Η ευγένεια και η προσφορά στον άνθρωπο και τον πολιτισμό είναι το «σπίτι» της. Ο λόγος για την Έλλη Μήτση, πρόεδρο της Κινηματογραφικής Λέσχης στη Λυκόβρυση Πεύκη.
Η Έλλη Μήτση όμως είναι ένας άνθρωπος και μία αιρετός με μακρά πολιτική προσφορά στον δήμο Πεύκης παλαιότερα και στην πόλη της Λυκόβρυσης Πεύκης μεταγενέστερα, που βρίσκει τις απαρχές της στη δημαρχιακή θητεία του Αντώνη Κυδωνάκη. Μία μακρά προσφορά αγάπης και συγκερασμού κάθε αντιξοότητας με έναν πάντοτε στόχο: την ανάταση της ανθρώπινης ψυχής.
Τη συναντήσαμε στα γραφεία της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ και συνομιλίσαμε μαζί της. Αυτό που αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη κιόλας ματιά, από την πρώτη κιόλας κουβέντα είναι η ζεστασιά και η γλυκύτητα που αποπνέει η Έλλη Μήτση. Τόσο που δεν θέλεις να διακόψεις την κουβέντα και την αφήνεις να κυλήσει σε οποιοδήποτε θεματικό λιμάνι. Έτσι και έγινε. Μιλήσαμε μαζί της για εκείνα τα πρώτα χρόνια που μετακόμισε στην πόλη της Πεύκης από τα Νότια Προάστια ως σύζυγος τη δεκαετία του 1980 ενός εξαίρετου Μαγκουφανιώτη όπως απορρέει από τον λόγο της και την αγάπη με την οποία μιλά για τον σύζυγό της η Έλλη Μήτση.
Η ίδια διακοσμήτρια με γραφείο στο Κολωνάκι αλλά και με σπουδές και στη ζωγραφική τα πρώτα χρόνια διαμονής της στην πόλη της Πεύκης αφιερώθηκε στην ανατροφή των παιδιών της ως στοργική μητέρα, για να επανέλθει και πάλι στην εργασία της ως διακοσμήτρια όταν πια τα δύο της παιδιά βρίσκονταν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ήταν ήδη αρκετά μεγάλα για να είναι σε θέση, σε σημαντικό βαθμό, να φροντίζουν τον εαυτό τους.
Ξεκίνησε όπως διατυπώσαμε την ενασχόλησή της με τα κοινά της πόλης επί της δημαρχίας του γιατρού Αντώνη Κυδωνάκη, ενώ απογειώθηκε η πολιτισμική της προσφορά επί της δημαρχίας ενός ακόμη εξαίρετου δημάρχου, του σημερινού προέδρου της Ένωσης Δημάρχων Αττικής, Παύλου Καμάρα.
Τα πολιτιστικά τμήματα που λειτουργούσαν στην πόλη της Πεύκης όταν ανέλαβε η Έλλη Μήτση τα ηνία του Πολιτισμικού Οργανισμού ήταν τρία και προσέθεσε τόσα ακόμη όσο να φθάσουν στον αριθμό των δεκαεπτά πολιτισμικών τμημάτων.
Μεγάλο της έργο και όραμα το Διαδημοτικό Πολιτισμικό Δίκτυο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής με στόχο την προαγωγή του πολιτισμού. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σχετικά η Έλλη Μήτση: «Στήθηκε λοιπόν ένα Δίκτυο στην Πεύκη και κάλεσα το 2006 όλους τους δημάρχους της Αττικής και δημιουργήσαμε μία 15μελή επιτροπή από τους προέδρους των Πολιτιστικών Οργανισμών των δήμων που ενδιαφέρονταν. Θυμάμαι τους είχα πει: «έχετε τμήματα με χορωδίες, έχουμε τμήματα θεατρικά κ.λπ. μπορούμε να συνεργαστούμε και να γίνει ανταλλαγή των πολιτισμικών δυνατοτήτων που διαθέτει ο κάθε δήμος ώστε και οι δημότες κάθε πόλης να μετέχουν ανέξοδα σε αυτά τα πολιτισμικά δρώμενα και ο πολιτισμός να προαχθεί. Στο πλαίσιο αυτό, της διαδημοτικής συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στην Πεύκη Θεατρικό Φεστιβάλ κατά τη διάρκεια του οποίου ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει θεατρικές παραστάσεις επί πέντε ημέρες συνεχόμενα από διάφορους δήμους. Αυτό το Δίκτυο άρχισε να στήνεται και να λειτουργεί καθώς καταγράψαμε την πολιτισμική διαθεσιμότητα κάθε δήμου. Κάπως έτσι, το Διαδημοτικό Πολιτισμικό Δίκτυο συνεργασίας κάλυπτε κάθε ανάγκη. Λέγαμε λόγου χάρη, ο δήμος Γλυφάδας χρειάζεται για το Φεστιβάλ που διοργανώνει χορωδία, ποιοι δήμοι μπορούν να στείλουν; Ή συζητούσαμε ποιοι δήμοι θέλουν μία μουσική παράσταση με τον κ. Χατζηγιάννη παραδείγματος χάριν και ποιοι με τον κ. Κατσαρό και αντίστοιχα προσεγγίζαμε τους καλλιτέχνες προκειμένου να διεκδικήσουμε μία καλύτερη τιμή για κάθε μουσική παράσταση στο μέτρο που αυτό που τελικά ζητούσαμε ήταν περισσότερες από μία εμφανίσεις των καλλιτεχνών.
Κάπως έτσι στήθηκε το Δίκτυο Διαδημοτικού Πολιτισμού το οποίο και επρόκειτο μάλιστα να λάβει κρατική επιχορήγηση. Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη πραγματικότητα καθώς μεσολάβησαν οι δημοτικές εκλογές και ο Παύλος Καμάρας έχασε την εκλογική αναμέτρηση μετά από τρεις συνεχόμενες θητείες στον δημαρχιακό θώκο από τον Γιάννη Θεοδωρακόπουλο και κάπως έτσι η προσπάθεια αυτή εγκαταλείφθηκε.
«Όραμα και έργο μου το Διαδημοτικό Πολιτισμικό Δίκτυο Συνεργασίας»
Πώς βρεθήκατε στην πόλη της Πεύκης κα Μήτση και πότε χρονικά ξεκινά η ενασχόλησή σας με τα κοινά;
Καταρχήν ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συζήτηση που με προσκαλέσατε να πραγματοποιήσουμε καθώς είναι τιμή για εμένα. Λοιπόν, τη Μαγκουφάνα τη γνώρισα από τον σύζυγό μου που ήταν Μαγκουφανιώτης. Εγώ έμενα στη Νέα Σμύρνη και μόνιμη κάτοικος της Πεύκης μαζί με την οικογένειά μου είμαι από τη δεκαετία του 1980. Από το 1980 λοιπόν έως και το 1994 οπότε και το ενδιαφέρον και η αγάπη μου για τον συνάνθρωπο με ώθησαν σε ενεργή δραστηριοποίηση με τα κοινά, είχα επικεντρωθεί στην εργασία μου και την ανατροφή των παιδιών μου.
Αλήθεια ποια ήταν η επαγγελματική σας δραστηριοποίηση;
Είχα γραφείο διακόσμησης στο Κολωνάκι, το οποίο και το έκλεισα όταν έμεινα έγκυος. Εκείνη την εποχή τα παιδιά είχαν την πρώτη προτεραιότητα στη ζωή μου. Όταν όμως η μικρή μου θα πήγαινε πρώτη Γυμνασίου και η μεγάλη μου κόρη πρώτη Λυκείου, επέστρεψα στην εργασία μου. Την τελευταία τετραετία της δημαρχιακής θητείας του Αντώνη Κυδωνάκη, συμπτωματικά φίλοι μού επικοινώνησαν ότι με έβαλαν υποψήφια συνοικιακή σύμβουλο. Ζήτησα να μη με βάλουν υποψήφια συνοικιακή σύμβουλο εξηγώντας ότι συμμετείχα σε Συλλόγους Γονέων παλαιότερα και είναι μεγάλο το ενδιαφέρον μου για τα κοινά, όμως ο χρόνος μου λόγω της επαγγελματικής μου δραστηριότητας ήταν περιορισμένος. Εξήγησα λοιπόν ότι εάν ασχοληθώ με κάτι, με τα κοινά εν προκειμένω, θα ήθελα να το πράξω με το σωστό τρόπο, αφιερώνοντας δηλαδή τον απαιτούμενο χρόνο που χρειάζεται ώστε να μπορείς να προσφέρεις. Πάραυτα, οι φίλοι μου έκριναν ότι έπρεπε να παραμείνει η υποψηφιότητά μου και επιστρέφοντας από τις διακοπές μου εκείνη την εποχή, διαπίστωσα ότι είχα εκλεγεί συνοικιακή σύμβουλος με τον κ. Κυδωνάκη δήμαρχο. Οι συνικοιακοί σύμβολοι να διευκρινίσω είχαν τότε δραστηριότητα ανάλογη με αυτή που γνωρίζουμε σήμερα ότι δραστηριοποιείται το τοπικό συμβούλιο. Να αναφέρω επίσης ότι εκείνη την εποχή η πολιτική ακόμα και σε τοπικό επίπεδο ήταν έντονα διαπωτισμένη με κομματική χροιά και η πολιτική πάλη της δημόσιας εθνικής σκηνής ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αντανακλούσαν και στη δομή και τη λειτουργία των ανθρώπων σε τοπικό πλαίσιο.
Τα πρώτα βήματα πολιτισμικής προσφοράς
Και η δραστηριοποίησή σας με τον πολιτισμό πώς προέκυψε;
Να σας πω. Στο συνοικιακό συμβούλιο οι τέσσερις που εξελέγησαν υποστήριζαν το ΠΑΣΟΚ και οι τρεις τη ΝΔ. Μία εκλεγμένη εκπρόσωπος στο συνοικιακό συμβούλιο που υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ, θυμάμαι, ανέφερε την επιθυμία της να εκπροσωπήσει στον Πολιτιστικό Οργανισμό της πόλης το τοπικό συμβούλιο. Ανέφερα τότε ότι θα ενδιαφερόμουν σχετικά επίσης λόγω και των σπουδών μου στη διακόσμηση, τις γραφικές τέχνες και τη ζωγραφική. Στην πράξη αυτό που συνέβη τότε ήταν η μεγαλύτερη δραστηριοποίησή μου για τον Πολιτιστικό Οργανισμό παρά το ότι τελικά δεν εκπροσωπούσα το τοπικό συμβούλιο σε αυτόν. Κάπως έτσι και μετά την έλευση ενός έτους ο δήμαρχος, ο κ. Κυδωνάκης έδωσε εντολή να εκπροσωπώ το τοπικό συμβούλιο στον Πολιτιστικό Οργανισμό. Εκεί κατάλαβα τι σημαίνει προσφορά στα κοινά. Ξύπνησε μέσα μου ένα μεγάλο ενδιαφέρον και μία μεγάλη ανάγκη δραστηριοποίησης με τα κοινά. Δεν με ενδιέφερε εάν ο κ. Μωραϊτης ή ο κ. Κοσμίδης που ήταν τότε αντιδήμαρχοι, ήταν στην αριστερή παράσταση, πήγαμε μαζί στη Unicef για να δούμε πως μπορούμε να προσφέρουμε ως πόλη και να συνεργαστούμε. Επικεντρώθηκα παράλληλα σε μία σειρά δράσεων με στόχο την προαγωγή του πολιτισμού στην πόλη αλλά και τον εξωραϊσμό στο μέτρο του δυνατού ήδη υφιστάμενων θεσμών όπως λόγου χάρη το Φεστιβάλ Χορωδιών που στόχος μου ήταν η καλλιτέρευση των σκηνικών στο χώρο όπου και πραγματοποιούνταν. Ανάλογο ενδιαφέρον εκδήλωσα και για το Φεστιβάλ Παιδιού που στόχος μου ήταν η αναβάθμισή του, η συμμετοχή και της Unicef και μάλιστα κάποια στιγμή όταν με κάλεσαν στο τοπικό για ορισμένη ομιλία κατά τις ημέρες διεξαγωγής του Φεστιβάλ Παιδιού δεν πήγα καθώς δεν μπορούσα να αφήσω το Φεστιβάλ και όλο το ενδιαφέρον μου και τη φροντίδα μου γι’ αυτό και έτσι άρχισε να υπάρχει μία δυσαρέσκεια από εκείνη την πλευρά. Δεν ασχολήθηκα ποτέ όμως με τις δυσαρέσκειες γιατί αυτό που με ενδιέφερε ήταν να παράγεται έργο.
Παράλληλα άρχισα να δίνω τη ψυχή μου σε κάτι που ήταν δημιουργικό και κυρίως μέσα από αυτό σου δίνεται η δυνατότητα να προσφέρεις. Τα παιδάκια αυτά που ερχόντουσαν και μας έλεγαν «μάθαμε τι σημαίνει και ποιο είναι το έργο της Unicef» ή αργότερα τι σημαίνει Εταιρεία Σπαστικών που ήρθαν τα παιδιά της στο Φεστιβάλ.