Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Άννα Ασπραδάκη, εκ μέρους και του δημάρχου Λυκόβρυσης-Πεύκης, Τάσου Μαυρίδη, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της στους ιδιοκτήτες του βρεφικού και νηπιακού σταθμού «Νεφέλη», Συμεών και Εμμανουήλ Σερδάρη, καθώς και στους παιδαγωγούς, τους γονείς και τους μικρούς μαθητές, οι οποίοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν τρόφιμα για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης. Τα τρόφιμα θα διατεθούν σε άτομα και οικογένειες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και είναι ήδη ενταγμένοι στα προγράμματα κοινωνικής προστασίας του Δήμου. «Τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν έμπρακτα την έννοια της αλληλεγγύης και ευελπιστούμε να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο το δίκτυο των φορέων και συλλόγων που συνδράμουν το έργο μας», τονίζει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου.
Εθελοντισμός στην πράξη
Εν τω μεταξύ, με αφορμή την τελευταία διανομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Άννα Ασπραδάκη ευχαριστεί εκ μέρους και πάλι του δημάρχου Τάσου Μαυρδίης, όλους τους εθελοντές που για μια ακόμη χρονιά στήριξαν ανιδιοτελώς την συγκεκριμένη δομή. «Είναι πολύ σημαντικό ενεργοί πολίτες με αυξημένη κοινωνική ευαισθησία να προσφέρουν εμπράκτως σε μία τόσο κοπιαστική, πολύωρη αλλά και απαιτητική θέση. Είναι τιμή για τον Δήμο μας να συμπεριλαμβάνονται τέτοιοι άνθρωποι ανάμεσά μας», τονίζει η αντιδήμαρχος στη σχετική της ανακοίνωση και συνεχίζει: «Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να δώσω στους εθελοντές της τελευταίας διανομής Ζωή Κέδε, Πόπη Αληγιάννη, Ανθούλα Παπάζογλου, Ολυμπία Κοσκινά, Αλέκο Αλεξόπουλο και Παναγιώτα Δούκα που με τις άοκνες προσπάθειες τους συνέβαλαν σε μια άριστη διανομή. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου για την διοικητική υποστήριξη του Παντοπωλείου αλλά και για την αρίστη αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που προέκυπταν κατά την διάρκεια της λειτουργίας του. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω και όλους τους όσους προσέφεραν για μια ακόμη χρονιά από το δικό τους υστέρημα είδη πρώτης ανάγκης. Με την βοήθεια και την στήριξη όλων μας θα συνεχίσουμε από Σεπτέμβρη να προσφέρουμε με ανιδιοτέλεια στις ευπαθείς ομάδες του Δήμου μας. Η ιδέα της αλληλεγγύης παραμένει ακλόνητη αποδεικνύοντας ότι η οικονομική κρίση που βιώνουμε δεν είναι ικανή να μας κάνει να ξεχάσουμε την έννοια του ανθρωπισμού και της προσφοράς», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Η ανάγκη για την ανάπτυξη του εθελοντισμού & της αλληλεγγύης
Στην Ελλάδα η εθελοντική προσφορά δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι αυτό οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες όπως: αλλαγές στον τρόπο ζωής, διαμόρφωση αξιών με έμφαση στον ατομικισμό και στην απόκτηση υλικών αγαθών, εργασιακή ανασφάλεια, έλλειψη ευαισθητοποίησης σε κοινωνικές δράσεις, έλλειψη ενημέρωσης για δυνατότητες /ευκαιρίες για εθελοντική δράση, έλλειψη προγραμματισμού για ουσιαστική εθελοντική συμμετοχή από την πλευρά φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Παρ όλα αυτά τις δύο τελευταίες δεκαετίες η παρουσία του οργανωμένου εθελοντισμού γίνεται όλο και πιο αισθητή. Χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της παρουσίας είναι η αύξηση του αριθμού οργανώσεων, η υποστήριξη οργανώσεων και η υλοποίηση προγραμμάτων μέσα από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (Ευρωπαϊκά προγράμματα για τη ΝΕΟΛΑΙΑ) καθώς και η αφύπνιση του επιστημονικού ενδιαφέροντος για το θέμα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η κουλτούρα της προσφοράς, του εθελοντισμού και η κοινωνική διάσταση του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης επανέρχονται – παρά τις πολλαπλές δυσκολίες- στα «σύγχρονα συστήματα ευημερίας» και οι πολίτες μπορούν εν δυνάμει να βρουν τρόπους δημιουργικής και ουσιαστικής κοινωνικής εθελοντικής προσφοράς.
Τι σημαίνει είμαι εθελοντής;
– Προσφέρω
– Βοηθάω κάποιον που έχει ανάγκη
– Συμβάλλω στην προσπάθεια για μια πιο δίκαιη κοινωνία
– Αποκτώ εμπειρίες
– Γνωρίζω ανθρώπους – επικοινωνώ – σέβομαι
– Αισθάνομαι χρήσιμος
– Συμπονώ – συμπάσχω
– Μοιράζομαι
– Συμπαραστέκομαι
Εθελοντής είναι αυτός που παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς χρηματικό αντίτιμο, με δική του βούληση, συνήθως υποστηρίζοντας τις δράσεις μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, ενός φορέα, μιας ομάδας, μιας κοινότητας κ.ά.
Τι δεν είναι εθελοντισμός
– Η απλήρωτη εργασία (στο πλαίσιο επαγγελματικών ρόλων και όταν αντικαθιστά εργαζομένους).
– Οι διάφορες μορφές πρακτικής εξάσκησης για τη λήψη πτυχίου ή επαγγελματικής ειδικότητας.
– Η συμμετοχή σε πολιτικά κόμματα και επαγγελματικά αθλητικά σωματεία.
– Η εθελούσια συμμετοχή σε δραστηριότητες που είναι χόμπι και αφορούν αποκλειστικά το προσωπικό μας όφελος και τα προσωπικά μας ενδιαφέροντα.
– Η καταναγκαστική εργασία (όταν δηλαδή, μια υπηρεσία προσφέρεται αναγκαστικά με επιβολή και όχι ως ελεύθερη επιλογή).
– Η συμμετοχή σε δραστηριότητες εμπορικού, διαφημιστικού και εν γένει κερδοσκοπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο φορέων που δεν είναι μη κερδοσκοπικοί.
– Η εκμετάλλευση της διάθεσης για κοινωνική προσφορά με σκοπό το κέρδος.
Ο εθελοντισμός επίσης διαφοροποιείται από:
– Την οικονομική συνδρομή για την υλοποίηση ενός σκοπού.
– Τη φιλανθρωπία με την έννοια της παροχής ευκαιριακής υλικής βοήθειας στο πλαίσιο μιας ανισότιμης σχέσης του βοηθού- βοηθούμενου.
Τομείς εθελοντισμού:
– Ανθρώπινα δικαιώματα
– Ενημέρωση-πρόληψη-ευαισθητοποίηση
– Κοινωνική αλληλεγγύη (μετανάστες – πρόσφυγες – άνθρωποι που ζουν σε κατάσταση φτώχειας, κακοποιημένες γυναίκες, θύματα οικογενειακής ή άλλης βίας κ.ά.).
– Ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
– Φυσική-Περιβαλλοντική προστασία.
– Πολιτισμός.
– Αθλητισμός.
– Δράσεις για νέους-παιδιά-ηλικιωμένους.
– Υγεία – Πρόνοια.
– Προβλήματα τοπικών κοινωνιών.
– Πολιτική προστασία (σε φυσικές καταστροφές).
– Ανθρωπιστική βοήθεια στο εξωτερικό.
Ποιοι υλοποιούν εθελοντικές δράσεις;
– Οργανώσεις (ΜΚΟ).
– Ομάδες (και σύλλογοι).
– Πρωτοβουλίες πολιτών /εθελοντών /γειτονιάς.
– Κοινωνικά κινήματα.
– Δίκτυα /άτυπες ομάδες πολιτών.
Η «δύναμη» του Εθελοντισμού στις κοινωνίες των πολιτών
– Είναι ένας τρόπος παρέμβασης των ενεργών πολιτών στην κοινωνία.
– Βοηθά στη διάδοση παγκόσμιων αξιών και κανόνων, αρχές και νόρμες, πχ συνήθειες για την προστασία του περιβάλλοντος.
– Διευκολύνει την άσκηση ορισμένων κοινωνικών δικαιωμάτων.
– Προσφέρει λόγο στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
– Καταδεικνύει κοινωνικές αδικίες και παγκόσμια προβλήματα και αποτελεί μοχλό πίεσης στα κράτη.
– Συμβάλει στη διάχυση πληροφοριών, παροχή πληροφόρησης & γνώσης, δημοσιοποίηση προβλημάτων και κινητοποίηση της κοινής γνώμης.
Τα οφέλη του εθελοντισμού:
– Αναγνώριση της προσφοράς.
– Ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και πολιτιστικών στοιχείων.
– Ανάπτυξη δεξιοτήτων και δυνατοτήτων.
– Νέες γνωριμίες, νέοι φίλοι.
– Εργασιακή εμπειρία και δικτύωση.
Ένας εθελοντής…
– Δεν πληρώνεται για την εργασία του.
– Επιλέγει ελεύθερα.
– Κάνει καλό στους άλλους.
– Ανήκει σε οργάνωση – φορέα μη κερδοσκοπικό.
– Η ομάδα αυτή δεν υποστηρίζει τη βία.
Ο εθελοντής έχει δικαίωμα:
– Να βρίσκεται σε ένα ασφαλές & υγιές περιβάλλον.
– Να έχει γνώση για την εργασία που θα παράσχει.
– Να αποφασίζει πότε & πόση ώρα θα διαθέσει.
– Να έχει εκπαίδευση, υποστήριξη, επίβλεψη και καθοδήγηση.
– Να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του και να αναπτύσσει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ομάδας.
Υποχρεώσεις εθελοντή:
– Να σέβεται τις αρχές-κανόνες της ομάδας /φορέα που συμμετέχει.
– Να κάνει όσο πιο καλή δουλειά μπορεί.
– Να έχει συνέπεια σε ό,τι αναλαμβάνει.
– Να έχει συνεργασία με την ομάδα.
– Να έχει σεβασμό προς τους άλλους.
– Να γνωρίζει τι μπορεί να κάνει & τι μπορεί να προσφέρει.
Εν κατακλείδι ο εθελοντισμός στηρίζεται στην ιδέα της κοινωνικής αλληλεγγύης στις καλές μας προθέσεις, στην συνέπεια και στο σεβασμό. Ως ενεργοί εθελοντές σε μια ομάδα χρειάζεται να είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες, να αξιοποιούμε την εμπειρία που αποκτούμε, να αναγνωρίζουμε όσα καταφέρνουμε αλλά και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας… Σαφώς ο εθελοντισμός δεν έρχεται να επιλύσει τα πολυσύνθετα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών. Αποτελεί όμως ένα μοχλό πίεσης προς τις κυβερνήσεις των κρατών ώστε να αλλάξουν πολιτικές σε ζωτικά θέματα. Για τους πολίτες είναι ένας ενεργός τρόπος παρέμβασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι που αναπτύσσεται πέρα από κάθε είδους σκοπιμότητες. Σε μια αισιόδοξη προοπτική θα λέγαμε ότι οι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες αποτελούν την ελπίδα για σημαντικές αλλαγές γύρω μας.
Ο εθελοντισμός προσφέρει:
Ο πιο προφανής λόγος που οι άνθρωποι γίνονται εθελοντές είναι το πάθος τους για κάτι που αγαπούν. Οι άνθρωποι, που έχουν προσωπική σύνδεση με μία περιοχή, δρουν εθελοντικά στην κοινότητά τους θέλοντας να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέρος τόσο για τους ίδιους όσο και για τους συνδαιτυμόνες τους.
Μοναδικές εμπειρίες
Ως εθελοντής θα πάρετε μια πραγματική γεύση από την τοπική κουλτούρα, επιτρέποντάς σας να γίνεται ένας πραγματικός ταξιδιώτης, αντί ένας απλός τουρίστας.
Προσωπικά οφέλη
Στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς οι εθελοντές μπορούν να εντοπίσουν τη μορφή των εθελοντικών δράσεων που πλησιάζει τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία τους. Μέσα από τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει ο εθελοντισμός οι εθελοντές ενισχύουν τις καλές πλευρές του χαρακτήρα τους και διαμορφώνουν ένα καλύτερο πρόσωπο. Οι εθελοντές που επιστρέφουν γίνονται πιο ανεξάρτητοι, πιο θαρραλέοι, ανοιχτόμυαλοι και τολμηροί.
Εκμάθηση νέων πραγμάτων
Ο εθελοντισμός, και κυρίως στο εξωτερικό, ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο. Μόνο όταν κάποιος δει κατάματα την ακραία φτώχεια, τις σκιές που αφήνει πίσω του ένας πόλεμος, την ανάγκη για επιβίωση, την εξαφάνιση των ειδών, μπορεί εντέλει να κατανοήσει τι σημαίνουν όλα αυτά για τον ίδιο και πόσο δύναται να επηρεάσουν τον υπόλοιπο κόσμο.
Φιλίες
Οι άνθρωποι βρίσκουν συχνά ισόβιες φιλίες μέσω της εθελοντικής εργασίας. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν τον εθελοντισμό κυρίως για να αναπτύξουν φιλίες αντιμετωπίζοντας έτσι τη μοναξιά των καιρών μας.
Εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας
Αν μη τι άλλο, ο εθελοντισμός στο εξωτερικό συμβάλλει στο να αναπτύξετε παρά πολύ τις γλωσσικές δεξιότητές σας. Ο καλύτερος τρόπος, σχεδόν ο μόνος τρόπος, για να μάθει κανείς μία γλώσσα είναι ουσιαστικά να τη χρησιμοποιεί σε πραγματικές συνθήκες. Όταν δαπανήσετε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα στο εξωτερικό, όπου θα σας μιλούν μια ξένη γλώσσα είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, σίγουρα θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα θα εξοικειωθείτε με την ομιλία.
Η γνώση μιας ξένης γλώσσας είναι ένα τεράστιο μπόνους στην σημερινή αγορά εργασίας. Η Διεθνής επικοινωνία αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία, λόγω της ταχέως αναπτυσσόμενης παγκόσμιας οικονομίας. Οι εργοδότες δίνουν μεγάλη αξία στην ικανότητα επικοινωνίας, οπότε ένα άτομο που μιλάει τρεις γλώσσες είναι πολύ πιο επιθυμητό από ένα άτομο που μπορεί να μιλά μόνο μία.
Εύρεση εργασίας
Η εθελοντική εργασία μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μια αμειβόμενη εργασία. Οι εθελοντές συχνά έχουν τη δυνατότητα να γίνουν συντονιστές εθελοντών και να προσληφθούν από τις αντίστοιχες οργανώσεις. Ταυτόχρονα οι εθελοντές μπορούν να δοκιμάσουν ένα τομέα εργασίας για να καταλάβουν αν πραγματικά τους ενδιαφέρει, και αν ναι να αφομοιώσουν στο έπακρο τον τρόπο λειτουργίας και τα «μυστικά» της συγκεκριμένης εργασίας, αποκτώντας ένα σημαντικό προβάδισμα για τη μελλοντική τους πιθανή επιλογή σε αυτόν τον τομέα εργασίας.
Διασκέδαση
Θεωρητικά κανείς θα δεχόταν να γίνει εθελοντής, παρ ‘όλα τα οφέλη, εάν ο εθελοντισμός περιοριζόταν μόνο σε στυγνή προσφορά εργασίας χωρίς καμία διασκέδαση. Εθελοντική εργασία μπορεί να είναι σκληρή, επίπονη, και απογοητευτική, αλλά είναι επίσης συνήθως πολύ διασκεδαστική και άκρως ικανοποιητική.