Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος Μαυρίδης υποδέχτηκε πρόσφατα αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών από την Ελληνογαλλική σχολή Saint Joseph οι οποίοι παρέδωσαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας τρόφιμα προς τους λιγότερο προνομιούχους συμπολίτες μας. Τα προϊόντα αυτά, όπως ενημέρωσαν τον Δήμαρχο, τα αγόρασαν από τα χρήματα που εξασφάλισαν από το Χριστουγεννιάτικο bazaar που διοργανώνουν κάθε χρόνο για αυτό το σκοπό.
Ο κ. Μαυρίδης, αφού τους ευχαρίστησε θερμά είπε πως το συγκεκριμένο σχολείο είναι πάντα δίπλα μας και δήλωσε ότι η ανιδιοτελής προσφορά προς τον συνάνθρωπο, είναι πάντα άξια συγχαρητηρίων και δείγμα Πολιτισμού και Παιδείας. Ακόμη ανέφερε ότι η ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών που στηρίζουν αυτό τον σκοπό, είναι ουσιαστική και υποδηλώνει ότι η Αλληλεγγύη στις μέρες μας είναι ο σημαντικότερος πυλώνας για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
«Δωρίζουμε τρόφιμα μαρκάς διαρκείας και υποστηρίζουμε τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη»
Οικονομική κρίση και στεκόμαστε κοντά στις ευπαθείς ομάδες δωρίζοντας τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου. Ποιά είναι μία πρώτη λίστα με τα τρόφιμα μακράς διαρκείας; Ας ρίξουμε μία κοντινότερη ματιά:
Ελαιόλαδο: Το λάδι το συντηρούμε καλύτερα σε δίλιτρα ή το πολύ πεντόλιτρα τενεκεδένια δοχεία, μακρυά από το φως, τη ζέστη ή το κρύο και φυσικά την υγρασία. Γενικά το λάδι διατηρείται από ένα ή το πολύ δύο έτη.
Ξύδι:Για το ξύδι δεν υπάρχει καμία ανησυχία ότι θα χαλάσει. Μένει φρέσκο για πάντα. Στοκάρουμε ικανοποιητική ποσότητα για να χρησιμοποιούμε στη μαρινάδα, σε dressings στις σαλάτες.
Αλάτι: Το αλάτι είναι χρήσιμο όχι μόνο για τη γεύση των φαγητών αλλά και για τη συντήρηση των τροφίμων (πάστωμα). Θεωρείται γενικά υπεραιωνόβιο με μοναδικό εχθρό την υγρασία.
Ζάχαρη: Η ζάχαρη είναι άλλο ένα διατροφικό βαμπίρ. Αν τη φυλάξετε μέσα σε αεροστεγή δοχεία, ώστε να κρατήσετε όσο το δυνατόν την υγρασία μακρυά, θα έχετε τη γλυκιά της γεύση για πάντα.
Ρύζι και ζυμαρικά: Όλοι οι τύποι άσπρου ρυζιού και τα ζυμαρικά διατηρούνται εξαιρετικά μέσα στα ντουλάπια μας μέχρι 1 ή 2 έτη. Για να μην χάσουν την ποιότητα και τη διατροφική τους αξία τα κρατάμε αποθηκευμένα στην αρχική τους συσκευασία. Το καστανό ρύζι όμως είναι σχετικά ευάλωτο.
Όσπρια: Αν επιλέξουμε να αγοράσουμε χύμα όσπρια σε μεγάλη πσοότητα, τα αποθηκεύουμε σε μεγάλα αεροστεγή δοχεία. Οι φακές από την άλλη χρειάζονται να αναπνέουν. Αν τις κλείσουμε ερμητικά θα εμφανίσουν ζωύφια και θα αλλοιωθούν. Αποθηκεύουμε γι’ αυτό σε βαμβακερή ή λινή θήκη.
Γάλα εβαπορέ: Ιδιαίτερα χρήσιμο σε οικογένειες με παιδιά, το γάλα επομένως δεν μπορεί να λείπει από τη λίστα. Το συμπυκνωμένο γάλα αποστειρώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες και έχει διάρκεια ζωής αρκετούς μήνες, μέχρι 1 χρόνο, χωρίς να χρειάζεται αποθήκευση σε ψυγείο.
Σάλτσες και πελτές ντομάτας: Η σάλτσα ντομάτας αποτελεί τη βάση σε πολλές συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Υπάρχουν έτοιμες στο σούπερ μάρκετ αλλά μπορούμε το καλοκαίρι, που είναι η εποχή της ντομάτας, να φτιάξουμε τα δικά μας σπιτικά βαζάκια. Διατηρούνται για 1 χρόνο ή και λίγο παραπάνω μέσα σε αποστειρωμένα και αεροστεγώς κλεισμένα γυάλινα βάζα.
Κονσέρβες φρούτων, λαχανικών και κρέατος: Σημαντικό είναι οι κονσέρβες να μην έχουν τσαλακώματα, χτυπήματα ή ανοίγματα και να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος, μακριά από το ηλιακό φως. Κάνουμε έναν έλεγχο στην ετικέτα της συσκευασίας και αγοράζουμε εκείνες με τα λιγότερα συντηρητικά αλλά και με την πιο μακρινή ημερομηνία λήξης. Γενικά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής ακριβώς λόγω της κονσερβοποίησης.
Μέλι: Το μέλι διαρκεί επ’ αόριστον εφόσον είναι μέσα σε γυάλινα βάζα καλά σφραγισμένα. Μπορεί να κρυσταλλώσει αλλά παραμένει ασφαλές για κατανάλωση και είναι το ίδιο νόστιμο.
Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού: Η γενναία ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν όλα αυτά τα προϊόντα λειτουργεί ως συντηρητικό. Έτσι η διάρκεια ζωής τους φτάνει μέχρι τα 2 χρόνια.