«Τα παιδιά θέλουμε να σας πούμε δυο λόγια. Ναι, σε εσάς τους μεγάλους, τους μπαμπάδες και τις μαμάδες μας. Τους δασκάλους και τις δασκάλες μας».
Με αυτά τα λόγια από μικρά παιδιά, δόθηκε η εκκίνηση του Φεστιβάλ Παιδιού που φέτος “έσβησε” 40 κεριά, σε ένα χαρούμενο τριήμερο στο Άλσος Βαρβαρέσου. Εκατοντάδες δημότες και, κυρίως, παιδιά από όλα τα σχολεία του Δήμου, επισκέφθηκαν το χώρο όπου παρακολούθησαν ένα πλούσιο πρόγραμμα που ετοίμασαν το Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης και το Νομικό Πρόσωπο ΠΕΑΠ για να τιμήσουν μια γιορτή που έχει μεγαλώσει πολλές γενιές και που με το πέρασμα του χρόνου προσελκύει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον.
Μπορεί ο καιρός να προσπάθησε να χαλάσει τη γιορτή, ματαιώνοντας τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της Κυριακής, ωστόσο, το υπόλοιπο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε κανονικά, με τα παιδιά να είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές του τριημέρου στέλνοντας το μήνυμα για το πώς θέλουν να φτιάξουν το δικό του κόσμο.
Αυτό ήταν και το θέμα του Φεστιβάλ με τους διοργανωτές να ζητούν να γνωρίσουν πώς φαίνεται «Ο κόσμος μέσα από τα μάτια των παιδιών». Τα παιδιά, δεν χάλασαν το χατίρι σε κανέναν, αλλά ταυτόχρονα, έστειλαν αυστηρά μηνύματα στους μεγάλους, ζητώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να φτιάξουν έναν κόσμο όμορφο, όπως ακριβώς τους αξίζει και τον ονειρεύονται.
«Δεν μπορείτε να κρυφτείτε από τα παιδιά»
«Για μας ο κόσμος είναι ένα ταξίδι στο άγνωστο. Κάθε μέρα μαθαίνουμε καινούρια πράγματα. Κάθε μέρα μεγαλώνουμε και γνωρίζουμε αυτό το θαυμαστό πράγμα που το λέμε κόσμο. Είναι σαν να μας αφήσετε κάπου να κάνουμε ποδήλατο μόνοι μας. Όμως πρώτα δεν έχετε ελέγξει αν το μέρος είναι ασφαλές. Αν εκεί που μας επιτρέψατε να παίξουμε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Δεν εξασφαλίσατε να είμαστε προφυλαγμένοι από το κακό και από τους κακούς ανθρώπους. Σε λίγο θα μεγαλώσουμε και θα ζούμε μόνοι μας. Θα είμαστε υπεύθυνοι για τη ζωή μας. Όμως τον κόσμο που θα ζήσουμε τον έχετε τώρα εσείς. Και αυτό που βλέπουμε δε μας αρέσει και πολύ», ήταν μερικά από τα λόγια των παιδιών.
Οι παιδικές φωνές πλημμύρισαν το χώρο με μηνύματα για τον πόλεμο, τη φτώχεια, την πείνα, την προσφυγιά, το περιβάλλον, τα ζώα. Όπως ξεκαθάρισαν στους “μεγάλους” τα παιδιά καταλαβαίνουν τα πάντα και έχουν απαιτήσεις, τις οποίες ζητούν να εκπληρωθούν.
«Και μην νομίζετε ότι δεν τα ξέρουμε όλα. Το ξέρετε ότι τα καταλαβαίνουμε όλα και ας μη μας τα λέτε. Γιατί εσείς οι μεγάλοι δεν μπορείτε να κρυφτείτε από εμάς τα παιδιά. Έτσι κι αλλιώς, τα ξέρουμε όλα. Προσπαθήστε να τελειώσουν οι πόλεμοι και να πάψει η πείνα και η φτώχεια. Να σωθεί ο πλανήτης. Σας λέμε, λοιπόν, προσπαθήστε να αλλάξετε τον κόσμο. Κι εμείς θα σας μάθουμε να αγαπάτε. Για να ζήσουμε κι εμείς σε έναν όμορφο κόσμο. Στον κόσμο που μας αξίζει. Εσείς μόνο μπορείτε να το κάνετε αυτό. Εσείς που είστε μεγάλοι και έχετε τη δύναμη. Γι’ αυτό σας λέμε. Το νου σας στα παιδιά, γιατί τα παιδιά είναι η ελπίδα του κόσμου».
Πλούσιο πρόγραμμα και εκπλήξεις
Για μια ακόμα χρονιά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ήταν πολύ πλούσιο με όμορφα μουσικά και χορευτικά δρώμενα, καθώς και πολλές παράλληλες δραστηριότητες. Το πρόγραμμα άνοιξε η παιδική και νεανική χορωδία του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης, που δημιουργήθηκε το 2005, έχει σήμερα 35 μέλη, ενώ από το 2006 έχει λάβει μέρος σε πλήθος Φεστιβάλ με σημαντικές συνεργασίες.
Στη διάρκεια του Φεστιβάλ λειτούργησε έκθεση παιδικού βιβλίου από την Ένωση Γονέων Πεύκης-Λυκόβρυσης, εκθεσιακοί χώροι σχολείων, φορέων και συλλόγων, προσκοπικό καφενείο και παζάρι. Μες στο πάρκο λειτούργησαν επίσης προσκοπικό πάρκο με διάφορες δραστηριότητες (τοξοβολία, πύργος αναρρίχησης κλπ), εργαστήριο ζαχαροπλαστικής και αγγειοπλαστικής, παραστάσεις Καραγκιόζη, ενώ διανεμήθηκε έντυπο υλικό για τις δασικές πυρκαγιές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ενημερωτικό υλικό από εθελοντές της Unisef. Στο αθλητικό κομμάτι, παρουσιάστηκαν γυμναστικές επιδείξεις από τα σχολεία της πόλης, παρουσίαση του πινγκ πονγκ από τον Σύλλοφο ΑΘΗΝΑ Μαγκουφάνας, καθώς και εκμάθηση του αθλήματος από τον Σκακιστικό Όμιλο ΑΟ Πεύκης. Μουσικά δρώμενα από σύνολα των σχολείων της πόλης, γέμιζαν με νότες τον χώρο του Φεστιβάλ.
Κορυφαία στιγμή ήταν η παρουσίαση ενός βίντεο, στο οποίο παρουσιάστηκε μια αναδρομή των 40ων γενεθλίων του Φεστιβάλ με οπτικοακουστικό υλικό που συγκεντρώθηκε από όλους τους συλλόγους και όποιους ιδιώτες μπορούσαν να προσφέρουν από το προσωπικό τους αρχείο.
Τάσος Μαυρίδης: «Μια ανοικτή αγκαλιά για μικρούς και μεγάλους»
Χαρούμενος για την διοργάνωση του Φεστιβάλ ήταν ο δήμαρχος, Τάσος Μαυρίδης, ο οποίος δεν έκρυψε τη χαρά του για τη συμμετοχή και τις δημιουργίες των παιδιών.
«Πέρασαν 40 χρόνια. Είναι μια χαρούμενη και εορταστική συγκυρία για τη γιορτή του παιδιού. Αυτή τη χαρούμενη και χαρμόσυνη και επετειακή εκδήλωση, είναι μια ευκαιρία να προσκαλέσουμε όλους και όλες, μικρούς και μεγάλους. Το Φεστιβάλ Παιδιού είναι ένας ανοικτός χώρος, μια ανοικτή αγκαλιά για μικρούς και μεγάλους.
Ήταν ένα εορταστικό τριήμερο για τα παιδιά με ένα πλούσιο πρόγραμμα με παιχνίδια, ζωγραφιές που έφτιαξαν τα ίδια, παζάρι βιβλίου, τους πρόσκοπους και σχεδόν όλους τους συλλόγους του Δήμου, την ενεργό συμμετοχή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων όλων των σχολείων μας με παρουσιάσεις σκετς, θεατρικών, Καραγκιόζη, μουσικοχορευτικών σε πολιτιστικά δρώμενα. Αυτή η γιορτή είναι αφιερωμένη, αλλά και φτιαγμένη από όλα τα παιδιά για τα ίδια τα παιδιά. Έχει και αυτό το χρόνο μεγάλη επιτυχία. Να ελπίσουμε ότι ο καιρός θα μας βοηθήσει. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι έμειναν ευχαριστημένοι», δήλωσε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο δήμαρχος, ο οποίος συνεχάρη θερμά το ΔΣ του ΠΕΑΠ, όλους τους εθελοντές, την οργανωτική επιτροπή, τους συμμετέχοντες, καθώς και τους χορηγούς της εκδήλωσης.
Με την ευκαιρία του Φεστιβάλ, ο κ. Μαυρίδης αναπόλησε τα χρόνια που ο ίδιος ως παιδί συμμετείχε στις εκδηλώσεις του και τόνισε πως στόχος παραμένει κάθε χρόνο να γίνονται όλο και περισσότερα βήματα.
«Ήμουν πιτσιρικάς, λυκόπουλο εδώ. Κι εγώ με την κατασκήνωσή μας ανέβηκα πάνω στη σκηνή για να πούμε τραγούδια με τα άλλα λυκόπουλα. Πραγματικά πήγα πάρα πολλά χρόνια πίσω, από τότε που διοργανωνόταν ως κοινότητα Πεύκης και σήμερα όπως είναι σαν Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης. Όλα αυτά είναι μια ευχάριστη νότα. Σαράντα χρόνια είναι σημαδιακή περίοδος. Έχουμε ήδη ξεπεράσει την περίοδο της ενηλικίωσης, περνάμε σε μια άλλη φάση προς το καλύτερο. Οι δράσεις εμπλουτίζονται, είμαστε ανοικτοί σε ιδέες, σε νέες δράσεις που θα είναι για τα παιδιά και το πώς τα παιδιά θα περάσουν καλύτερα», συμπλήρωσε.
Χρήστος Φωτίδης: «Έχουμε δουλειά οι μεγάλοι»
«Τα παιδιά ετοίμασαν πολύ ωραία πράγματα. Είναι σημαντικό αυτό γιατί είναι με τη ματιά και την προσπάθεια τη δική τους. Και αυτό θα το θυμούνται για πάντα. Θα θυμούνται ότι πέρασαν από εδώ, το Φεστιβάλ Παιδιού, όταν παράλληλα γιορτάσαμε και τα σαράντα χρόνια. Κάναμε πολλές προφεστιβαλικές δράσεις. Μία, μάλιστα, έγινε πρώτη φορά στον Καλλικρατικό Δήμο. Ήταν η πρώτη φορά που κάναμε αγώνες στίβου για τα Δημοτικά σχολεία. Το μήνυμα του Φεστιβάλ ήταν “Ο κόσμος με τα μάτια των παιδιών”. Μας έστειλαν μηνύματα για τα σκουπίδια, την ανακύκλωση, τα απορρίμματα των σκύλων. Είπαν να προστατεύσουμε το πράσινο από τις πυρκαγιές. Ήταν πολύ σημαντικό να ακούσουμε τις φωνές τους», δήλωσε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου ΠΕΑΠ, Χρήστος Φωτίδης.
Ως γονιός, μοιράζεται την αγωνία των παιδιών, ενώ δηλώνει πως πρέπει οι “μεγάλοι” να λάβουν σοβαρά τα μηνύματά τους και να δουλέψουν σκληρά για να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο για εκείνα.
«Αν πάει καλύτερα η Ελλάδα, θα πάνε καλύτερα και τα παιδιά. Μέχρι στιγμής δεν πάει η Ελλάδα. Έχω δυο μεγάλα παιδιά που και τα δυο θέλουν να ξενιτευτούν. Αυτό είναι το δύσκολο. Και εύχομαι τα μικρά παιδιά μέχρι να πάνε στο Γυμνάσιο να έχει αλλάξει το κλίμα γιατί το αξίζει η Ελλάδα. Εμείς φταίξαμε. Η γενιά μας έφταιξε. Τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτα. Έχουμε δουλειά οι μεγάλοι για να ανατρέψουμε το κλίμα», συμπλήρωσε.