Οι διευθυντές όλων των σχολείων μίλησαν για τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι και ο δήμαρχος δεν σταματούσε λεπτό να τα σημειώνει.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ιωάννα Βαλαντάση, ενώ μαζί της ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρος Μονεμβασιώτης και οι αντιδήμαρχοι Μαριάννα Μαμαλάκη και Κώστας Μπαλδεράνος. Η συνάντηση ξεκίνησε με σύντομη τοποθέτηση της κ. Ιωάννας Βαλαντάση: «Σκοπός μας σήμερα είναι να γνωριστούμε και να μιλήσουμε για τα προβλήματα των σχολείων της Πεύκης».
"Προτεραιότητά μας η Παιδεία"
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος απευθυνόμενος στους καθηγητές είπε: « Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι συνεργάτες μου κι εγώ δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην παιδεία, καθώς αποτελεί για εμάς έναν από τους σημαντικότερους τομείς. Αυτή η συνάντηση είναι η πρώτη και στο άμεσο μέλλον θα ακολουθήσουν κι άλλες.
Τώρα μπορεί να λέμε λόγια, αλλά σκοπός μας είναι να τα κάνουμε έργα. Η διοίκηση του Δήμου από μέρους μας, ξεκινάει ουσιαστικά σήμερα, από την Παιδεία. Εμείς θα δεσμευθούμε απέναντί σας και θα σας ακούσουμε με μεγάλη προσοχή. Πρόθεσή μας είναι στις σχολικές επιτροπές να είναι πρόεδροι οι διευθυντές των σχολείων».
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις και οι παράθεση των προβλημάτων από τους διευθυντές των σχολείων της Πεύκης. Για το 1ο Δημοτικό Σχολείο μίλησε ο κ. Σπύρος Χρυσούλης ο οποίος επισήμανε: «Στον προαύλιο χώρο του σχολείου πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, καθώς και να τοποθετηθεί μία μπάρα έξω από αυτό, για την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών σε αυτό. Επίσης πρέπει να τοποθετηθούν κάγκελα διότι έχουν φθαρεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ ο λέβητας θα πρέπει να αντικατασταθεί γιατί είναι παλιός».
Ο κ. Θωμάς Μπόμπος αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο: «Το πρόβλημα του σχολείου εστιάζεται κυρίως στους εσωτερικούς χώρους, οι οποίοι είναι παλαιοί. Θεωρώ ότι στους υπόλοιπους τομείς το 2ο Δημοτικό λειτουργεί καλά».
Σοβαρό πρόβλημα με τις αίθουσες στο 3ο Δημοτικό
Για το 3ο Δημοτικό Σχολείο μίλησε ο κ. Θωμάς Λιόλης: «Το σχολείο είναι το πολυπληθέστερο όλων των Βορείων Προαστίων. Μετά από μεγάλες προσπάθειες καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό σε λιγότερους από 300 μαθητές. Οι αίθουσες που έχουμε δεν πληρούν τους βασικούς κανόνες που υπάρχουν. Το σχολείο έχει προβληματική λειτουργία και πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα στέγασης των μαθητών».
Ο διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σπύρος Παπαχρηστοδούλου είπε: «Τα προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και ελπίζω ότι θα δώσετε λύση εσείς. Θα ήθελα να εστιάσω σε αυτά που προκύπτουν από τα άσχημα οικονομικά που υπάρχουν. Πρέπει να γίνει σωστή κατανομή των χρημάτων καθώς επίσης και σωστή διαχείριση. Τέλος, οι επιτροπές θα πρέπει να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο».
Από το 5ο Δημοτικό Σχολείο μίλησε η κ. Χρυσοπούλου: «Η φύλαξη των σχολείων πρέπει να βελτιωθεί. Πρέπει να υπάρχει φύλακας όλη την ημέρα».
Στη συνέχεια μίλησαν οι υπεύθυνοι των Νηπιαγωγείων της Πεύκης, οι οποίοι ζήτησαν κάποιες βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις, προκειμένου τα νήπια να απολαμβάνουν τις ανέσεις και την ασφάλεια που πρέπει. Ακόμα επισημάνθηκε το πρόβλημα με τις εγγραφές που υπάρχει σε κάποια από αυτά.
Ο δήμαρχος Γιάννης Θεοδωρακόπουλος πρότεινε να συναντηθεί με τους υπεύθυνους των Νηπιαγωγείων την επόμενη Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, προκειμένου να συζητήσουν όλα τα θέματα για τη λειτουργία τους, πρόταση η οποία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από όλους.
Ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου κ. Ντόβας επισήμανε: «Το θέμα της ασφάλειας των μαθητών είναι το σημαντικότερο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να γίνει με τη δημοτική αστυνομία, καθώς και με τη διαρκή φύλαξή τους ακόμα και το Σαββατοκύριακο.
Επίσης να δώσουμε τη βαρύτητα που πρέπει και στην καθαριότητα των σχολείων, αλλά και στη συμμετοχή των μαθητών σε προγράμματα του Δήμου».
Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων όλων των εκπροσώπων των φορέων και των συλλόγων, ο κ. Σταύρος Μονεμβασιώτης και οι αντιδήμαρχοι Μαριάννα Μαμαλάκη και Κώστας Μπαλδεάνος έκαναν μία σύντομη τοποθέτηση.
Ο κ. Σ. Μονεμβασιώτης τόνισε: «Κάθε δήμος έχει ανάγκη από ενεργούς πολίτες. Σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε. Η φιλοσοφία μας φαίνεται από την ιεράρχηση των προβλημάτων. Για εμάς η Παιδεία είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα. Τέλος, θέλω να πω ότι η κ. Ιωάννα Βαλαντάση είναι αυθεντία στα θέματα που έχουν να κάνουν με αυτόν τον τομέα».
Η κ. Μαριάννα Μαμαλάκη ανέφερε: «Γνωρίζω τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία της Πεύκης. Είμαι μητέρα δύο παιδιών και με απασχολούν έντονα επί καθημερινής βάσης. Θα είμαι δίπλα σας σε ό,τι με χρειαστείτε».
Τέλος, ο κ. Κώστας Μπαλδεράνος είπε: «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις στα προβλήματα των παιδιών και των δασκάλων».
Κατά γενική ομολογία η συνάντηση στέφτηκε από απόλυτη επιτυχία κι όλες οι πλευρές (δημοτική αρχή-δάσκαλοι) μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης θα αναζητήσουν στο άμεσο μέλλον τους τρόπους, για να βελτιωθεί η κατάσταση στα σχολεία της Πεύκης.