Βέβαια, εδώ υπάρχει ένα θολό σημείο στον κώδικα, ο οποίος, σε ένα σημείο του (άρθρο 34, παράγραφος 3) αναφέρει σχετικά ότι το ποσοστό πρέπει να είναι ίσο τουλάχιστο με το ένα τρίτο του αριθμού των υποψηφίων συμβούλων και επισημαίνει πιο κάτω ότι το ποσοστό αυτό υπολογίζεται διακεκριμένα για τα Δημοτικά Συμβούλια και για τα συμβούλια των δημοτικών διαμερισμάτων με βάση τον αριθμό των συμβούλων όπως αυτός προβλέπεται στο άρθρο 19 όμως στην παράγραφο 2 αναφέρεται ότι ορίζει τον αριθμό των εκλεγόμενων συμβούλων βάσει του πληθυσμού της πόλης.
Τι συμβαίνει στην Πεύκη
Το ζητούμενο είναι ότι η ασάφεια του νόμου ή –να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους– η λάθος διατύπωση που υπολογίζει το ποσοστό των υποψηφίων γυναικών, όχι σύμφωνα με τον αριθμό των υποψηφίων του ψηφοδελτίου, αλλά με το ένα τρίτο των θέσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλαδή, σύμφωνα με τις ενστάσεις, βάσει του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του Γιάννη Θεοδωρακόπουλου (31) θα έπρεπε το ένα τρίτο δηλαδή 11 υποψήφιοι να είναι γυναίκες, ενώ είναι μόνο 9. Όμως, αν υπολογιστεί ο αριθμός των εκλόγιμων θέσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο που είναι 21, τότε, ο αριθμός των 9 γυναικών του ψηφοδελτίου του Γιάννη Θεοδωρακόπουλου υπερκαλύπτει τους όρους της ποσόστωσης.
Για το θέμα αυτό ρωτήσαμε τον απερχόμενο δήμαρχο Παύλο Καμάρα ο οποίος δήλωσε: «Ο λαός της Πεύκης μίλησε μέσω της κάλπης στις 15 Οκτωβρίου και τώρα πρέπει να σεβαστούμε την ετυμηγορία του. Εμείς δίνουμε τη μάχη στις εκλογές, ενώπιον των συμπολιτών μας κι όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων».
Πάντως, καταντάει αστείο το θέμα με τις ενστάσεις και τις προθεσμίες. Αν είναι παράτυποι οι συνδυασμοί που έχουν λιγότερες γυναίκες του ενός τρίτου του συνολικού αριθμού των υποψηφίων, τότε θα πρέπει αυτεπάγγελτα ν’ ακυρωθούν όλοι κι όχι μόνο στους δήμους που πρόλαβαν κάποιοι κι έκαναν ενστάσεις.