Μπορεί οι πρόσφατες μετρήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, στα μέσα Ιουλίου, να τοποθετούν τη Λυκόβρυση στην πρώτη θέση στα επίπεδα του όζοντος, αλλά ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Φωκιανός έρχεται να τις διαψεύσει, χαρακτηρίζοντάς τις «αναληθείς».
Η Λυκόβρυση βρίσκεται στην κορυφή των λιστών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εδώ και πολλά χρόνια, γεγονός το οποίο οδήγησε τη δημοτική αρχή ν’ αμφισβητήσει τ’ αποτελέσματα της Διεύθυνσης Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου (ΔΕΑΡΘ) του ΥΠΕΧΩΔΕ και εν συνεχεία, να εγκαταστήσει, πριν από δύο χρόνια, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το δικό της σταθμό μέτρησης ρύπανσης στην ταράτσα του δημαρχείου.
Ο νέος σταθμός έδειξε άλλες μετρήσεις, της τάξης του 40% χαμηλότερες από εκείνες που δημοσιεύονταν κατά καιρούς. «Θεωρούμε ότι ο σταθμός που έχει εγκαταστήσει το υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ στον χώρο του υπουργείου Γεωργίας είναι ακατάλληλος και δεν πληροί τις προδιαγραφές μέτρησης αιωρουμένων σωματιδίων», τονίζει ο κ. Φωκιανός. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, οι λάθος μετρήσεις προκύπτουν από το γεγονός ότι ο σταθμός είναι μέσα σε χώμα, ενώ πρέπει να βρίσκεται σε τσιμέντο και να περιτριγυρίζεται από πράσινο. «Δεν μπορείς να βάλεις ένα σταθμό να μετρά τη σκόνη στην ατμόσφαιρα, ενώ βρίσκεται μέσα σε χώμα», αναφέρει σε έντονο ύφος.
Η συνέχεια του παραλόγου, όμως, είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, «την ακαταλληλότητα του σταθμού έχει παραδεχθεί η ΔΕΑΡΘ, αλλά συνεχίζει μέχρι σήμερα να μετρά και να δίνει ψεύτικες μετρήσεις».
Τι είναι, επομένως, αυτό που εμποδίζει τη ΔΕΑΡΘ από το να σταματήσει τις «ψεύτικες μετρήσεις»; Σύμφωνα με τον κ. Φωκιανό, ο πρώτος λόγος είναι τα χρήματα, εφόσον η ΔΕΑΡΘ ζητά από τον Δήμο να πληρώσει το ISO BOX που θα εγκαταστήσει στον σταθμό της και παράλληλα να της δώοει τριφασικό ρεύμα. Επίσης, όπως υποστηρίζει, έχει ζητηθεί από τον Δήμο να της υποδείξει εκείνος τον χώρο που θα εγκατασταθεί ο σταθμός μέτρησης.
«Μετρά η ποιότητα του ρύπου»
Ο δήμαρχος τονίζει ότι κάτι το οποίο ελάχιστοι λαμβάνουν υπόψη τους οι αρμόδιοι είναι ότι έχει μεγάλη σημασία η ποιοτική σύνθεση του ρύπου κι όχι μόνο η ποσοτική μέτρηση που πραγματοποιεί η ΔΕΑΡΘ. Ειδικότερα, στη Λυκόβρυση μπορεί να εμφανίζονται υψηλά ποσοστά αιωρουμένων μικροσωματιδίων, αλλά, με βάση τις μετρήσεις του σταθμού πάνω στο δημαρχείο, αποτελούν κυρίως σκόνη κι όχι καρκινογόνους ρύπους.
Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, τα μικροσωματίδια διαχωρίζονται σε αυτά με μεγάλη διάμετρο (10μm) και εκείνα με μικρή διάμετρο (2-3μm), όπου τα πρώτα είναι αυτά που εξετάζει η ΔΕΑΡΘ και δεν είναι τόσο επικίνδυνα για την υγεία, ενώ τα δεύτερα είναι εκείνα που εξετάζει ο μετρητής πάνω στο δημαρχείο κι «αποτελούν τον πραγματικό κίνδυνο για την υγεία μας».
Εν τω μεταξύ, ο κ. Φωκιανός χαρακτηρίζει «αίολα» τα όρια ρύπανσης που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον «δεν είναι λογικό να έχει ίδια όρια η Σκανδιναβία κι οι χώρες της Μεσογείου, οι οποίες δεκάδες φορές μέσα στον χρόνο δέχονται σκόνη από την έρημο της Σαχάρας».
Συμπερασματικά, ο δήμαρχος χαρακτηρίζει «προβληματικό» τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, αναφέροντας: «Έχετε δει ποτέ να διατάσσει έκτακτα μέτρα όταν οι μετρήσεις ξεπερνούν όχι μόνο τα όρια κινδύνου αλλά και συναγερμού; Κανείς δεν συγκινείται με τα αποτελέσματα των μετρήσεων».
Αντίθετη στον μετρητή η μειοψηφία
Αξίζει να σημειωθεί ότι την εγκατάσταση του μετρητή ρύπανσης, το οποίο περιλαμβανόταν στο Τεχνικό Πρόγραμμα, είχε καταψηφίσει σύσσωμη η μειοψηφία, επειδή «δεν θα έπρεπε να πληρώνει ο Δήμος αυτά που αναλογούν στο κράτος».
Όμως, ο δήμαρχος, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι «όταν το κράτος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, τότε η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έρχεται και να καλύπτει αυτό το κενό, προστατεύοντας τον κόσμο».
Επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Αντώνης Αργυριάδης τονίζει ότι «ευθύνη του Δήμου είναι να λαμβάνει μέτρα που θα μειώνουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση, εφόσον τ’ αυτοκίνητα αποτελούν τη βασική πηγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».
Μερικές από τις αποφάσεις της διοίκησης που, σύμφωνα με τη μείζονα μειοψηφία προκαλούν κυκλοφοριακή επιβάρυνση είναι οι χρήσεις γης πολεοδομικού κέντρου μέσα στο ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ, η χορήγηση άδειας λειτουργίας super market και η απόφαση για κατασκευή καφετέριας στο οικοδομικό τετράγωνο 9.
Οι ενέργειες του Δήμου
Δεδομένου ότι ο Δήμος δεν έχει το δικαίωμα να εκδώσει διαταγή απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων, ούτε να επιβάλει την εκ περιτροπής κυκλοφορία σε περίπτωση υπέρβασης των μικροσωματιδίων των φυσιολογικών ορίων, η διοίκηση επιλέγει να χαράξει μια «πράσινη» πολιτική.
Ειδικότερα, ο Δήμος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Πράσινη Ζωή στην Πόλη», το οποίο αποσκοπεί στην αύξηση του πρασίνου. Η αύξηση αυτή, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί και με τις δενδροφυτεύσεις στις οποίες πρόκειται να προχωρήσει στο άμεσο μέλλον.
Επίσης, ο δήμαρχος τονίζει ότι μία κατεύθυνση την οποία ακολουθεί πιστά ο Δήμος είναι η διατήρηση των ελεύθερων χώρων, προτού «ξεφυτρώσουν» κι άλλες πολυκατοικίες. «Αγοράσαμε την πλατεία Χαράς, αγοράσαμε το οικόπεδο της Εθνικής και σήμερα ετοιμαζόμαστε να αγοράσουμε τον χώρο, που βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας (κτήμα Παχή)», αναφέρει.