Σε καλό δρόμο βρίσκεται η παραχώρηση 25 στρεμμάτων του ΑΒΚ 218 στη Λυκόβρυση από την ΕΤΑΔ στον Δήμο, για κοινωφελείς χρήσεις, «σε μια περίοδο που τα ακίνητα του Δημοσίου αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πωληθούν» υποστήριξε πρόσφατα ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Δημήτρης Φωκιανός (φωτό).
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποφάσισε κατά πλειοψηφία -η μειοψηφία καταψήφισε το θέμα- την παραχώρηση χρήσης στον Δήμο του παραπάνω χώρου για: α) Κλειστό Αθλητικό Γυμναστήριο, β) Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, γ) Χώρο στάθμευσης επιβατικών αυτοκινήτων, δ) Αμαξοστάσιο και ε) Χώρο ανακύκλωσης & επεξεργασίας πράσινων και λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών του Δήμου.
Αντιδράσεις από τη μειοψηφία…
Σχολιάζοντας τις παραπάνω χρήσεις, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Θεοδωρακόπουλος απόρησε για τους λόγους που περιλαμβάνονται κλειστό γυμναστήριο και κέντρο υγείας, σχολιάζοντας για το μεν πρώτο «δεν ξέρουμε καν τι θα γίνει με το άλλο Κλειστό στη Λυκόβρυση. Μήπως το έχετε εγκαταλείψει ή θα το πουλήσετε;» και για το δε δεύτερο ότι «έχει ήδη προβλεφθεί κατασκευή Κέντρου Υγείας δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας».
Επίσης, η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταψήφισε το θέμα λόγω του δεύτερου σκέλους της απόφασης, που όριζε ότι «ο υπόλοιπος χώρος, πλέον των 25 στρεμμάτων του ΑΒΚ 218, προτείνεται για χρήσεις γενικής κατοικίας. Εφόσον παραμείνει στην κατοχή του Δημοσίου, δύναται να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δημοσίου και του Δήμου». Ο επικεφαλής της παράταξης Παναγιώτης Ασβεστάς δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να προτείνουμε γενική κατοικία σε οικιστικό ιστό, με αντάλλαγμα ότι θα πάρουμε στέγη», προσθέτοντας ότι «η φράση “εφόσον παραμείνει στο Δημόσιο”, σημαίνει ότι εκκρεμεί να το πάρει ιδιώτης. Εμείς γνωρίζουμε ότι η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης είναι η περιουσία του Δημοσίου να πάει για εκποίηση». Τέλος, υποστήριξε ότι «δεν μπορούν να συστεγαστούν κλειστό γυμναστήριο και κέντρο υγείας με χώρο ανακύκλωσης και έτσι προτείνουμε να γίνει εκεί σχολείο».
Επιχείρημα το οποίο ο δήμαρχος απέκρουσε, λέγοντας ότι στην αναθεώρηση του ΓΠΣ προβλέπεται να ανεγερθούν σχολεία στην περιοχή που σήμερα βρίσκονται τα μαρμαράδικα. Επίσης, υποστήριξε ότι «οι χρήσεις γης στον χώρο είναι εκ των πραγμάτων γενική κατοικία, αφού βρίσκεται πάνω στο βασικό οδικό δίκτυο. Επομένως, ο Δήμος δεν απεμπολεί τα δικαιώματά του».
…και τους οικολόγους
Πάντως, η απόφαση προκάλεσε και την αντίδραση της εκπροσώπου της «Οικολογικής Κίνησης Πεύκης» Μαρίτας Κουρούπη, που δήλωσε ότι «αν ίσχυε ο ισχυρισμός του δημάρχου, ότι είναι ήδη γενική κατοικία, τότε το υπουργείο δεν θα ζητούσε να συμφωνήσει στην παραχώρηση μονάχα με την προϋπόθεση του χαρακτηρισμού». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «είναι ψευδές πως θα στεγαστούν εκεί κάτοικοι από το δάσος Κάσδαγλη, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα. Αυτά θα δοθούν οπωσδήποτε σε ιδιώτες! Με αυτό τον σχεδιασμό, όμως, καταδικάζετε τη Λυκόβρυση σε μια “σφηκοφωλιά”, όπως η Κυψέλη. Η διοίκηση ακολουθεί τη νοοτροπία της σημερινής κυβέρνησης, που ξεπουλάει όλη τη γη. Ξεπουλήστε και τη Λυκόβρυση. Συγχαρητήρια!».
«Αποκτήσαμε και σωτήρες της Λυκόβρυσης, αφού είμαστε ανεπαρκείς…», ήταν η ειρωνική απάντηση του δημάρχου στην παραπάνω τοποθέτηση, για να προσθέσει στη συνέχεια, απευθυνόμενος στην κ. Μ. Κουρούπη: «Έρχεστε να μας παραδώσετε μαθήματα; Η σημερινή διοίκηση προέβη στην αναθεώρηση του ΓΠΣ, απομακρύνοντας όλες τις βιομηχανίες από τη Λυκόβρυση».
Αμάλθεια Καραλή