Οι δύο αρχικοί οικισμοί Πεύκης και Λυκόβρυσης δημιουργήθηκαν από την εγκατάσταση προσφύγων του 1922 και από την κατάτμηση και απαλλοτρίωση του «τσιφλικιού» Κάσδαγλη. Έγιναν κοινότητες τη δεκαετία του 1950 και στο Κτήμα Αργύρη (νυν Ηλιακό Χωριό) εργάζονταν κάτοικοι από τους δύο οικισμούς. Στο γήπεδο της Μαγκουφάνας έπαιζε ποδόσφαιρο η Λυκόβρυση, ενώ το Δάσος Κάσδαγλη ενώνει φυσικά τις δύο πόλεις. Τέλος, σταδιακά από τη δεκαετία του ΄90 η κοινωνική διαστρωμάτωση της Λυκόβρυσης έμοιαζε να πλησιάζει της Πεύκης. Ήταν φυσικό λοιπόν να αγωνιστεί κανείς για την αυτόνομη ύπαρξη ενός Δήμου με την Πεύκη και τη Λυκόβρυση.
Ποιος αγωνίστηκε για αυτή τη συνένωση και την πίστεψε όσο κανείς; Είναι βέβαιο ότι από τις τότε Δημοτικές Αρχές, μόνο ο δήμαρχος της Λυκόβρυσης δημόσια το έθεσε και το ζήτησε και το πέτυχε.
Γ) Είναι αλήθεια ότι ο δήμαρχος Δημήτρης Φωκιανός α) εγκατέλειψε τη Λυκόβρυση και προσέχει την Πεύκη, β) εγκατέλειψε την Πεύκη και προσέχει τη Λυκόβρυση, γ) έβαλε προϊσταμένους από τη Λυκόβρυση, δ) καθαρίζει μόνο τη Λυκόβρυση, ε) θέλει ψήφους από την Πεύκη, στ) θέλει να κερδίσει πάλι τις εκλογές, ζ) δεν θα είναι υποψήφιος κ.λπ. Μπορεί να ισχύουν ταυτόχρονα όλα; Με ορθολογική προσέγγιση, χωρίς παράτολμες ακροβασίες, δεν μπορούν να ισχύουν όλα ταυτόχρονα.
Έδρα του Δήμου είναι η Πεύκη και οι υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και οι υποδομές του, είναι μοιρασμένες και στις δύο πόλεις. Έτσι δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς σοβαρά ότι οι δυο πόλεις είναι χωρισμένες «στεγανά» και ευνοείται η μια έναντι της άλλης, απλούστατα γιατί δεν γίνεται.
Το αμαξοστάσιο είναι κοινό (Λυκόβρυση), τα οχήματα διατρέχουν ολόγυρα τον Δήμο, το προσωπικό του Δήμου κατανέμεται αναλογικά και στους δυο Δήμους, ανεξάρτητα από το εάν επαρκεί η όχι. Που δεν επαρκεί. Όσο για τις «κακεντρέχειες» του αγαπητού συναδέλφου Πάνου Κανέλλου ότι ο Δήμος είναι ακέφαλος, ότι ο δήμαρχος θέλει τις ψήφους της Πεύκης και έτσι εγκατέλειψε τη Λυκόβρυση, ότι δεν θα κατέβει στις εκλογές, ότι διαπληκτίζονται… οι διάδοχοι… για το δακτυλίδι κ.λπ. Μπορεί να παρατηρήσει κανείς τα εξής σε σχέση με τα γραφόμενά του: αποθεώνει κυριολεκτικά τον πρώην Δήμο Λυκόβρυσης, λέγοντας ότι ήταν μαζεμένος, νοικοκυρεμένος και με ποιοτικές εκδηλώσεις και γενικά συμμετοχή των πολιτών του.
Και λέει ότι ζημιώθηκε από τη συνένωση με την Πεύκη! Είναι εκπληκτική η ομολογία του, αλλά τον πρόλαβε ο πρώην δήμαρχος Πεύκης, που είπε σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στα εμβρόντητα μέλη της: «ευτυχώς που δεν βγήκα δήμαρχος» και «αν δεν ήταν η Λυκόβρυση, η Πεύκη θα είχε κλείσει». Χωρίς να ντρέπεται φυσικά.
Δεν λένε όμως στους πολίτες, πού κατασπαταλήθηκαν τα χρήματα της Πεύκης (2007 – 2010) και διπλασιάστηκε το χρέος της; Γιατί αυτά πληρώνουμε σήμερα! Όσο για τον Δήμο και τις επερχόμενες εκλογές, υπάρχει ισχυρή δημοτική αρχή και παράταξη που τη στηρίζει. Τέλος, ο δήμαρχος Δημήτρης Φωκιανός θα καθορίσει τη στάση του, ανάλογα με τις εξελίξεις.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΥΚΗΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ