Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πάνος Κανέλλος, που αποχώρησε εδώ και καιρό από τη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ του πρώην δημάρχου Πεύκης, επιχειρεί μια πρώτη αποτίμηση της καλλικρατικής συνένωσης των πρώην Δήμων Πεύκης και Λυκόβρυσης.
Μια τέτοια συζήτηση είναι εκ προοιμίου ενδιαφέρουσα και αξίζει να γίνει, μόνο που οι ανάγκες της επερχόμενης προεκλογικής περιόδου οδηγούν εξ αντικειμένου μερικούς να ατενίζουν την πραγματικότητα με τους παραμορφωτικούς φακούς των αναγκών και επιθυμιών τους. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, επιχειρώντας να δοθούν κάποιες πρώτες απαντήσεις στα ερωτήματα που εύλογα ανακύπτουν.
Α) Ο «Καλλικράτης» έγινε πανελλαδικά, μειώνοντας τους Δήμους στο 1/3, προκειμένου να ισχυροποιηθούν και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, για τις ανάγκες των πολιτών και να μειωθεί το κράτος. Πέτυχε αυτή η εξαγγελία; Δυστυχώς, αυτό που έγινε ήταν να συνενωθούν κακήν – κακώς οι πρώην Δήμοι, να απαγορευθούν οι προσλήψεις, να συνταξιοδοτηθεί και να απολυθεί από την κυβέρνηση προσωπικό και να περικοπούν οι κρατικές επιχορηγήσεις κατά 60%. Τώρα ετοιμάζονται νέες μειώσεις στα χρήματα και νέες απολύσεις στο προσωπικό.
Στην περίπτωση του Δήμου μας, η συνένωση των υπηρεσιών των δυο πρώην Δήμων, η συγχώνευση των 12 πρώην ΝΠΔΔ σε δυο νέα ΝΠΔΔ (ΚΟΙΠΑΠ και ΠΕΑΠ) και η εκκαθάριση των δυο υπερχρεωμένων Δημοτικών Επιχειρήσεων του Δήμου Πεύκης συντελέσθηκαν ομαλά. Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης με τα μισά έσοδα, σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, μειώνει σταθερά το τερατώδες και μη διαχειρίσιμο χρέος, χωρίς να μειώνει τις υπηρεσίες του προς τους δημότες. Το αντίθετο μάλιστα. Χωρίς να ξεχνάει κάνεις ότι έχει το λιγότερο προσωπικό πανελλαδικά σε σχέση με τους κατοίκους και 50 άτομα λιγότερο μόνιμο προσωπικό από την προηγούμενη τετραετία (συνταξιοδοτήσεις, απώλειες, μετατάξεις, απολύσεις) καθώς και 20-30 άτομα λιγότερα ορισμένου χρόνου.
Δεν πρέπει κανείς επίσης να ξεχνάει τη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων στους Δήμους και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο Δήμος, σε σχέση με τη φτώχεια πολλών συνανθρώπων μας. Δημιουργήθηκε έτσι Κοινωνική Υπηρεσία – Γραφείο Εργασίας (που δεν υπήρχε), Ταμείο Αλληλεγγύης, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φροντιστήριο, ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς (οι μισοί γονείς δεν πληρώνουν τροφεία) και ενισχύθηκαν οι υπάρχουσες δομές.
Παράλληλα στις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες του Δήμου, οι συμμετέχοντες και παρακολουθούντες κατέρριψαν κάθε ποσοστό συμμετοχής σε σχέση με το παρελθόν. Είναι σημαντικό επίσης να αναγνωρίσουμε ότι άντρες, γυναίκες και παιδιά από την Πεύκη και από τη Λυκόβρυση μετακινούνται, συμμετέχουν και παρακολουθούν εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον Δήμο.
Τέλος, ένα τεράστιο έργο που θα ξεδιπλωθεί στις δυο πόλεις του Δήμου το επόμενο διάστημα, θα κάνει σε όλους αντιληπτό το πόσο μεγάλη προσπάθεια έχει καταβληθεί από τη Δημοτική Αρχή και τους εργαζόμενους του Δήμου. Οι όποιες παραλείψεις , αδυναμίες και ανεπάρκειες οφείλονται στις οικονομικές περικοπές, στην εξόφληση των χρεών και στο ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει ο Δήμος μας.
Β) Ήταν σωστή η συνένωση των πρώην Δήμων Πεύκης και Λυκόβρυσης ή θα ήταν καλύτερο να έχουν γίνει άλλες συνενώσεις; Καταρχήν, μια παραδοχή που δεν αμφισβητείται. Και ο Δήμος Πεύκης και ο Δήμος Λυκόβρυσης είχαν πληθυσμό κάτω από 25.000 κατοίκους ο καθένας (19.500 η Πεύκη και 8.300 η Λυκόβρυση). Σε κάθε περίπτωση θα συνενώνονταν με κάποιον άλλο μεγαλύτερο Δήμο (η Πεύκη με Μαρούσι ή Ηράκλειο και η Λυκόβρυση με Ηράκλειο ή Μεταμόρφωση) και δεν θα υπήρχε ένας αυτόνομος Δήμος, όπως ο Δήμος με την Πεύκη και τη Λυκόβρυση.
Η συνένωση λοιπόν η δική μας δεν έβαλε ούτε την Πεύκη ούτε τη Λυκόβρυση σαν φτωχό συγγενή σε άλλο Δήμο, αλλά μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε ένα ισχυρότερο Δήμο με δύο ισότιμες πόλεις. Η συνένωση Λυκόβρυσης – Πεύκης ή Πεύκης – Λυκόβρυσης (όπως το προτιμά κανείς εφόσον δεν υπάρχει σπέκουλα), υπαγορεύθηκε από πολλούς λόγους: γεωγραφικούς, φυσικούς, ιστορικούς, αθλητικούς, κ.λπ.