Κάτοικος Λυκόβρυσης, με μακρά πορεία στο αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι, έχοντας ασκήσει καθήκοντα αντιδημάρχου στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στη Λυκόβρυση και έχοντας συνδράμει ουσιαστικά εκείνη την περίοδο στην αντικατάσταση των σωλήνων παροχής νερού με φιλικά υλικά για την ανθρώπινη υγεία αλλά και με σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή, ο Παναγιώτης Ασβεστάς είναι ο υποψήφιος δήμαρχος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ ΠΕΥΚΗΣ. Η δημοτική παράταξη υποστηρίζεται από το ΚΚΕ και εκπροσωπείται σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο από τον Παναγιώτη Ασβεστά, που ήταν υποψήφιος δήμαρχος και στις δημοτικές εκλογές του 2010 και τους Αναστασία Αβραμίδου και Άρη-Λάζαρο Κυριακίδη.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ συνάντησε τον κ. Ασβεστά και μίλησε μαζί του για την προεκλογική περίοδο και το διαγραφόμενο κλίμα αλλά και για το πως βλέπει η δημοτική παράταξη που εκπροσωπεί την επόμενη μέρα στο δήμο.
Πώς θα περιγράφατε το προεκλογικό κλίμα όπως εξελίσσεται κ. Ασβεστά;
Θεωρώ ότι είναι ήπιο, χωρίς να περιλαμβάνει ακρότητες, αν και αυτό μένει να το δούμε στην εξέλιξή του, πόσο δηλαδή θα αναπτυχθούν ή όχι έντονες αντιπαλότητες και κλίμα πόλωσης.
Θα μείνω λίγο ακόμη στο ίδιο θέμα. Το πολιτικό «παιχνίδι» εκτυλίσσεται με ορθούς πολιτικούς όρους ή ενδεχομένως διαπιστώνετε τη χρήση παλαιοκομματικών πρακτικών;
Θα σας απαντήσω κάνοντας έναν πρόλογο για ορισμένα ζητήματα που εκτιμώ ως ουσιαστικά και σημαντικά. Σήμερα υφίστανται ορισμένα αυτοδιοικητικά σχήματα που πριν τριάμισι χρόνια είχαν ενταχθεί στον ίδιο πολιτικό συνασπισμό. Εκείνο που με ξενίζει εκπροσωπώντας τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι το καπιταλιστικό σύστημα με την έννοια της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκει εναλλακτικά ερείσματα εδραίωσής του στη βάση, στους δήμους και στην περιφέρεια. Και να γίνω περισσότερο συγκεκριμένος. Πριν τριάμισι χρόνια, οι πολιτικοί χώροι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ συνασπίστηκαν στο ίδιο πολιτικό σχήμα, το ισχύον μέχρι σήμερα με το οποίο λειτουργεί η δημοτική Αρχή. Η πραγματικότητα αυτή κατακερματίζεται σήμερα σε περισσότερους δημοτικούς συνδυασμούς, γι’ αυτό άλλωστε και οι δημοτικοί συνδυασμοί σήμερα στο δήμο είναι έξι.
ΟΧΙ στη λογική του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
Η εξέλιξη αυτή κατά τη γνώμη σας βρίσκεται σε άμεση αναφορά με τους πολιτικούς χώρους των κομμάτων, παρότι η πλειονότητα των συνδυασμών στο δήμο αυτοπροσδιορίζονται ως ανεξάρτητοι κάθε κομματικού βαπτίσματος και στήριξης; Ή ενδεχομένως, στις φετινές δημοτικές εκλογές δεν έχει αναδειχθεί ένας υποψήφιος με αυτοδιοικητική ηγετική φυσιογνωμία; Ποιος ο ρόλος της προσωπικότητας εν τέλει;
Σίγουρα ο ρόλος της προσωπικότητας διαδραματίζει το ρόλο που της αναλογεί και αυτός δεν είναι πάντοτε ευκαταφρόνητος. Το ζήτημα για εμάς όμως είναι τι βρίσκεται πίσω από την προσωπικότητα. Με ποια πολιτική συντάσσεται η εκάστοτε ηγετική προσωπικότητα. Λόγου χάρη, ο Δημήτρης Φωκιανός, συντάχθηκε με την πολιτική της συσπείρωσης αλλά και της άκριτης εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής. Αναφέρομαι σαφώς στον Καλλικράτη και στην πιστή εφαρμογή του από τη δημοτική Αρχή, δηλαδή σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Σε αυτό το πλαίσιο διατυπώνω ότι το σύστημα βρίσκει εναλλακτικούς δρόμους δημιουργώντας πολλές παρατάξεις, που όλες όμως έχουν την ίδια πολιτική. Έτσι, μπορεί να προσέρχονται στην κάλπη σήμερα στο δήμο έξι δημοτικοί συνδυασμοί, στην πράξη και την ουσία των πραγμάτων όμως οι πέντε από αυτούς λειτουργούν με την ίδια πολιτική, με αποτέλεσμα οι πολιτικές που θα διεκδικήσουν το δήμο να είναι δύο: η πολιτική των πέντε συνδυασμών και η πολιτική της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ. Και να υπερθεματίσω. Οι πέντε συνδυασμοί κάνουν λόγο και αναφέρονται στη διαχείριση του δήμου υπό την υφιστάμενη κεντρική πολιτική, η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ τάσσεται υπέρ του αγώνα και της κατεύθυνσης δημιουργίας αναχωμάτων με στόχο να αντισταθούμε στην κεντρική πολιτική του θεσμικού πλαισίου του Καλλικράτη.
Δράττοντας το λόγο από την τελευταία σας πρόταση να αναφέρω ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο υποψήφιος δήμαρχος της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ ΠΕΥΚΗΣ, Μανόλης Πάγκαλος, υποστήριξε αυτό ακριβώς που διατυπώνετε και εσείς: Την κατάργηση δηλαδή του Καλλικράτη.
Δεν μπορούμε να παίζουμε σε δύο ταμπλό. Και θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόσφατη διακήρυξη της Αυτοδιοικητικής Χάρτας στην οποία συμμετέχουν 14 δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης με τον συνδυασμό ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ ΠΕΥΚΗΣ και υποψήφιο δήμαρχο τον Μανόλη Πάγκαλο, αναφέρεται στην οικονομική πολιτική για τα παρακρατηθέντα των δήμων. Και εδώ ακριβώς υπεισέρχεται η προηγούμενη διατύπωσή μου, ότι δεν μπορούμε να παίζουμε σε δύο ταμπλό. Δεν μπορεί σήμερα η πολιτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζεται ότι θα διεκδικήσει τα παρακρατηθέντα τη στιγμή που έχει συνεισφέρει στο να «χαριστούν» πριν έξι χρόνια. Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τους πολίτες, τους δημότες μας. Γιατί τα λόγια είναι εύκολα και ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί ό,τι επιθυμεί. Εκείνο όμως που πραγματικά έχει αξία είναι η πράξη και η στάση που κρατά ένας συνδυασμός και ένας υποψήφιος δήμαρχος μέσα στην κοινωνία.
Αναφερθήκατε σε τρόπους αντίστασης. Ποιοι είναι αυτοί; Και κατά πόσο οι αιρετοί μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα και όχι ως απλοί διεκπεραιωτές των κεντρικών πολιτικών; Γιατί έτσι ακριβώς διατυπώσατε ότι λειτουργούν οι πέντε δημοτικοί συνδυασμοί στην πόλη, πλην της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.
Για να μπορέσει να υπάρξει αντίσταση στις επιβαλλόμενες κεντρικές πολιτικές προϋπόθεση είναι να υφίσταται μία γερή βάση, μία συγκροτημένη δομή, ο λαός συσπειρωμένος με τη δημοτική Αρχή. Διαφορετικά κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί. Στο ίδιο μήκος κύματος, ως δεύτερη βασική παράμετρος –προϋπόθεση ανάπτυξης της αντίστασης είναι να υπάρχει σε αυτή τη δομή ένα συνδικαλιστικό κομμάτι μέσα στο δήμο που να στέκεται στο πλευρό της δημοτικής Αρχής, να διεκδικεί τα συμφέροντά του αλλά να ξέρει και για ποιο λόγο παλεύει. Σήμερα, η δομή αυτή δεν υφίσταται. Εκτιμώ ότι υπάρχει ένας κατακερματισμός των εργαζομένων αλλά και φαινόμενα δίωξης των εργαζομένων που φθάνουν μέχρι τα πειθαρχικά συμβούλια.
Αναφέρεστε στην υπόθεση Γαϊτανίδου και στη «δίωξή» της από τον κ. Νικολιδάκη;
Ναι, ακριβώς. Έτσι όμως δεν μπορείς να λειτουργήσει ο δήμος, η πόλη προς το συμφέρον του πολίτη. Όταν δεν είσαι συσπειρωμένος, δεν έχεις αναχώματα για να προχωρήσεις ένα βήμα παραπέρα. Από την πλευρά μας πάντως, ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα είμαστε αντιπολίτευση όχι μόνο απέναντι στη λειτουργία του δήμου στο μέτρο που θα λειτουργεί ως διαχειριστικό όργανο κεντρικών πολιτικών αλλά και απέναντι στην ίδια την κυβερνητική πολιτική. Αυτοί είναι οι τομείς που μπορούν σιγά-σιγά να συσπειρώνονται για να μπορέσουμε σε πρώτη φάση να χτίσουμε αναχώματα και σε δεύτερη φάση να διεκδικήσουμε μία άλλη κοινωνία.