Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 2/7/2014 ο απολογισμός της θητείας του δημάρχου, Δημήτρη Φωκιανού.
Ο απολογισμός δημάρχου είναι ένα γεγονός ιδιαίτερο για κάθε δήμο καθώς ιδεατά πρέπει να είναι η «πανηγυρική» στιγμή αποτύπωσης -μέσω του λόγου- των προσπαθειών που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας ενός δημάρχου, της ποιότητας ζωής που διατηρήθηκε ή αναπτύχθηκε αλλά και των έργων που προωθήθηκαν, τέθηκαν σε κατεύθυνση υλοποίησης ή ολοκληρώθηκαν.
Ρεπορτάζ: ΘΩΜΗ ΜΕΛΙΔΟΥ
Στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, την περασμένη Τετάρτη κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Η άδεια αίθουσα του δημοτικού θεάτρου του Δήμου στην οποία και είχε οριστεί η διενέργεια του απολογισμού, αίθουσα που επιλέχθηκε στη θέση του τυπικού χώρου συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου εντός του δημαρχείου, ακριβώς λόγω του μεγέθους της και της δυνατότητας πρόσβασης σε αυτή πολύ μεγαλύτερου αριθμού ατόμων, διατυμπάνιζε ακόμη περισσότερο ότι ο απολογισμός του δημάρχου ήταν ένα γεγονός που πέρασε στα ψιλά γράμματα για την πόλη. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο τίθενται ορισμένα ερωτήματα που προκύπτουν μέσα από τη βαθύτερη ουσία τής ιδεατά «πανηγυρικής» στιγμής του απολογισμού ενός δημάρχου. Γιατί η στιγμή αυτή, δεν αποτελεί μόνο μία καλή χρονική ευκαιρία στη λειτουργία ενός Δήμου για την παρουσίαση των προσπαθειών ενός δημάρχου, αποτελεί κυρίως μία ουσιώδη επικοινωνιακή στιγμή για ένα γόνιμο διάλογο ανάμεσα στους αιρετούς, τους ήδη δημοτικούς συμβούλους αλλά και τους νεοεκλεγέντες, τους πολίτες με τους αιρετούς, τον απερχόμενο δήμαρχο αλλά και τον νεοεκλεγέντα. Ο απολογισμός ενός δημάρχου είναι η χρονική στιγμή που ο «χάρτης» της πορείας ενός Δήμου τίθεται επί τάπητος και όλοι μαζί πολίτες και αιρετοί «αποθεώνουν» την έννοια της δημοκρατίας, τη δυνατότητα να λάβουν το λόγο και να μιλήσουν εφ’ όλης της ύλης για την επόμενη μέρα στον Δήμο. Είναι η στιγμή που ο δήμαρχος -στο μέτρο που έχει επανεκλεγεί- επικοινωνεί ουσιαστικά με τους πολίτες και στο μέτρο που αποχωρεί, όπως συμβαίνει στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος αναλαμβάνει να διαδραματίσει αυτόν ακριβώς το ρόλο. Να ακούσει και να συζητήσει για την επόμενη μέρα στον Δήμο.
Άδεια καθίσματα
Αυτή τη διαδικασία που χαρακτηρίσαμε ως ιδεατή αντί για ορθή, καταχρηστικά προφανώς καθώς δεν μπορούμε διαφορετικά να αναφερθούμε σε αυτή συγκρίνοντάς την με την πραγματικότητα, με αυτό που πραγματικά συνέβη. Και τι ακριβώς συνέβη; Οι πολίτες, με εξαίρεση ορισμένες περιπτώσεις μετρημένες στα δάχτυλα, απουσίαζαν από τον απολογισμό, οι αιρετοί νυν και νεοεκλεγέντες κινήθηκαν στο ίδιο μοτίβο, ο νέος δήμαρχος, Τάσος Μαυρίδης αλλά και η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μαρία Γώγου δεν αποτέλεσαν την εξαίρεση στον κανόνα. Εάν κάτι ήταν ιδιαίτερα σαφές σε αυτή την κορυφαία στιγμή της συμμετοχικής δημοκρατίας σε έναν Δήμο στον απολογισμό δημάρχου, ήταν η απουσία. Απουσία που προφανώς δεν αφορά και δεν στρέφεται στο πρόσωπο του δημάρχου, Δημήτρη Φωκιανού, ενός αιρετού με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος που πολύ πιθανότατα να επανεκλεγόταν στο μέτρο που θα έθετε υποψηφιότητα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Ενός δημάρχου που διαχειρίστηκε έναν Δήμο μέσα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία και με σημαντικά οικονομικά προβλήματα σε τοπικό επίπεδο και παρά τα όσα του έχουν καταλογιστεί κατά καιρούς, ή τα ανθρώπινα λάθη που αφορούν όλους μας, είναι ένας δήμαρχος με αγάπη για την πόλη του που πάλεψε γι’ αυτή στη θητεία του. Είναι ένας δήμαρχος που δεν διστάζει να αναφέρει και το έχει επισημάνει αρκετές φορές δημόσια τους τελευταίους μήνες ότι θα σταθεί στο πλευρό της επόμενης δημοτικής Αρχής με έναν και μόνο στόχο, το καλό του τόπου. Και σίγουρα το να ρίχνει κανείς «την πέτρα του αναθέματος» στον δήμαρχο και την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γεωργία Ποριώτου – Χρούσου ότι δεν φρόντισαν για την άρτια ενημέρωση των πολιτών ώστε να συμμετέχουν στον απολογισμό, είναι μία εύκολη λύση που μπορεί να σταθεί μόνο σε επίπεδο μικροπολιτικής και παρωχημένων πολιτικών πρακτικών του παρελθόντος που δυστυχώς ο Δήμος δυσκολεύεται να απεμπολίσει, χωρίς να είναι η εξαίρεση στον κανόνα των Δήμων στη χώρα. Γιατί αυτό ακριβώς συνέβη κατά τον απολογισμό. Ο δήμαρχος και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου «κατηγορήθηκαν» για την ελλιπή ενημέρωση του κοινού, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η θλιβερή εικόνα της άδειας αίθουσας του δημοτικού θεάτρου.
Στον αντίποδα, μπορεί εύλογα να θέσει κάποιος το ίδιο ακριβώς ερώτημα για την απουσία των αιρετών. Δεν είχαν ενημερωθεί; Σαφώς και το γνώριζαν και επέλεξαν να απέχουν ή είχαν κάποια άλλη υποχρέωση να ικανοποιήσουν την ώρα της πραγματοποίησης του απολογισμού. Και αυτό δεν είναι έλλειψη σεβασμού στον απερχόμενο δήμαρχο. Αλλά αντίθετα δείχνει ότι ο Δήμος «στραβά αρμενίζει» σε επίπεδο ουσίας. Γιατί η παρουσία ή η απουσία από ένα τέτοιο γεγονός όπως είναι η εφ’ όλης της ύλης παρουσίαση της πορείας ενός Δήμου και του γόνιμου διαλόγου που μπορεί να αναπτυχθεί στο πλαίσιο αυτής ανάγεται στο βαθύτερό της «είναι» με την επόμενη μέρα στον Δήμο, με τον σεβασμό στην ίδια την πόλη ανεξαρτήτως προσώπων. Το «πλήγμα» της άδειας αίθουσας την περασμένη Τετάρτη 2/7, αφορά τελικά την ίδια τη συμμετοχική δημοκρατία που μπορεί να ανθίσει στη διακυβέρνηση του Δήμου. Και η συμμετοχική δημοκρατία δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται από καταστάσεις και πρόσωπα. Αποτελεί από μόνη της αξία που είτε γίνεται σεβαστή είτε όχι. Και εάν όχι, τότε οι υγιείς δυνάμεις του Δήμου και οι σκεπτόμενοι πολίτες έχουν χρέος να εργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση.