«Στόχος η εξεύρεση επωφελούς για την τοπική και την εθνική οικονομία λύσης για το ζήτημα του ΕΘΙΑΓΕ», απαντά το ΤΑΙΠΕΔ με επιστολή του στον Δήμο.
Ρεπορτάζ: Θώμη Μελίδου
Την ίδια στιγμή, προβληματίζει ο ισχυρισμός των δημάρχων Δ. Φωκιανού και Τ. Μαυρίδη, περί διαγραφής του ακινήτου από τα μητρώα του ΤΑΙΠΕΔ.
Στο προσκήνιο και πάλι το ζήτημα του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΘΙΑΓΕ) της έκτασης των 98 στρεμμάτων στη Λυκόβρυση, μετά από απαντητική επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ και του απερχόμενου προέδρου του Οργανισμού, Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου προς τον επίσης, απερχόμενο δήμαρχο, Λυκόβρυσης Πεύκης, Δημήτρη Φωκιανό. Ο τελευταίος με επιστολή του στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ στις 25-6-2014 αναφερόταν στις προτάσεις του Δήμου για την αξιοποίηση του ακινήτου, με σκοπό ο χαρακτήρας του να παραμείνει δημόσιος και να αποτραπεί έτσι η μετατροπή του σε business park, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Οργανισμού.
Στην απαντητική επιστολή ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνει ότι στόχος του Οργανισμού είναι η κατά το δυνατόν βέλτιστη αξιοποίηση του ακινήτου των 98 στρεμμάτων σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης, με στόχο η λύση που θα προκριθεί να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερα αποδεκτή και να δημιουργεί οφέλη για την τοπική και την εθνική οικονομία.
Με αφορμή την απαντητική επιστολή, απερχόμενος και νεοεκλεγείς δήμαρχος, Δημήτρης Φωκιανός και Τάσος Μαυρίδης αντίστοιχα, σε κοινή τους ανακοίνωση επισημαίνουν την ανάγκη να τεθεί το θέμα σε δημόσια διαβούλευση με στόχο τη διατύπωση πρότασης αξιοποίησης του ακινήτου. Μία πρόταση να επισημάνουμε που θα πρέπει να πληροί όλες τις προδιαγραφές που τόσο ξεκάθαρα διατύπωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και που έχει παραπέμψει το θέμα στον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Ανδρέα Ταπραντζή, και δεν είναι άλλες από τις εξής:
Α) Το ακίνητο κατά την εκτίμηση του Δημοσίου, προφανώς δεν μπορεί να συνεχίσει να «υφίσταται» ως έχει. Γι’ αυτό και το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την απαντητική επιστολή διερευνά σήμερα «τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησής του».
Β) Η λύση αξιοποίησης που θα δοθεί θα πρέπει, κατά τη διατύπωση του κ. Μανιατόπουλου, «να είναι επωφελής τόσο για την τοπική όσο και την εθνική οικονομία.
Συνεπώς, αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για τον Δήμο σήμερα. Να συμβάλλει ουσιαστικά και στο μέτρο που του αναλογεί, στη διατύπωση μίας πρότασης με ισχυρά οικονομικά ερείσματα. Οικονομικά οφέλη που θα προκύπτουν από την αξιοποίηση του ακινήτου τόσο για την πόλη όσο και για τη χώρα ευρύτερα στο μέτρο του δυνατού, ώστε ο στόχος του Δήμου, να παραμείνει δηλαδή σε δημόσια χέρια το ακίνητο, να «πείθει» το ΤΑΙΠΕΔ και το Δημόσιο ευρύτερα να διατηρήσουν τον χαρακτήρα του και να μην προχωρήσουν σε ιδιωτικοποίησή του.
Το ζήτημα είναι πολιτικό
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ μας, το ζήτημα είναι σήμερα κατ’ ουσία θέμα πολιτικής βούλησης, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει ότι τα ισχύοντα σήμερα θα εξακολουθήσουν να ανταποκρίνονται και στις συνθήκες αλλά και τις εξελίξεις του αύριο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εάν η αξιοποίηση του ακινήτου με τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις στην έκτασή του δεν είναι οικονομικά επωφελής για έναν Δήμο που βρίσκεται οικονομικά στο «κόκκινο» ή δεν προσφέρει ευρύτερες οικονομικές συνέργειες για τη χώρα, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι η πλάστιγγα της πολιτικής βούλησης θα γείρει υπέρ της παραμονής του ακινήτου στο Δημόσιο, ιδίως μάλιστα στο μέτρο που θα υπάρξει ισχυρό οικονομικό κίνητρο για το Δημόσιο με την εμφάνιση επενδυτικού ενδιαφέροντος για το ακίνητο.
Να τονίσουμε ότι το ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΘΙΑΓΕ) μεταβιβάσθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ στα μέσα του Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, με στόχο την εκποίησή του και τη μετατροπή του σε επιχειρηματικό πάρκο σύμφωνα με τη σχετική σήμανση που έφερε το ακίνητο στην επίσημη λίστα των προς πώληση ακινήτων στη χώρα που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ. Μόλις τον Ιούλιο του 2014 ο στόχος αξιοποίησής του αλλάζει σε εκθεσιακό κέντρο.
Να τονίσουμε επίσης ότι το ζήτημα του ΕΘΙΑΓΕ απασχόλησε επισταμένα το δημοτικό συμβούλιο Λυκόβρυσης Πεύκης στις συνεδριάσεις του περασμένου Ιουνίου με αποτέλεσμα τη σύσταση διαπαραταξιακής Επιτροπής που στόχο έχει την περαιτέρω δημοσιοποίηση του θέματος αλλά και ενέργειες και δράσεις ώστε να αποτραπεί η ιδιωτικοποίησή του.