Μαρία Γώγου – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
«Προκαλούμε και προσκαλούμε τη διεξαγωγή ημερίδας με τη συμμετοχή όλων των φορέων ώστε να βρεθεί η βέλτιστη οργάνωση υλοποίησης του προγράμματος»
Ως γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην υιοθέτηση Κανονισμού για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους. Το Ταμείο αναμένεται να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή συμβάλλοντας στη μείωση της φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υποστήριξη των εθνικών συστημάτων, που παρέχουν μη οικονομική βοήθεια και στην κοινωνική ένταξη των απόρων. Επίσης, στοχεύει στην ανακούφιση των χειρότερων μορφών φτώχειας με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο κοινωνικού αποκλεισμού, όπως η έλλειψη στέγης, η παιδική φτώχεια και η στέρηση τροφής.
Στόχος του ανωτέρω Ταμείου είναι η μείωση του αριθμού των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Έτσι, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής της Ελλάδας, 2014-2020, εντάσσεται στα πλαίσια του αναφερόμενου στόχου, ύψους 330 εκατομμυρίων Ευρώ εκ των οποίων το 44% των χρημάτων αφορούν την Αττική.
Το πρόγραμμα αφενός θα διανέμει, στοχευμένα, υλική βοήθεια και αφετέρου θα παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Δηλαδή, θα αποτελείται από διανομή τροφίμων μακράς διάρκειας και ρουχισμό για παιδιά και ενήλικες, αστέγους, είδη προσωπικής υγιεινής, βιβλία, βρεφικό εξοπλισμό κλπ.
Επιπλέον, δίνει σημαντικό βάρος και στην παροχή συνοδευτικών μέτρων, όπως:
– Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο οικογένειας (ή και σε μονήρη άτομα).
– Διατροφικές συμβουλές
– Συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού
– Υπηρεσίες κοινωνικοποίησης παιδιών (π.χ. πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες κλπ).
– Κοινωνικά φροντιστήρια που θα παρέχουν διδακτική υποστήριξη
– Υλοποίηση πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων απασχόλησης για παιδιά .
– Εκδρομές (εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές).
– Παροχή χώρων για παιχνίδι, συναντήσεις και εκδηλώσεις για παιδιά που δεν έχουν σχετική πρόσβαση.
Όπως διατυπώνεται ρητά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, οι προτάσεις για την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο του Ταμείου υποβάλλονται αποκλειστικά από Συμπράξεις, στις οποίες συμμετέχουν Οργανώσεις Εταίροι, οι οποίοι έχουν ορίσει «επιλέξιμο» Επικεφαλής Οργάνωση- Εταίρο.
Επομένως, το πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για απόρους» προβλέπει τη δημιουργία κοινωνικών συμπράξεων ανά περιφερειακή ενότητα.
Άλλωστε, όπως προκύπτει από το πλαίσιο υλοποίησης του αναφερόμενου Επιχειρησιακού Προγράμματος, οι Κοινωνικές Συμπράξεις θα καλύπτουν τις ανάγκες των ωφελουμένων με γεωγραφική μονάδα αναφοράς την «Περιφερειακή Ενότητα».
Η περιφερειακή ενότητα Βορείου Τομέα στην οποία μετέχει ο Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης περιλαμβάνει δώδεκα Δήμους. Λογικό, λοιπόν είναι οι δώδεκα αυτοί Δήμοι, να συνεργαστούν μεταξύ τους και σε συνεργασία με την Περιφέρεια και άλλους φορείς, όπως η Εκκλησία ,να δημιουργήσουν μία κοινή σύμπραξη.