Μανόλης Πάγκαλος – ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
«Η κοινωνία χρειάζεται ‘επίθεση’ ενημέρωσης, για να γίνει κτήμα όλων των μελών της, ότι η υφιστάμενη ‘ανακύκλωση’ δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική»
Επί σειρά ετών,οι πολίτες «εκπαιδευτήκαμε» να θεωρούμε ότι τα απορρίμματα είναι άχρηστα αντικείμενα που με κάθε τρόπο πρέπει να πεταχτούν, αδιαφορώντας κάθε τοπική κοινωνία σε ποιο χώρο αυτάθα πάνε, φθάνει να φύγουν από δίπλα της.
Ως συνέπεια, στον Ελλαδικό χώρο δημιουργήθηκαν υπερ-τοπικές χωματερές, με σημαντικά προβλήματα ιδιαίτερα μεγάλης ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, παρόλο που εδώ και μερικές δεκαετίες χρησιμοποιήθηκε ο όρος «ανακύκλωση», ο τρόπος με τον οποίο οι περισσότερες Δημοτικές Αρχές αντιμετωπίζουν το σχετικό ζήτημα οδήγησε τον πολίτη σε εντελώς επιφανειακή συμμετοχή.
Στηριζόμενοι σε αυτά τα δεδομένα, και αφού αποφεύχθηκε η δημιουργία υψηλού κόστους κεντρικών φαραωνικών εργοστασίων καύσης απορριμμάτων, πιστεύουμε ότι μοναδική λύση στο πρόβλημα είναι η τοπική διαχείριση των απορριμμάτων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, στην ανάκτηση και στην ανακύκλωση, γεγονός που η πλειονότητα του δυτικού κόσμου έχει πραγματοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια.
Η έναρξη διαλόγου στην τοπική κοινωνία, με αρχή τη συζήτηση σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου και η προσπάθεια κοινής δράσης με τους φορείς του Δήμου θα ήταν το πρώτο μας βήμα.
Ήδη από την προεκλογική περίοδο, δηλαδή πριν από ένα χρόνο, είχαμε εκπονήσει μελέτη τοπικής διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου μας, και θεωρούμε ότι ήταν και εξακολουθεί να είναι η βάση για γόνιμο διάλογο.
Παράλληλα με το διάλογο η κοινωνία χρειάζεται «επίθεση» ενημέρωσης, για να γίνει κτήμα όλων των μελών της, ότι η υφιστάμενη «ανακύκλωση» δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική.
Συνεπώς, οι κάτοικοι του Δήμου μας, οι επιχειρήσεις, τα σχολεία ακόμα και οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία πρέπει να ενταχθούν σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης για τον τρόπο της ανακύκλωσης, για τα οφέλη του διαχωρισμού χαρτιού, γυαλιού, μετάλλων, πλαστικών αντικειμένων, καθώς και μέσω κινήτρων να ενθαρρυνθεί περαιτέρω η ανακύκλωση μπαταριών, ηλεκτρικών συσκευών, φαρμάκων κ.λπ. όπως και να προβληθεί η αξία της κομποστοποίησης.
Παράλληλα με την ενημερωτική μας προσπάθεια θα στρεφόμασταν σε εύρεση χώρου διαχείρισης απορριμμάτων είτε εντός των ορίων του Δήμου μας είτε σε συνεργασία με όμορους δήμους, με σκοπό τη συγκέντρωση και το διαχωρισμόαπό τους κάδους των ανακυκλώσιμων υλικών για αξιοποίηση και εμπορία.
Στόχος του εγχειρήματος είναι η ανάπτυξη της διαδικασίας ανακύκλωσης, έτσι ώστε σταδιακά να μειωθούν τα σύμμεικτα απορρίμματα και αντίστοιχα η ποσότητα που οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) με συνέπεια τη δραματική μείωση του τοπικού κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων.
Αν από το τελικό κόστος διαχείρισης αφαιρεθεί το αποτέλεσμα της πώλησης των ανακυκλώσιμων υλικών το όφελος θα είναι σημαντικότατο όχι μόνο για τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος αλλά και για την οικονομική κατάσταση του Δήμου.
Η σχετική μελέτη της Ριζοσπαστικής Ανατροπής Λυκόβρυσης – Πεύκης, που είχε ολοκληρωθεί στον περσινό Μάη, με τη βοήθεια της «Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων – ΠΡΩΣΥΝΑΤ», μιας εθελοντικής κινηματικής πρωτοβουλίας πολιτών με πανελλαδική δικτύωση, βρίσκεται στον δικτυακό μας τόπο
https://rizanlykpefkis.wordpress.com, περίληψη της οποίας δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σαςτην προηγούμενη εβδομάδα, ως βάση για τον αναγκαίο διάλογο στην τποική κοινωνία.