Ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με όμορους δήμους στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. Δεν έχει ενημερωθεί σχετικά από τη διοίκηση του Δήμου, υποστηρίζει η αντιπολίτευση.
Αναστάτωση στον δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης από τις εξελίξεις στο ζήτημα της κατάρτισης τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων, με τη διοίκηση να καλείται να λάβει σαφείς θέσεις και τις μειοψηφίες να υποστηρίζουν σθεναρά ότι η σχετική τους ενημέρωση από τη διοίκηση του δήμου είναι σε τέτοιον βαθμό ελλειπής ώστε να αγγίζει σχεδόν τα όρια της μηδενικής ενημέρωσης.
Ο δήμαρχος πάντως Λυκόβρυσης Πεύκης Τάσος Μαυρίδης παρέστη μαζί με τους άλλους δημάρχους του Βορείου Τομέα στην αυτοδιοικητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαϊου 2015 υπό τον αντιπεριφερειάρχη του Βορείου Τομέα, Γιώργο Καραμέρο με στόχο τη διερεύνηση σχεδιασμού Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων των δήμων του Βορείου Τομέα.
Όπως αναφέρει η Περιφέρεια στην εν λόγω σύσκεψη και του σχετικού διαλόγου που αναπτύχθηκε, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης μίλησε μεταξύ άλλων και για το ενδεχόμενο συνεργασίας στο συγκεκριμένο ζήτημα των όμορων δήμων (Αμαρουσίου – Λυκόβρυσης Πεύκης και Κηφισιάς), πρόταση που υποστηρίχθηκε από τον δήμαρχο της πόλης Τάσο Μαυρίδη, με τον τελευταίο μάλιστα να προβαίνει σε προτάσεις συγκεκριμένων χώρων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της κατάρτισης των τοπικών σχεδίων. Παράλληλα, αρκετές μέρες μετέπειτα ο δήμαρχος σε δημόσιες τοποθετήσεις του ήταν περισσότερο επιφυλακτικός ξεκαθαρίζοντας ότι συγκεκριμένη σύμπραξη ακόμη μεταξύ των τριών δήμων, Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης Πεύκης και Κηφισιάς δεν υφίσταται. Είχε προηγηθεί συνάντηση του δημάρχου Τάσου Μαυρίδη με τον δήμαρχο Κηφισιάς για το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο δήμων στη διαχείριση απορριμμάτων, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.
Η επιστολή Δούρου και ο Οδηγός Σύνταξης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων
Πάντως σημαντικό βήμα υλοποίησης του νέου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, είναι ο Οδηγός Σύνταξης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των απορριμμάτων που ενέκρινε ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Ατικής), και απεστάλη από την Περιφέρεια ήδη από τον περασμένο Απρίλιο και στους 66 δημάρχους του νομού Αττικής. Στη σχετική της μάλιστα επιστολή η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, σημειώνει ότι με τον οδηγό που απέστειλε ο ΕΣΔΝΑ «υποδεικνύεται μια διαδικασία για την κατάρτιση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης (ΤΣΔ), των οποίων η σύνταξη και οργάνωση ανήκει αποκλειστικά στους δήμους και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τα μέσα του Ιουνίου». Να τονίσουμε ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό προέκυψε βάσει των εξελίξεων ότι δεν είναι εφικτό με την Περιφέρεια σήμερα να αναμένει τις σχετικές προτάσεις από τους δήμους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο 2015. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μέσα στον επόμενο ενάμισι μήνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο διάλογος και η διαβούλευση στην πόλη της Λυκόβρυσης Πεύκης για το συγκεκριμένο ζήτημα, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης να λάβει συγκεκριμένες θέσεις και να ξεκαθαρίσει το τοπίο εάν τελικά ο δήμος θα προχωρήσει μόνος του σε σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων του ή εάν θα συμπράξει με τους δήμους Αμαρουσίου και Κηφισιάς σχετικά και υπό ποια δεδομένα και προϋποθέσεις. Αυτό καθώς από τα μέσα Ιουλίου και μετέπειτα χαλαρώνουν οι ρυθμοί ενόψει των διακοπών του Αυγούστου ως είθισται για την πλειονότητα των Ελλήνων.
Επί της επιστολής Δούρου τώρα, κοινή ευθύνη, απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον, σημειώνεται, «είναι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση που συνιστά το νέο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και στοχεύσεις που δεν βρίσκονται στο ύψος του διακυβεύματος: της εγκαθίδρυσης ενός επωφελούς για την οικονομία, τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, ορθολογικού συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων».
Επίσης σημειώνεται ότι ο Οδηγός Σύνταξης Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, «συνιστά το κρίσιμο εργαλείο υλοποίησης της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, με την εφαρμογή των αρχών της πρόληψης και της μείωσης των σύμμεικτων αποβλήτων σε επίπεδο δήμου με κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος.
Η τοπική διαχείριση περνάει συγκεκριμένα μέσα από:
α) Την ανάπτυξη νέων δράσεων, συντονισμένα στην κατεύθυνση των τριών προτεραιοτήτων που θέτει η ανάστροφη πυραμίδα της ιεράρχησης (πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση-κομποστοποίηση).
β) Τη βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας και διαχείρισης απορριμμάτων των δήμων.
γ) Τη διασφάλιση της κοινωνικής συμμετοχής, και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών.
δ) Την τροφοδοσία με στοιχεία και προτάσεις της διαδικασίας αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ.
Η περιφερειάρχης Αττικής κάνει αναφορά στον αποφασιστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δυο βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση της εφαρμογής του νέου αυτού συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, και προσθέτει: «Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων. Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει τη βούληση, τη γνώση και την ικανότητα να καταστήσει τη διαχείριση απορριμμάτων από περιβαλλοντικό πρόβλημα και πρόβλημα δημόσιας υγείας, ισχυρό χαρτί ανάπτυξης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και πρότυπο χρηστής δημόσιας διοίκησης».