Παναγιώτης Ασβεστάς – ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
«Η πρόταση του ΚΚΕ και της ‘Λαϊκής Συσπείρωσης’ για τη διαχείριση των απορριμμάτων υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και το εισόδημά τους, το σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους»
Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμάτων είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που δεν μπορεί να αφορά ένα δήμο, μία δημοτική αρχή ακόμα και μία ολόκληρη περιφέρεια. Είναι ένα ζήτημα κεντρικής σημασίας για ολόκληρη τη χώρα αλλά παράλλληλα είνα και ένα πεδίο όπου διαγκωνίζονται επιχειρηματικοί όμιλοι μιας και είναι ιδιαίτερα κερδοφόρο. Η λογική της «αξιοποίησης των στερεών αποβλήτων» και της «υγειούς επιχειρηματικότητας» στον συγκεκριμένο τομέα είναι κάτι που όλες οι πολιτικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ-ΠΑΣΟΚ ακόμα και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ είναι λογική στην οποία όλοι τους συναντιούνται. Όμως για τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ το ζήτημα δεν είναι τεχνικό αλλά βαθιά πολιτικό.
Η πρόταση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη διαχείριση των απορριμμάτων υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και το εισόδημά τους, το σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, την υγεία των εργαζομένων σε αυτό τον τομέα και των κατοίκων, που μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες μπορεί να εξασφαλιστεί, μέσα από ένα κεντρικό σχεδιασμό για όλη τη χώρα. Γι΄ αυτό και οι εκλεγμένοι σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση, είτε είναι στη διοίκηση είτε στην αντιπολίτευση, είτε και στα περιφερειακά συμβούλια τοποθετούνται με ενιαίο τρόπο.
Η πρότασή μας είναι ιδιαίτερα αναλυτική που όμως δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα άρθρο-παρέμβαση. ΕνδΕΙκτικά αναφέρουμε τα εξής:
Την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Να διαμορφωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις νέος φιλολαϊκός σχεδιασμός και με βάση αυτόν να καταρτιστούν τα αναθεωρημένα ΠΕΣΔΑ που θα υλοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρουςπου θα προκύψουν από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με άξονες, τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, περιλαμβανομένης και της κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος, σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ). Την ορθολογική μεταφορά των ΑΣΑ μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, τη θαλάσσια μεταφορά των αποβλήτων για τα μικρά νησιά.
– Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
– Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και τα κάθε είδους χαράτσια.
– Όχι στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
Ειδικότερα για την Αττική:
Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας των 4 μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που στηρίζεται στον ισχύοντα περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής.
Στο μεταξύ να προωθηθούν άμεσα δράσεις ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή (περιλαμβανημένων και των οργανικών) στην Αττική και γενικότερα.
Να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής, να μεταγκατασταθεί σε κατάλληλη και εκτός Θριασίου θέση ο αποτεφρωτήρας των μολυσματικών, να αρχίσει άμεσα η απορρύπανση και περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα να εκπονηθεί πλήρης επιδημιολογική μελέτη που θα περιλαμβάνει τους κατοίκους και τους μόνιμους εργαζόμενους στη ζώνη επιρροής της ΟΕΔΑ Φυλής – Άνω Λιοσίων σε συνδυασμό (εξαιτίας του φαινόμενου της συνεργειας των ρύπων) και με τη λειτουργία των άλλων, υψηλής όχλησης, εγκαταστάσεων που συνωστίζονται στο βεβαρημένο Θριάσιο.
Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης των αποβλήτων στην περιοχή του Θριασίου και οι νέες χωροθετήσεις, παίρνοντας υπόψη την ομολογημένη πλέον ακαταλληλότητα της θέσης στο «Οβριοκαστρο» Κερατέας και την προφανή ακαταλληλότητα στη θέση «Μάυρο Βουνό» Γραμματικού, να αναζητηθούν εκτός του Θριασίου χωρίς τον αποκλεισμό και εκτός Αττικής περιοχών, στο πλαίσιο μιας δίκαιης διαπεριφερειακής συνεργασίας.
Να οριστικοποιηθούν τώρα, ενόψει και του επικείμενου κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, τα σχέδια της κυβέρνησης σε σχέση με τη χωροθέτηση του (των) μελλοντικού (-ων) ΧΥΤΑ.