Ποιοι τιμούν τη ψήφο των συμπολιτών τους και ποιοι αντιμετωπίζουν «ως πάρεργο» τα δημοτικά συμβούλια στο Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης.
Προ των πυλών της σχολικής χρονιάς με τον αγιασμό στα σχολεία να πραγματοποιείται την προσεχή Παρασκευή 11-9-2015 και δανειζόμενοι χαρακτηριστικά αυτής, όπως τις λέξεις επιμελής μαθητής και «κοπανατζής» θα ρίξουμε μία διεισδυτικότερη ματιά στις παρουσίες των 33 δημοτικών συμβούλων Λυκόβρυσης Πεύκης στα 20 δημοτικά συμβούλια που πραγματοποιήθηκαν για το χρονικό διάστημα 1-9-2014 έως και τις 31-8-2015 αρχής γενομένης δηλαδή της ανάληψης των καθηκόντων των αιρετών όπως αυτοί προέκυψαν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου 2014.
Να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία συμμετοχής των δημοτικών συμβούλων στις συνεδριάσεις για το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα έχουν αντληθεί από τη Διαύγεια.
Η πρώτη λοιπόν «χρυσή» τριάδα των επιμελών μαθητών στα κοινά, με τις μεγαλύτερες δηλαδή συμμετοχές ανήκει στον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ ΠΕΥΚΗ.- Δημήτρη Κωνστάντο για να ακολουθήσουν στη δεύτερη θέση μέλη της σημερινής διοίκησης του δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης οι Αντώνης Τσελέντας, πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ σήμερα και Βαγγέλης Παπανικολάου αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Περιβάλλοντος – Πολεοδομίας και Πολιτικής Προστασίας κατά το εξεταζόμενο διάστημα αλλά και σήμερα μετά τις πρόσφατες αλλαγές στις θέσεις των αντιδημάρχων που πραγματοποίησε ο δήμαρχος της πόλης Τάσος Μαυρίδης.
Αντίστοιχα, στις τελευταίες τρεις θέσεις της λίστας των 33 δημοτικών συμβούλων συναντούμε μέλος της μείζονος μειοψηφίας και της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ. Πρόκειται τον Προκόπη Μπελεχρή, δημοτικό σύμβουλο με την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ και επικεφαλής της παράταξης τη Μαρία Γώγου στη θέση 31, την Αναστασία Αβραμίδου με τη δημοτική παράταξη που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ και επικεφαλής αυτής τον Παναγιώτη Ασβεστά και στην τελευταία θέση συναντούμε και πάλι δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, τον νεοεκλεγέντα στις περυσινές δημοτικές εκλογές Ισσαάκ Δημητριάδη.
Η συμμετοχή των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο
Σε αυτή την κατηγορία την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ ΠΕΥΚΗ.- Δημήτρης Κωνστάντος που βάσει των στοιχείων από τη Διαύγει συμμετείχε από την αρχή έως τη λήξη τους και στα 20 δημοτικά συμβούλια που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη στο εξεταζόμενο διάστημα για να ακολουθήσει στη δεύτερη θέση από τους επικεφαλής και στην πέμπτη θέση στο σύνολο των δημοτικών συμβούλων, ο Μανόλης Πάγκαλος επικεφαλής της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, παράταξη που εκλέχθηκε πέρυσι με την υποστήριξη του υποψηφίου δημάρχου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειώσουμε εδώ ότι πρόσφατα ο επικεφαλής της παράταξης διαχώρισε τη θέση του από το πολιτικό κόμμα, αποχωρώντας μαζί με 15 επιπλέον μέλη της τοπικής ΣΥΡΙΖΑ από την Οργάνωση.
Στην τρίτη θέση από τους επικεφαλής των παρατάξεων και στην 13η στο σύνολο των 33 δημοτικών συμβούλων, συναντούμε τον Παναγιώτη Ασβεστά επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για να ακολουθήσει στην τέταρτη θέση ως επικεφαλής παράταξης και στην 16η θέση στο σύνολο των δημοτικών συμβούλων ο πρώην δήμαρχος Πεύκης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ. Τέλος, από την πλευρά των επικεφαλής της μειοψηφίας στην πέμπτη θέση συναντούμε τη σιδηρά κυρία του δημοτικού συμβουλίου και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαρία Γώγου που στο σύνολο των 33 δημοτικών συμβούλων βρίσκεται στη θέση 24.
Η γλώσσα των αριθμών και οι απαιτούμενες διευκρινίσεις
Τα στοιχεία του πίνακα δεν είναι άλλα από τη γλώσσα των αριθμών όπως αυτή προκύπτει από τη συμμετοχή τους στο σύνολο των ωρών διεξαγωγής των 20 δημοτικών συμβουλίων που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη στο εξεταζόμενο διάστημα. Υπόψη βέβαια οφείλουν να ληφθούν και ορισμένοι παράγοντες, όπως η ιατρική επέμβαση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Κωνσταντίνου Νικολιδάκη στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού γεγονός που του στέρησε στην πράξη την πρώτη θέση μαζί με τον επικεφαλής της παράταξης ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ ΠΕΥΚΗ.- Ταυτόχρονα οφείλουμε να έχουμε κατά νου την εξέταση της συμπεριφοράς και της συμμετοχής των δημοτικών συμβούλων στο ανώτατο θεσμικό όργανο της πόλης υπό το πρίσμα της ελεύθερης έναντι της υποχρεωτικής συμμετοχής. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στην πράξη το δημοτικό συμβούλιο δεν δύναται να λειτουργήσει χωρίς πρόεδρο ή γραμματέα και στο βαθμό αυτό όταν οι εκάστοτε δημοτικοί σύμβουλοι που τελούν αυτά τα καθήκοντα υπάρχει αιτία να απουσιάσουν αντικαθίστανται. Έτσι, συνέβη και με την απουσία λόγω ασθένειας του κ. Νικολιδάκη αλλά και της δημοτικής συμβούλου της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, Νότας Σοκορέλη που απουσίασε επίσης με ασθένεια για να αντικατασταθεί από τον Αντώνη Τσελέντα και τον Δημήτρη Κωνστάντο.
Να σημειώσουμε παράλληλα, ότι η αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους της πλειοψηφίας τον περασμένο Μάρτιο 2015 μετά από παρακίνηση του δημάρχου στα θέματα συζήτησης για τη λειτουργία του νομικού προσώπου ΠΕΑΠ που είχε φέρει στην ημερήσια διάταξη η μειοψηφία, μείωσε τις επιδόσεις συμμετοχής των δημοτικής πλειοψηφίας στις 20 συνεδριάσεις του εξεταζόμενου διαστήματος.