Ενάμισι χρόνος λειτουργίας του νέου δημοτικού συμβούλιου Λυκόβρυσης – Πεύκης μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 και τα προβλήματα μεγαλώνουν!
Είμαστε περίπου ενάμισι χρόνο από την ανάληψη των ηνίων της διοίκησης του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης από την «Πόλη της Ζωή μας», δημοτική παράταξη που ηγήθηκε ο σημερινός δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης στην αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014. Ποια η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου μέχρι σήμερα; Θα δούμε στη συνέχεια ορισμένες από τις στιγμές που καταγράφηκαν στην ιστορία του αφού αναγνωρίσουμε ότι η δράση και η λειτουργία του πραγματώνεται σε μία εποχή με δύσκολες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες στη χώρα από την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Εποχή που και η αυτοδιοίκηση ευρύτερα βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων και ιδίως στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, μία πόλη που και η ίδια είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα να αντιμετωπίσει τα οποία λίγο πολύ, κατά γενική ομολογία, αν και οι απόψεις διαφέρουν στις λεπτομέρειες, μπήκαν σε μία ρότα αρχής γενομένης της ολοκλήρωσης της αναχρηματοδότησης του δημοτικού δανεισμού με τη μεταφορά των δανείων του από τις εμπορικές τράπεζες στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τον περασμένο Ιανουάριο. Αυτή είναι η εκτίμηση της πλειονότητας των αιρετών, ενώ να θυμίσουμε ότι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναχρηματοδότησης του δημοτικού δανεισμού απαιτήθηκε χρονικό διάστημα ενός περίπου έτους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά ξετυλίγοντας το κουβάρι λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου μέχρι σήμερα.
Προβλήματα στο πρώτο δίμηνο
Το σώμα του δημοτικού συμβουλίου συγκροτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 οπότε και επίσημα πλέον η νέα δημοτική Αρχή ανέλαβε τα καθήκοντά της, ενώ στις διημερεσίες ορίστηκαν τα σχετικά όργανα λειτουργίας και οι εκπρόσωποι στις Επιτροπές της πόλης. Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανέλαβε ένας αιρετός με μακρά πορεία στην αυτοδιοίκηση, πρώην πρόεδρος του νομικού προσώπου ΚOIΠΑΠ, ο Κωσταντίνος Νικολιδάκης. Σημαντικό να αναφέρουμε ότι το σώμα του δημοτικού συμβουλίου απαρτίστηκε και από αρκετούς νέους και ικανούς αιρετούς οι οποίοι όμως όπως σε κάθετι καινούριο που κάνουμε στη ζωή μας, δεν «κουβαλούσαν» πίσω τους την εμπειρία της αυτοδιοικητικής πορείας. Οι παλαιότεροι σε κάθε παράταξη που περιέλαβε στους κόλπους της και νέους αιρετούς, ανέλαβαν τον ρόλο να τούς μυήσουν στα δημοτικά δρώμενα.
Δύο πολιτικές ομάδες στη διοίκηση
Αυτό που είχε φανεί μόλις δύο μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2014 ήταν η έλλειψη συνοχής στην παράταξη της διοίκησης του Δήμου, τάση που ενισχύθηκε στην πορεία των μηνών και είναι σαφές πλέον σήμερα ότι η δημοτική πλειοψηφία αποτελείται από δύο ομάδες. Αυτό είναι κάτι που πρακτικά έχει φανεί στις ψηφοφορίες με τη μη παρουσία ορισμένων αιρετών κατά τη διενέργειά τους. Ρωτήσαμε σχετικά τον δήμαρχο σε συνέντευξή του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ που θα δημοσιευθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Τι μάς απάντησε; Ότι η ολομέλεια της δημοτικής παράταξης που συγκροτεί σήμερα τη διοίκηση του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης συγκαλείται σε τακτά χρονικά διαστήματα και οποιοσδήποτε από την παράταξη έχει το οποιοδήποτε πρόβλημα δεν έχει παρά να έλθει σε αυτή και να το αναφέρει. Από την πλευρά του πάντως με αφορμή τη συγκεκριμένη συζήτηση που πραγματοποιήσαμε στο πλαίσιο της συνέντευξης καλεί σε ενότητα και τους τριαντατρείς δημοτικούς συμβούλους γιατί πραγματικά η πόλη το έχει ανάγκη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με βασικά χαρακτηριστικά της την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα.
Πρόσκαιρη εντύπωση συνοχής στη μειοψηφία
Ας επιστρέψουμε όμως στον Νοέμβριο του 2014. Εκείνη την εποχή ένα από τα θέματα που απασχόλησαν έντονα το νεοσύστατο δημοτικό συμβούλιο ήταν οι δημοτικοί φόροι. Συγκεκριμένα επρόκειτο για την αύξηση του συντελεστή δημοτικού φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων στην Πεύκη (κατοικίες και καταστήματα) από 0,24 ευρώ/τ.μ. σε 0,37 ευρώ/τ.μ., και τη μείωση του αντίστοιχου συντελεστή στη Λυκόβρυση, από 0,45 ευρώ/τ.μ. σε 0,37 ευρώ/τ.μ. Θέμα στο οποίο σύσσωμες και οι πέντε παρατάξεις της μειοψηφίας αντέδρασαν μέχρι του σημείου της ανάρτησης πανό σε όλη την πλευρά που καλύπτει η μειοψηφία στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ οι παρατάξεις της μειοψηφίας δημιούργησαν εκείνη την εποχή την ισχυρή εντύπωση ότι μπορούν να συνεργαστούν σε καυτά ζητήματα της πόλης. Στην πράξη η μειοψηφία αντέδρασε ως μία παράταξη επιδεικνύοντας συνοχή. Η εικόνα αυτή διατηρήθηκε μερικούς μήνες ακόμα με ιδιαίτερα έντονη στιγμή στο δημοτικό συμβούλιο ένα βράδυ συνεδρίασης τον Μάρτη του 2015 οπότε και θέμα προς συζήτηση υπήρξε το ΠΕΑΠ και η λειτουργία του, ζήτημα που βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη μετά από την απαιτούμενη δια κανονισμού υπογραφή σχετικού αιτήματος από 11 δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας. Περί τα μεσάνυχτα έφθασε η ώρα συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος οπότε και η πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας απεχώρησε από την αίθουσα για να επανέλθει, ένα σημαντικό μέρος της, τέσσερις ώρες μετέπειτα μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης θεματικής, των ερωτημάτων δηλαδή που έθετε η μειοψηφία στον πρόεδρο και τον γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου αλλά και στα λιγοστά μέλη της δημοτικής πλειοψηφίας που παρέμειναν στην αίθουσα. Ακολούθησε η κοινή συνέντευξη Τύπου τεσσάρων επικεφαλής της μειοψηφίας, δημοτικές παρατάξεις κατά σειρά εκλογής: ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ και ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ ΠΕΥΚΗ.

Η πρώτη ανεξαρτητοποίηση της Ευανθίας Βατσακλή – Παπαδημούλη
Εκείνη την εποχή η μειοψηφία εξακολουθούσε να δημιουργεί την εντύπωση ότι διακρίνεται από συνοχή σε ζητήματα της πόλης. Στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού (2015) η κατάσταση αυτή είχε αλλάξει ριζικά, ενώ αυτό που άρχισε να διαφαίνεται στον ορίζοντα και δια ψήφου ήταν η διαφωνία ανάμεσα στους δύο δημοτικούς συμβούλους της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, τον επικεφαλής Μανόλη Πάγκαλο και την δημοτική σύμβουλο Ευανθία Βατσακλή – Παπαδημούλη. Τα capital controls είχαν ήδη επιβληθεί από τα τέλη Ιουνίου 2015 και η διαφωνία μελών της κυβέρνησης με ακρογωνιαίο λίθο τον ΣΥΡΙΖΑ φούντωνε με τη γνωστή σε όλους μας εξέλιξη με τη δημιουργία της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Περί τον Αύγουστο του 2015 ο επικεφαλής της παράταξης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ Μανόλης Πάγκαλος είχε με ανακοίνωσή του ζητήσει δημόσια συγνώμη που υποστήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικό κόμμα από το οποίο και υποστηρίχθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 και διαχώρισε τη θέση του. Κάπως έτσι με τον καιρό άρχισε να κυλά πολύ «νερό στο αυλάκι» στη σχέση της Ευανθίας Βατσακλή – Παπαδημούλη και του Μανόλη Πάγκαλου που έφθασε μέχρι την ανεξαρτητοποίηση της κας Bατσακλή τους μήνες που ακολούθησαν. Αυτή ήταν και η πρώτη ανεξαρτητοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Οι διαχειριστικοί έλεγχοι σε ΠΕΑΠ και ΚΟΙΠΑΠ
Έντονες στιγμές έζησε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και με τις συζητήσεις για τους διαχειριστικούς ελέγχους σε ΠΕΑΠ και ΚΟΙΠΑΠ. Σε ό,τι αφορά τον διαχειριστικό έλεγχο στο ΠΕΑΠ διενεργήθηκε για το τελευταίο χρονικό διάστημα της προηγούμενης δημαρχιακής διοίκησης του Δήμου και τα αποτελέσματά του παρουσιάστηκαν στις αρχές Φθινοπώρου του 2015. Ακολούθησε η αποστολή του ελέγχου από δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας στην αρμόδια Ελεγκτική Αρχή η οποία και διέταξε συνολικό έλεγχο στο νομικό πρόσωπο από τη σύστασή του μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα του οποίου δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα.
Το καλοκαίρι όμως του 2015 μεγάλη αναστάτωση υπήρξε και με το θέμα της διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου στο ΚΟΙΠΑΠ. Η μειοψηφία είχε απωλέσει οριστικά πλέον σήμερα και ήδη από εκείνη την εποχή, τη δυνατότητα να συνεργάζεται σε πολιτικά θέματα του Δήμου που θεωρεί ότι απαιτείται. Ο έλεγχος στο ΚΟΙΠΑΠ δεν προχώρησε, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημιουργίας Οργανισμού Εσωτερικής Yπηρεσίας (ΟΕΥ) καθώς το υπηρεσιακό συμβούλιο με γνωμοδότησή του τον περασμένο μήνα ζήτησε βελτιώσεις για να προχωρήσει τη διαδικασία. Γι’ αυτές, να σημειώσουμε ότι με πρόσφατη ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης σημείωσε ότι: «Παρά τα όσα περί του αντιθέτου διαβεβαίωναν οι κ. Νικολιδάκης και κ. Τσελέντας στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29/9/2015, ως πρώην και νυν πρόεδροι του ΚΟΙΠΑΠ, εκφράζοντας τις διαχρονικές θέσεις των διοικήσεων του νομικού προσώπου του δήμου μας, που περιλαμβάνει τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ στα έξη χρόνια λειτουργίας του χωρίς οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας και οδήγησαν στην υπερψήφιση ενός ακόμα απαράδεκτου οργανισμού, τα πράγματα ακολούθησαν στη συνέχεια τη φυσιολογική τους πορεία. Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν ενστάσεις, η αποκεντρωμένη διοίκηση απέστειλε τον οργανισμό στο υπηρεσιακό συμβούλιο για γνωμοδότηση και το υπηρεσιακό συμβούλιο επέστρεψε τον οργανισμό στο ΚΟΙΠΑΠ με τις επισημάνσεις (αρ. πρωτ 31/ 29/1/2016) που είναι κόλαφος για τη διοίκηση του ΚΟΙΠΑΠ»… και το θέμα συνεχίζεται…
Η «υπόθεση» Νίκου Γκαραβέλα
Έντονες στιγμές έζησε το δημοτικό συμβούλιο και με την παραίτηση του Νίκου Γκαραβέλα, δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας και πρώην προέδρου του ΚΟΙΠΑΠ κατά την παραίτησή του, μόλις δύο με τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρώτος πρόεδρος του νομικού προσώπου στη δημοτική δημαρχιακή θητεία του Τάσου Μαυρίδη.
Χαρακτηριστική στιγμή τον Ιούλιο του 2015 η διατύπωση του Νίκου Γκαραβέλα, «Μην με ταπεινώνεις άλλο δήμαρχε» σε δημοτικό συμβούλιο αλλά και το πρόσφατο δριμύ «κατηγορώ του» κατά του πρώην προέδρου του ΚΟΙΠΑΠ επί διοίκησης Δημήτρη Φωκιανού και σημερινού προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Κώστα Νικολιδάκη αλλά και της αντιπροέδρου του ΚΟΙΠΑΠ Μαριάννας Μαμαλάκη.
Τρεις επιπλέον ανεξάρτητοι από τη μείζονα μειοψηφία
Περισσότερο πρόσφατα τρία μέλη της μείζονος μειοψηφίας ανεξαρτητοποιήθηκαν. Βέβαια εδώ και αρκετό καιρό είχαν διαφανεί τα πολιτικά επικοινωνιακά προβλήματα των τριών αυτών μελών της μείζονος μειοψηφίας ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ με την επικεφαλής Μαρία Γώγου και είχε μάλιστα με δημόσιες ανακοινώσεις ζητηθεί η παραίτηση της επικεφαλής από τους τρεις δημοτικούς συμβούλους της παράταξης (Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Προκόπης Μπελεχρής και Κική Νικολαροπούλου). Κάπως έτσι προχώρησαν σε ανεξαρτητοποίησή τους, μερικές ώρες μετά την προγραμματισμένη συνέλευση (20/3) της ολομέλειας της παράταξης με στόχο την εκλογή των οργάνων της όπως αυτή προέκυπτε από τη ψήφιση του καταστατικού της το Φθινόπωρο του 2015.
«Δεδηλωμένη κατά συνθήκη»
Πού βρισκόμαστε σήμερα εν τάχει και ανακεφαλαιώνοντας; Στους κόλπους της δημοτικής πλειοψηφίας υφίστανται δύο πολιτικές ομάδες που δεν συγκλίνουν αλλά και ούτε αποκλίνουν πάντοτε κατ’ ανάγκη. Είναι σαφώς όμως σχηματισμένες προκύπτει από τις ψηφοφορίες.
H μείζονα μειοψηφία τώρα αποτελείται πλέον από δύο μέλη καθώς τρία μέλη της που προέχονται από τη διοίκηση Δημήτρη Φωκιανού (πρώην δήμαρχος ο πρώτος του Καλλικρατικού Δήμου) ανεξαρτητοποιήθηκαν, η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Πεύκης Γιάννη Θεοδωρακόπουλο που είναι και η τρίτη κατά σειρά εκλογής δημοτική παράταξη της μειοψηφίας, διατηρεί τη συνοχή της με τρία μέλη (Κώστας Μπαλδεράνος και Νότα Σοκορέλη τα άλλα δύο) αλλά και η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ που εκπροσωπεί το ΚΚΕ στην πόλη και το δημοτικό συμβούλιο με τον επικεφαλής Παναγιώτη Ασβεστά και τη δημοτική σύμβουλο Νατάσσα Αβραμίδου.
Δήλωση ανεξαρτητοποίησης Κωνσταντόπουλου – Μπελεχρή – Νικολαροπούλου
Μια μικρή ομάδα ανθρώπων αρχικά, με κοινούς στόχους, αρχές και αξίες πρωτοστατήσαμε στην ίδρυση της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Ενεργών Πολιτών» στηριζόμενη στις αρχές της συμμετοχής, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της μη κηδεμόνευσης από πολιτικά κόμματα και κάθε είδους πολιτικά συμφέροντα και πετύχαμε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ( περίπου δύο μηνών) να μας εμπιστευτεί, λίγο πιο κάτω από το 50% του εκλογικού σώματος.
Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε η ίδρυση της δημοτικής μας παράταξης δύο χρόνια μετά, όχι μόνο δεν αποτέλεσαν την «πυξίδα» των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, αλλά αντίθετα η συμμετοχή έδωσε τη θέση της στον αποκλεισμό, στις μυστικές επαφές, στις αδιαφανείς διαδικασίες.
Όλο αυτό το διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής μέχρι σήμερα και ενώ αυτή φέρεται να είναι διχασμένη από ανταγωνισμούς και προσωπικές φιλοδοξίες στελεχών της, ανήμπορη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία μας, η δημοτική μας παράταξη φέρεται αποκομμένη από τον κοινωνικό της ιστό, τις αξίες και τις ιδέες στις οποίες στηρίχθηκε η δημιουργία της, ανήμπορη να αρθρώσει μια πειστική εναλλακτική και τεκμηριωμένη πρόταση, καταφεύγοντας σε παλιές ξεπερασμένες και καταδικασμένες από την κοινωνία σήμερα μεθόδους της στείρας και άγονης αντιπολίτευσης.
Προσπαθήσαμε όλο αυτό το διάστημα να αντιταχθούμε στις παραπάνω μεθόδους και στρατηγικές της επικεφαλής μας και να ανταποκριθούμε στις προγραμματικές-προεκλογικές δεσμεύσεις, έχοντας ως μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των συμπολιτών μας, χωρίς μικροπολιτικούς υπολογισμούς και καιροσκοπικούς χειρισμούς, αδιαφορώντας για το προσωπικό και πολιτικό μας κόστος.
Σε όλα τα παραπάνω, θα θέλαμε να προσθέσουμε, το ασφυκτικό ενδοπαραταξιακό μας περιβάλλον που αρνούνταν το διάλογο, τη σύνθεση και τη συναπόφαση, αρεσκόμενο στις προσωπικές στρατηγικές της επικεφαλής μας, οι οποίες έχουν παρεκκλίνει από τους διακηρυγμένους προγραμματικούς στόχους και δεσμεύσεις.
Για τους λόγους αυτούς δηλώνουμε, ότι δεν ανήκουμε στο εξής στη δημοτική ομάδα της «Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών», παραμένοντας πιστοί στις αρχές, αξίες και ιδέες της προγραμματικής μας διακήρυξης, μακριά από μικροπολιτικούς υπολογισμούς και καιροσκοπισμούς, βάζοντας ως ύψιστη προτεραιότητά μας το συμφέρον των συμπολιτών μας.
Πριν οδηγηθούμε στην απόφαση της ανεξαρτητοποίησης από την «Κοινωνία Ενεργών Πολιτών», είχαμε καλέσει την κ. Γώγου, δύο φορές δημόσια να παραιτηθεί από επικεφαλής, με σκοπό να αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως δημοτική παράταξη και αυτή «κώφευσε».
Κα Γώγου, σας ευχόμαστε καλή τύχη στην ολιγομελή παρέα- παράταξη σας!!!
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Βασιλική Νικολαροπούλου
Προκόπης Μπελεχρής
Γιώργος Κωνσταντόπουλος