Κοντά δύο χρόνια λειτουργεί το Σύστημα των Ναυτοπροσκόπων στη Λυκόβρυση, που συνεπαίρνει μικρούς και μεγάλους που συμμετέχουν σε αυτό το «τεράστιο ασφαλές παιχνίδι μέσα από το οποίο αποκτάς γνώσεις», όπως δηλώνουν οι βαθμοφόροι Π. Χρονόπουλος και Σ. Μουστάκα. Οι άλλοι δύο βαθμοφόροι του Συστήματος είναι ο Κώστας Χρονόπουλος κι η Πωλίνα Γιαννέλου. Και οι τέσσερις είναι νέοι και έχουν πολλή όρεξη για να δώσουν ό,τι μπορούν για τα «παιδιά» τους, όπως πλέον έχουν συνηθίσει να τ’ αποκαλούν.
Οι βαθμοφόροι έχουν και προσκοπικά ονόματα, με τα οποία τους «βαφτίζουν» οι υπόλοιποι, έτσι ώστε «αφενός να υπάρχει οικειότητα με τα παιδιά, αφετέρου ένας διαχωρισμός. Δεν είμαστε τα φιλαράκια τους, αλλά ούτε και οι γονείς τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πάρις. Τον ίδιο τον αποκαλούν με το προσκοπικό όνομα «Μονόκερω», τη Σοφία «Λέαινα», τον Κώστα «Ταύρο» και την Πωλίνα «Αρπυία». Όλα τα ονόματα στηρίζονται σε χαρακτηριστικά στοιχεία του χαρακτήρα τους, που «εντόπισαν» τα άτομα γύρω τους.
Πώς λειτουργεί το Σύστημα
Το Σύστημα των Ναυτοπροσκόπων ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2008. Η πρόσφατη ίδρυσή του είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μόνο τμήματος από τα τρία και συγκεκριμένα του τμήματος «Προσκόπων». Από φέτος, όμως, οι βαθμοφόροι ελπίζουν ότι η αυξημένη προσέλευση των παιδιών θα επιτρέψει τη λειτουργία και των άλλων δύο τμημάτων, που χωρίζονται με βάση την ηλικία, και έχουν τον τίτλο «Αγέλη» και «Λυκόπουλα».
Τα εγγεγραμμένα μέλη στους Ναυτοπροσκόπους είναι 20, αλλά σταθερά έρχονται τα 16. Αν και η συμμετοχή μπορεί να είναι διαδημοτική, ωστόσο, όλα τα παιδιά, τα οποία συμμετέχουν είναι από τον Δήμο Λυκόβρυσης και οι ηλικίες τους είναι από 11 έως 15 χρονών.
«Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν και τα άλλα δύο τμήματα για να έχουμε όλες τις ηλικίες και ο καθένας από εμάς να ασχοληθεί με τον τομέα του», σχολιάζει η Σοφία.
Οι δραστηριότητες
Το όνομα ναυτοπρόσκοποι εγείρει το ενδιαφέρον. Έτσι, οι δύο βαθμοφόροι εξηγούν ότι πρόκειται για μια «υποτυπώδη» διαφορά με τους προσκόπους, η οποία έγκειται στο ότι οι πρώτοι εστιάζουν τις δραστηριότητές τους περισσότερο στη θάλασσα. Έτσι, για παράδειγμα, οι ναυτοπρόσκοποι της Λυκόβρυσης πηγαίνουν συχνά για κωπηλασία και ιστιοπλοΐα. Μερικές από τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους είναι η αναρρίχηση, οι κατασκευές μέσα στο δάσος και ο καθαρισμός του, η αναδάσωση και γενικά διάφορα παιχνίδια, τα οποία, όμως, έχουν πάντα ένα στόχο: τη μάθηση.
«Η ζωή μας είναι έξω στη φύση και όχι μέσα στους τέσσερις τοίχους», τονίζει ο Πάρις. Κάνοντας τη θεωρεία πράξη, οι ναυτοπρόσκοποι, πηγαίνουν μία μονοήμερη εκδρομή στη φύση κάθε μήνα και κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα μια διήμερη ή τριήμερη εκδρομή.
Το αποκορύφωμα, όμως, όλων των παραπάνω είναι η κατασκήνωση, η οποία διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι. Φέτος, το μέρος, το οποίο επιλέχθηκε είναι το Γιαννιτσοχώρι, έξω από τη Ζαχάρω, στον νομό Ηλείας κι έγινε μαζί με το Σύστημα Κηφισιάς και Θρακομακεδόνων. Η επιλογή του μέρους δεν έγινε τυχαία μιας και το 2007 το χωριό έγινε ένας από τους «στόχους» της πύρινης λαίλαπας. «Σκοπός μας ήταν να μιλήσουμε στα παιδιά για την καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά δεν θέλαμε να μαυρίσουμε τις ψυχές τους και γι’ αυτό κατασκηνώσαμε σε μέρος που το πράσινο έχει διασωθεί. Παράλληλα, ενισχύσαμε οικονομικά την πληγείσα περιοχή με τις αγορές μας», εξηγεί ο Πάρις.
Το όφελος των βαθμοφόρων
Όσοι επιλέγουν να γίνουν βαθμοφόροι στους Προσκόπους δεν αμείβονται, δεν «φτιάχνουν» καριέρα, ούτε έχουν κάποιο άλλο υλικό όφελος. Τι κερδίζουν λοιπόν; Την απάντηση την έχει έτοιμη ο Πάρις, ο οποίος είναι ενθουσιασμένος με την επιλογή του να ηγείται μια μικρής ομάδας ναυτοπροσκόπων παράλληλα με τις σπουδές του στην αθλητική δημοσιογραφία.
«Αυτό που κερδίζουμε είναι απίστευτη χαρά από τις αντιδράσεις των παιδιών κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων. Δεν λαμβάνουμε τίποτα άλλο και δεν αποσκοπούμε σε τίποτα άλλο», δηλώνει κατηγορηματικά.
Η Σοφία, από την πλευρά της, προσθέτει ότι μαζί με τα παιδιά, λαμβάνουν και οι ίδιοι πολλές γνώσεις, αλλά και εμπειρίες, οι οποίες τους συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή. Τέλος, και οι δύο παραδέχονται ότι τα κοινά βιώματα έχουν δέσει και τους βαθμοφόρους, καθιστώντας τους μια γερή ομάδα.