Τροπολογία με διευκρινιστικά σημεία για τον τρόπο χρηματοδότησης του προγράμματος απασχόλησης 20.000 ανέργων σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικά τους Πρόσωπα κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, προκειμένου να λυθούν οι απορίες αρκετών δημάρχων.
Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η εφαρμογή του μνημονίου Ειδικού Συνδυασμένου Προγράμματος Απασχόλησης, που υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ του υπουργείου Απασχόλησης, του ΟΑΕΔ και της ΚΕΔΚΕ, θα «κοστίσει» 315 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι σκοπός του προγράμματος είναι η τοποθέτηση έως 20.000 ανέργων σε θέσεις εργασίας σε ΟΤΑ α’ βαθμού και σε Νομικά τους Πρόσωπα.
Έτσι, σύμφωνα με την τροπολογία, προβλέπεται ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το 98% των εσόδων του φόρου ζύθου και μέρος των εσόδων των τελών διαφήμισης κι ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ), που κατατίθεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Κατά το μέρος που αφορά στον ΟΑΕΔ, ο Οργανισμός θα επιχορηγεί τους ΟΤΑ α’ βαθμού και τα Νομικά τους Πρόσωπα με ποσό ίσου ύψους προς το επίδομα ανεργίας που ελάμβανε ο τοποθετούμενος άνεργος πριν την πρόσληψή του ή του βασικού επιδόματος ανεργίας.
Πέραν αυτού, με την ίδια τροπολογία, επανέρχονται σε ισχύ ως τις 30/6/2010 ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλέτες των ΟΤΑ, προκειμένου να εξοφλήσουν οφειλές, τέλη κοινοχρήστων χώρων και πρόστιμα (με εξαίρεση αυτά που αφορούν αυθαίρετες κατασκευές) προς τους ΟΤΑ με ευνοϊκούς όρους (μειωμένα κατά 70% και χωρίς προσαυξήσεις εκπροθέσμου καταβολής).
Τέλος, κατά την ίδια τροπολογία, στα Νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας που εξαιρούνται για τις προσλήψεις τους από το ΑΣΕΠ περιλαμβάνεται και το Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.