Στην πλειοψηφούσα δημοτική κίνηση του δημάρχου Πεύκης Γιάννη Θεοδωρακόπουλου «Νέα Εποχή», και ειδικότερα στις κατά καιρούς ανακοινώσεις της, απαντά με μακροσκελέστατη ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της δημοτικής κίνησης της μείζονος μειοψηφίας, υπό τον πρώην δήμαρχο, Παύλο Καμάρα, «Δημοτική Αναγέννηση Πεύκης». Στην ανακοίνωση αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:
Νέα δελτία τύπου του κ. Θεοδωρακόπουλου.
Η Αντιπολίτευση, της Συμπολίτευσης, στην Αντιπολίτευση συνεχίζεται…με δέκα ερωτήσεις. Μεταξύ αυτών και πολλές κακόβουλες.
Αλήθεια με το Δήμο πότε ασχολείται ;
Στην εναγώνια και καταφανή του πλέον προσπάθεια του να πλήξει την προηγούμενη Δημοτική αρχή και τον επικεφαλής της, ο κ.Θεοδωρακόπουλος εκδίδει απανωτά δελτία Τύπου. Βλέποντας τη δημοτική του καριέρα να τελειώνει άδοξα, πλησιάζοντας προς τις δημοτικές εκλογές, φοβούμενος την παράταξη των έργων, κάνει απεγνωσμένα λάθη και βάζει δήθεν ερωτήματα. Διαστρεβλώνει συνειδητά την αλήθεια με υστεροβουλία.
Θα του απαντήσουμε σε 100 ερωτήματα (όχι σε 10) μήπως τελικά ενημερωθεί, αφού πολλά από αυτά που ερωτά ανάγονται σε μία περίοδο που ο ίδιος δεν είχε ανακαλύψει ακόμα την Πεύκη. Τότε που το λόγο είχαν τα έργα και ο λόγος δεν ήταν έργο. Άλλωστε όλα τα θέματα που θίγει έχουν πλήρως απαντηθεί εντός ή εκτός Δ.Σ. και έχουν τύχει της πανηγυρικής έγκρισης των Δημοτών.
ΠΡΩΤΟΝ: «Παρουσία του κ. Καμάρα στα Δ.Σ.»
Ο κ. Καμάρας από την αρχή της παρούσας δημοτικής του θητείας, σεβόμενος το εκλογικό αποτέλεσμα, δήλωσε ότι θα σταθεί με τη Δημοτική του Παράταξη στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής. Θα επικροτήσει κάθε σωστή ενέργεια αλλά και θα κριτικάρει κάθε παράλειψη ή λανθασμένη επιλογή. Τούτο η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ έπραξε επί 3 σχεδόν χρόνια. Υπερψήφισε τον πρώτο προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, τις ενέργειες για τα δάση, τα έργα που ήρθαν με σωστές διαδικασίες στα Δ.Σ., τους προϋπολογισμούς των Νομικών Προσώπων κλπ. Κατήγγειλε όμως, όπως είχε υποχρέωση, τις μεθοδεύσεις για αυξήσεις των Δημοτικών Τελών κατά 17%, την αδράνεια επί ένα ολόκληρο χρόνο για τα δάση, τις ενέργειες για θεσμοθέτηση αναψυκτηρίων σε τρεις χώρους (παιδική χαρά, Άλσος Βαρβαρέσσου, Αϊδινίου), τη διχογλωσσία και ουσιαστικά τορπίλισμα του Κλειστού Γυμναστηρίου, την αδράνεια για ουσιαστικά έργα. Ο κ. Καμάρας, ως πρόσωπο που έχει διατελέσει δήμαρχος επί 12 χρόνια, ξεκαθάρισε στο Δ.Σ. την πρόθεσή του να μην μετέχει στις συνήθεις αντιπολιτευτικές διαδικασίες για ήσσονος σημασίας θέματα και να απέχει από τις αντεγκλήσεις που συχνά-πυκνά και στα δικά μας Δ.Σ. θίγουν τον θεσμό και απαξιούν τους αιρετούς. Εξεδήλωσε τη θέλησή του να μετέχει με θέσεις και κριτική στα μείζονα θέματα που απασχολούν τον Δήμο μας, ευελπιστώντας ότι θα συμβάλλει με την εμπειρία του. Πιστός στις θέσεις του αυτές μετέχει σε όποιο Δ.Σ. διαχειρίζεται τέτοιου είδους θέματα (Δάση, Έργα, Δημοτικά Τέλη, οικιστικός χαρακτήρας της πόλης, Κλειστό γυμναστήριο, Δημοτικές επιχειρήσεις κλπ.). Δυστυχώς μικρότητες από πλευράς δημάρχου και του πρώην Προέδρου Δ.Σ., υπαγορευόμενες από υστερόβουλες σκέψεις και απαξιωτικές συμπεριφορές, στέρησαν από το Δ.Σ. και κατ’ επέκταση από το Δήμο μας, των γνώσεων του προηγούμενου δημάρχου, αφού άλλωστε ουδέποτε εισακούσθηκε εισήγησή του.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: «Απομάκρυνση εργοστασίων από την Πεύκη»
Η «αποβιομηχάνιση» εάν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι η απομάκρυνση από την Πεύκη όλων των βιομηχανιών, βιοτεχνιών και οχλουσών δραστηριοτήτων ήταν ένα μεγάλο έργο που πραγματοποίησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας (1995-1999). Ήταν ένα έργο που αναβάθμισε μαζί με άλλες δραστηριότητες την παλαιά Μαγκουφάνα σε Πεύκη, περιζήτητο Δήμο των Βορείων Προαστίων. Σε όσες περιπτώσεις υπήρξε δέσμευση του χώρου, ο Δήμος επωφελήθηκε με διαφανείς διαπαραταξιακές αποφάσεις του Δ.Σ., με εδαφικά ανταλλάγματα (Κυρμιζά, Εριουφαντουργική, Πουρνάρα κλπ.). Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, όπως αυτή των εργοστασίων Βαράγκη και του CARMY, όπου δεν υπήρχε δέσμευση, προκρίθηκε με απόφαση του Δ.Σ. η αναγκαιότητα άμεσης απομάκρυνσης με ταυτόχρονη αναβάθμιση της περιοχής. Εκεί οποιαδήποτε κωλυσιεργία θα ήταν ανώφελη, απλώς θα επιμήκυνε τον χρόνο παραμονής λόγω της οικονομικής αδυναμίας του Δήμου για απαλλοτρίωσή του. Το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής επικροτήθηκε πανηγυρικά στις εκλογές του 1998 και 2002 με πρωτοφανή ποσοστά για την Αυτοδιοίκηση.
ΤΡΙΤΟΝ: «Η μονοδρόμηση της Βύρωνος»
Η μονοδρόμηση της Βύρωνος και μάλιστα με μονομερή ενέργεια του Δήμου μας, βάσει κυκλοφοριακής μελέτης του Δήμου Πεύκης, ήταν έργο της Διοίκησης Καμάρα, παρά τον διαδημοτικό χαρακτήρα του δρόμου (1995). Η επαναφορά της σε δρόμο διπλής κυκλοφορίας έγινε από το ΥΠΕΧΩΔΕ λόγω των έργων της Αττικής Οδού, με ρητή διαβεβαίωση (έγγραφη μάλιστα) ότι θα επανέλθει στην αρχική της κατάσταση. Δυστυχώς υπήρξε υπαναχώρηση της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ της προηγούμενης Κυβέρνησης αλλά και έντονη αντίδραση της προηγούμενης Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου. Η Δυναμική Αναγέννηση ουδέποτε έκρυψε την αλήθεια από τους κατοίκους της Κ. Πεύκης αλλά και ουδέποτε κατέθεσε τα όπλα. Με δεκάδες παρεμβάσεις στους συναρμόδιους φορείς και κυκλοφοριακή μελέτη , που είχε ως όρο την κοινή αποδοχή της λύσης από όλους τους εμπλεκόμενους, πάλεψε και δρομολόγησε λύσεις που δυστυχώς δεν τελεσφόρησαν λόγω των εκλογών.
Η Διοίκηση του κ. Θεοδωρακόπουλου ήταν αυτή που υποκινώντας τους κατοίκους σε κινητοποιήσεις (θυμόμαστε τις μαύρες σημαίες) υποσχέθηκε, εξαπατώντας τους για ψηφοθηρικούς λόγους ότι «θα έλυνε το πρόβλημα σε ένα τέταρτο». Τρία χρόνια κοροϊδίας και αδράνειας με φιλική μάλιστα Δημοτική Αρχή του Αμαρουσίου και νέα ηγεσία στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ: « Ο ρόλος της αντιπολίτευσης »
Θεσμικό χρέος της Αντιπολίτευσης είναι ο έλεγχος της Διοίκησης όσον αφορά στη σκοπιμότητα αλλά και την νομιμότητα των πράξεών της. Η προσφυγή της παράταξής μας στα αρμόδια προς έλεγχο Όργανα είναι δεδομένη σε κάθε επιχειρούμενη παρανομία. Παρά ταύτα η προσφυγή για την παράνομη απόφαση λήψης ενός ακόμα Δανείου από την παρούσα Δημοτική Αρχή, ουδέν αποτέλεσμα ουσιαστικό είχε, όπως ψευδώς διαδίδει ο κ. Θεοδωρακόπουλος, αφού η παρανομία ήταν τόσο κραυγαλέα, ώστε ακυρώθηκε αυτοδικαίως η σχετική απόφαση του Δ.Σ. από την Περιφέρεια Αττικής. Οι απόψεις του κ. Θεοδωρακόπουλου ότι η Αντιπολίτευση θα πρέπει να κουκουλώνει τις παρανομίες του, επ’ ονόματι της δικής του και μόνο πολιτικής επιβίωσης είναι και καταχρηστικές και επικίνδυνες.
ΠΕΜΠΤΟΝ: «Ωδείο»
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή άφησε ένα μεγάλο έργο και στον τομέα του Πολιτισμού. Πέραν από τα έργα υποδομής (Θέατρο, Βιβλιοθήκη, Πολιτιστικό Κέντρο, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Αίθουσες σχολείων κλπ.) δημιούργησε 17 εκπαιδευτικά τμήματα στον Πολιτιστικό Οργανισμό. Μεταξύ αυτών των τμημάτων ήταν και τα τμήματα εκμάθησης μουσικών οργάνων τα οποία λειτουργούν από δωδεκαετίας και πλέον με εκατοντάδες νέους να έχουν μυηθεί αλλά και εξελιχθεί με σπουδαία καριέρα στην χρήση μουσικών οργάνων. Η μετατροπή των τμημάτων αυτών σε Ωδείο ( πράξη απλή και ελάχιστα χρονοβόρα ) δεν είχε επιλεγεί από την προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου, για τον απλούστατο λόγο ότι η λειτουργία του Ωδείου συνεπάγεται κόστος που επιβαρύνει τους μαθητές και επομένως τους αποτρέπει στην κατ’ αρχήν προσέγγιση της εκμάθησης και περαιτέρω φοίτησής τους. Άλλωστε η ουσιαστική διαφορά είναι η δυνατότητα χορήγησης διπλώματος που ούτως ή άλλως λάμβαναν οι μαθητές των εκπαιδευτικών τμημάτων με ολιγόμηνη φοίτηση σε Ωδεία. Χαρακτηριστικό της ορθής επιλογής της μη μετατροπής σε Ωδείο από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, είναι η αύξηση των διδάκτρων επί νέας Δημοτικής Αρχής κατά 50%, λόγω αύξησης κόστους λειτουργίας με την πρόσληψη Καλλιτεχνικού Διευθυντή(!) και εν γένει των λειτουργικών δαπανών.
ΕΚΤΟΝ: «Οικονομικά του Δήμου»
Η οικονομική κατάσταση του Δήμου την οποία παρέλαβε ο κ. Θεοδωρακόπουλος, είναι πλήρως αποτυπωμένη στους επίσημους ισολογισμούς του Δήμου, των ετών 2006-2007-2008 καθώς και τους απολογισμούς του Δήμου. Όλα ελεγμένα από ορκωτούς λογιστές και επικυρωμένα από το Δ.Σ. Είναι ψευδέστατο το χρέος-καραμέλα των 15 εκατομμυρίων που πλασάρει δεξιά και αριστερά ο κ. Θεοδωρακόπουλος. Μάλιστα για ένα Δήμο που έχει ολοκληρώσει τα βασικότερα έργα υποδομής του, συγκριτικά με τα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, ο Δήμος μας είναι ένας υγιέστατος Δήμος. Ήδη με εξώδικο η παράταξή μας, τον κάλεσε να φέρει στο Δ.Σ. και να δημοσιεύσει στον Τοπικό Τύπο τα ακριβή οικονομικά στοιχεία, αλλιώς επιφυλάχθηκε κάθε νομίμου δικαιώματός της για συκοφαντική δυσφήμηση παρά την πάγια πεποίθησή της για μη ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.
ΕΒΔΟΜΟ: «Προκαταβολή»
Τον Δεκέμβριο του 2006, για όλες τις πληρωμές της μισθοδοσίας του Ιανουαρίου του 2007 που ως γνωστόν για τμήμα των εργαζομένων προκαταβάλλεται και άλλες υποχρεώσεις, η Δημοτική Αρχή πήρε όπως είχε δικαίωμα προκαταβολή ποσού 100.000(;) έναντι των Δημοτικών Τελών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2006 που ως γνωστόν αποδίδονται με καθυστέρηση από τη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα αποδόθηκαν την 25η Ιανουαρίου 2007. Το συνολικό μάλιστα ποσό που εισπράχθηκε επί Διοίκησης Θεοδωρακόπουλου και αφορούσε το 2006 ήταν 250.000(;). Επομένως όχι μόνο δεν υπήρξε προεξόφληση δικαιουμένων κονδυλίων από τη νέα Δημοτική Διοίκηση αλλά η Δημοτική Αρχή του κ. Θεοδωρακόπουλου πιστώθηκε με τη διαφορά των Δημοτικών Τελών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου από την προκαταβολή δηλαδή το ποσό των 150.000. Άλλωστε η ίδια πράξη γίνεται σε πολλούς Δήμους, αλλά και το 1994, όταν παρέλαβε η Δημοτική Αρχή του κ. Καμάρα από την προηγούμενη, χωρίς ποτέ να τεθεί θέμα.
ΟΓΔΟΟ: «Δωρεά Βαρβαρέσσου» (Λ. Ειρήνης – Πλαστήρα)
Η δικαστική εμπλοκή που προήλθε το 1995 από την απόφαση Εφετείου Αθηνών, εμπόδισε την αξιοποίηση της δωρεάς Βαρβαρέσσου από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Ο καλλωπισμός του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου από την τωρινή Δημοτική Αρχή έγινε δυνατή λόγω της παρέλευσης 10 ετών (χρησικτησία) από το Δήμο από το 1997-τελευταίο χρόνο προσπάθειας εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης με τον εργολάβο και τους περιοίκους. Παρά το γεγονός ότι η ανάπλαση της πρασιάς είναι μία θετική ενέργεια δεν μπορεί να καλύψει το ζητούμενο από τους Δημότες της Πεύκης, την αξιοποίηση του ακινήτου (μοναδική περιουσία του Δήμου) που παραμένει γιαπί έστω και βαμμένο. Τι εμποδίζει λοιπόν τον κ. Θεοδωρακόπουλο στο να αξιοποιήσει το ακίνητο για τις ανάγκες του ΚΑΠΗ και του Δήμου σύμφωνα με τους όρους δωρεάς Βαρβαρέσσου ;
ΕΝΝΑΤΟ: «Κεντρική πλατεία και γκαράζ »
Ο χαρακτηρισμός του Ο.Τ. ως χώρος πλατείας, έγινε με απόφαση του Δ.Σ. το 1995. Και αυτό παρά την έντονη αντίδραση των οικοπεδούχων όπου με προσφυγές, ενστάσεις και νομικές παρεμβάσεις προσπάθησαν να αποτρέψουν την απαλλοτρίωση. Επομένως η κακόβουλη κριτική να το αγοράζαμε και μάλιστα φθηνότερα από την τιμή που όρισε το Δικαστήριο με την αναγκαστική αλλοτρίωση, δεν αντέχει σε σχολιασμό. Αφορά αδαείς ή κακεντρεχείς. Να ισχυρίζεσαι ότι θα έπρεπε να το αγοράσεις από έναν που δεν στο πουλάει και μάλιστα σε τιμή κοντά στην αντικειμενική, σε κάθε δε περίπτωση πολύ κάτω από την εμπορική.- Πως αλλιώς να τον χαρακτηρίσει κανείς ; Η αναγκαιότητα για χωροθέτηση γκαράζ προέκυψε αργότερα, το 2002 περίπου, όταν οι ανάγκες της πόλης έδειξαν ότι στο μέλλον η ύπαρξη ενός κεντρικού γκαράζ θα ήταν απαραίτητη για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης. Η τροποποίηση για τη χρήση υπόγειου γκαράζ, συνεστήθη στις Τεχνικές Υπηρεσίες από το ΥΠΕΧΩΔΕ, να γίνει μετά την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης, εφ’ όσον οι συνθήκες χρηματοδότησης σε ιδιόκτητο χώρο του Δήμου είναι σαφώς ευνοϊκότερες. Παρά ταύτα η Δημοτική Αρχή του κ.Καμάρα δεν αδράνησε. Προχώρησε στην σύνταξη προμελέτης του υπόγειου γκαράζ, στη σύνταξη μελέτης της πλατείας και στην εξασφάλιση ποσού 80.000 για την τεχνική υποστήριξη δημιουργίας γκαράζ. Επομένως όχι μόνο δεν κορόϊδεψε κανέναν (προφανώς ο κ.Θεοδωρακόπουλος κρίνει εξ ιδίων) αλλά προετοίμασε το έδαφος για το γκαράζ. Ενέργειες που έμειναν απολύτως ανεκμετάλλευτες αφού μετά την τυπική ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης, που δυστυχώς συνέπεσε με την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής, είναι προφανές ότι ο κ.Θεοδωρακόπουλος προσπαθεί να αποφύγει το μεγάλο και απαραίτητο έργο στο βωμό του πρόσκαιρου και του επιφανειακού. Άλλωστε είναι σαφής η τοποθέτησή του ότι “το έργο του υπόγειου γκαράζ θέλει χρόνο και διαδικασίες„ που βέβαια αυτός ούτε διαθέτει ούτε αντέχει.
ΔΕΚΑΤΟ: «Πεύκη – Πόλη αμιγούς κατοικίας»
Ψευδές και συκοφαντικό είναι ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή “κορόϊδεψε„ τους Δημότες της Πεύκης ότι η πόλη είναι αμιγούς κατοικίας . Τόσο στα έντυπά της όσο και στις ομιλίες του ο πρώην Δήμαρχος και οι συνεργάτες του τόνισαν κατ’ επανάληψη ότι “παρά το γεγονός ότι η πόλη, με ευθύνη της πολιτείας που είναι κατά το Σύνταγμα αρμόδια για τις πολεοδομικές ρυθμίσεις, παραμένει γενικής κατοικίας.„ Κατόρθωσε να διατηρήσει την πόλη ως αμιγούς κατοικίας με αποτροπή εγκατάστασης οχλουσών δραστηριοτήτων (μπαρ, αναψυκτηρίων κλπ). Παράλληλα με διαδοχικές αποφάσεις του Δ.Σ. δήλωσε ομόφωνα τη βούλησή της για μετατροπή των χρήσεων γης στην πόλη από γενική κατοικία σε αμιγή κατοικία με δεκαετή παραμονή των απολύτως απαραίτητων επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Αντίθετα, είναι η Δημοτική Αρχή του κ.Θεοδωρακόπουλου που προσπάθησε δια της πλάγιας οδού να ανατρέψει το καθεστώς αυτό, και την προστασία της πόλης, όταν έφερε στο Δ.Σ. πρόταση για χρήση αναψυκτηρίου στην παιδική χαρά του Αγ.Παντελεήμονα, στο Άλσος Βαρβαρέσου και στο οικοδομικό τετράγωνο Υψηλάντου και Αϊδινίου, με τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Απόφαση που δεν τόλμησε να προχωρήσει λόγω της έντονης αντίδρασης της Αντιπολίτευσης και των περιοίκων.
Δώσαμε ειλικρινείς απαντήσεις σε κακόβουλα ερωτήματα του κ.Θεοδωρακόπουλου γιατί σεβόμαστε τους πολίτες που βομβαρδίζονται από ασύστολη ψευδολογία και προπαγάνδα. Όπως τους σεβαστήκαμε 12 χρόνια ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή και 3 χρόνια ως Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Όμως είναι ο κ. Θεοδωρακόπουλος που θα πρέπει να απαντήσει ως εκλεγμένος Δήμαρχος σε σειρά ερωτημάτων που σύντομα θα του θέσουμε δημόσια και δυστυχώς δια του Τύπου, αφού οι ερωτήσεις μας στο Δ.Σ. αντιμετωπίζονται σκωπτικά, παραπλανητικά και πολλές φορές με παιδαριώδεις απαντήσεις. Ερωτήσεις για τις συμπεριφορές του και τις ενέργειές του που προβληματίζουν έντονα αλλά και δημιουργούν ανησυχίες στους Δημότες της Πεύκης για το μέλλον της πόλης.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ