Επίσης επισκεφθήκαμε τον Άγιο Αχίλλειο όπου ευρίσκονται τα ερείπια της τρίτης εκκλησίας του 11ου αιώνα (ανήκει στην Μικρή Πρέσπα).
Κατόπιν κατευθυνθήκαμε στο χωριό Ψαράδες (ανήκει στη Μεγάλη Πρέσπα).
Η λίμνη Πρεσπών είναι Εθνικός Δρυμός έχει διάφορα είδη ψαριών (γριβάδι, γουλιάνος κλπ.) γευματίσαμε σε ταβέρνα και στην επιστροφή για Καστοριά είδαμε το φυλάκιο της Κούλιας (σύνορα με την Αλβανία).
Στη Φλώρινα
Η διαδρομή Ψαράδες – Φλώρινα είναι περίπου 1 ώρα και κάτι. Στην επιστροφή μας είδαμε ακόμη και τον ξενώνα Βίγλας Πισοδερίου, με τις χιονοδρομικές πίστες σε υψόμετρο 1.553 μέτρα, εν συνεχεία με το πούλμαν φθάσαμε στη Φλώρινα, μια πόλη 12.500 κατοίκων ορεινή με ιστορία βαλκανικών πολέμων, εμφυλίου κ.λπ. Παράγει κάστανα, γλυκά κουταλιού, καρύδια και έχει πολλή κτηνοτροφία. Πήραμε καφέ σε καφετέρια το απόγευμα είδαμε το ποτάμι και τη Νομαρχία Φλωρίνης και πήραμε τα περίφημα γλυκά κάστανου μαρόν και κουταλιού, γλυκά φασολιών, κυδωνιού όπου και βγάλαμε φωτογραφίες.
Επιστρέψαμε στην Καστοριά και επισκεφθήκαμε το λαογραφικό μουσείο Καστοριάς και την εκκλησία της Παναγίας της Μαυριώτισσας, κάναμε τον γύρο της πόλης, είδαμε τα γουναράδικα και τη λίμνη. Το βράδυ διασκεδάσαμε σε κέντρο με ζωντανή μουσική, με τραγούδια, επακολούθησε χορός με δημοτικά και λαϊκά τραγούδια όπου δεν έπεφτε καρφίτσα (κατά το κοινώς λεγόμενο). Επιστροφή στην Καστοριά.
Δισπήλιο – Λιμναίος Οικισμός
Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009 αφού πήραμε πρωινό στο ξενοδοχείο Πέτρα Καστοριάς ξεκινήσαμε για το χωριό Δισπήλιο του Δήμου Μακεδνών, όπου επισκεφθήκαμε τον Λιμναίο οικισμό που ανακαλύφθηκε τυχαία και είναι 5.500 π.Χ. ετών είναι παραλίμνιος οικισμός.
Έχουν γίνει τρεις (3) ανασκαφές η πρώτη το 1938 από τον καθηγητή Κυραμόπουλο, η δεύτερη ανασκαφή το 1966 από τον καθηγητή του ΕΜΠ (Πολυτεχνείου) Μουρτσόπουλο, η τρίτη το έτος 1993 από τον καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κ. Κουρμουζιάδη.
Ανεκαλύφθησαν οικισμοί που ήταν κατασκευασμένοι από υπολείμματα ξύλου και πηλού, κλαδιά, άχυρο και καλάμια τα οποία αν και ήσαν μέσα στο νερό δεν σάπισαν, αλλά διατηρήθηκαν λόγω έλλειψης οξυγόνου.
Οι τότε κάτοικοι δεν είχαν σίδερα ούτε εργαλεία σιδερένια, είχαν αποθηκευτικούς χώρους, η ανίχνευσις για την ανακάλυψη έγινε με την μέθοδο του άνθρακα 14. Είχαν ξύλινα μουσικά όργανα, κοσμήματα μεταγενέστερα κατά τη νεολιθική εποχή όπου είχαν πέτρινα εργαλεία και σιγά σιγά έκαναν σιδερένια. Η παρακμή άρχισε το 3000 π.Χ. και ο νέος τρόπος ζωής, ο πιο σύγχρονος άρχισε κατά τη νεολιθική εποχή.
Στον συνεταιρισμό γουναράδων
Μετά την ενημέρωση που μας έγινε από κρατικό ξεναγό επισκεφθήκαμε το ΕΥΔΙΚΑ ένα σύγχρονο συνεταιρισμό γούνας (τα γουναράδικα Καστοριάς) όπου είδαμε παντός είδους γουναρικά υψηλών προδιαγραφών και ποιοτήτων (σουέτ, μιμγκ και λοιπά) κάναμε και κάποιες αγορές.
Εν συνεχεία πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για Μετέωρα – Καλαμπάκα – Καρδίτσα και μέσω Δομοκού με ενδιάμεσους σταθμούς φθάσαμε στο Σχηματάρι και εν συνεχεία Αθήνα. Όλοι μείναμε κατενθουσιασμένοι από την 4ήμερη (τετραήμερη) εκδρομή με την υπόσχεση στο μέλλον να επαναλάβουμε τέτοιου είδους εξορμήσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου που τόσο απλόχερα μας προσφέρει η χώρα μας που λέγεται Ελλάδα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΠΕΤΡΟΣ Κ. ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ