Τη θετική γνωμοδότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Αμαρουσίου έλαβε το Σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος του 2022, παρόντος του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου.
Η τηλεδιάσκεψη που ξεπέρασε κάθε προηγούμενη συνεδρίαση σε συμμετοχή μελών, υπό την προεδρία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Σμυρνή, συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα επιμέρους ζητήματα του Τεχνικού Προγράμματος για το 2022, το οποίο κατάρτησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
Κατά την εισηγητική του τοποθέτηση, ο δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου ανέπτυξε μία σειρά σημαντικών έργων που προγραμματίζονται να εκτελεστούν στο Μαρούσι, τονίζοντας:
«Το Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2022 συντάχθηκε με γνώμονα τα αιτήματα των πολιτών και τις διαπιστωθείσες ανάγκες για τεχνικά έργα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις χρηματοδοτήσεις και εν γένει τους διαθέσιμους πόρους. Έργα που αφορούν όλους τους τομείς λειτουργίας της πόλης μας όπως: Διανοίξεις οδών και διαμορφώσεις οδών, συντήρηση του υφιστάμενου οδικού δικτύου, αποχέτευση ομβρίων, αποχέτευση ακαθάρτων, διαμόρφωση ασφαλών οδεύσεων πεζών, αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων, καθώς και η βελτίωση των κτιριακών υποδομών που χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους πολίτες, όπως σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, δημοτικά κτήρια έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο του τεχνικού προγράμματος για το έτος 2022».
Παράλληλα, υπογράμμισε τη μεγάλη αξία που αποδίδει στη διαρκή διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς της πόλης, προκειμένου μέσα από το δημιουργικό διάλογο να εμπλουτίζεται και να βελτιώνεται ο στρατηγικός σχεδιασμός για το Μαρούσι.
Ακολούθως, ο δήμαρχος Αμαρουσίου άκουσε τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των μελών της Επιτροπής και έδωσε διευκρινιστικές απαντήσεις σε κάθε έναν ξεχωριστά εκπρόσωπο, εκφράζοντας τη βούληση να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που ετέθησαν, όπου αυτό είναι εφικτό στην παρούσα φάση.
Οι εκπρόσωποι των συλλόγων και φορέων της πόλης, καθώς και οι πολίτες-μέλη έθεσαν στη δημοτική Αρχή ερωτήματα και παρατηρήσεις, με πολλούς εξ αυτών να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη διάθεση της διοίκησης να δώσει λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας. Εκτός από θέματα που απασχολούν τις περιοχές και γειτονιές του Αμαρουσίου και τέθηκαν επί τάπητος, υπήρξαν και επισημάνσεις γενικότερης πολιτικής, όπως από για το ζήτημα του συμμετοχικού προϋπολογισμού που έθεσε ο πολίτης και μέλος του συνδυασμού #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Κυριάκος Χάγερ (ο οποίος ήταν και ο μόνος που καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα, πέρα από μερικά «παρών» από άλλα μέλη της επιτροπής που ωστόσο δεν προσμετρώνται ως αρνητικά). Ο δήμαρχος απάντησε ότι ως ιδέα είναι ενδιαφέρουσα, ωστόσο «παρουσιάζει δυσκολίες ως προς την υλοποίησή της», ενώ για μια ακόμη φορά απέρριψε την δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων εντός του Αμαρουσίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν το θέλουν οι Μαρουσιώτες» (σημ. την δημιουργία ΣΜΑ έχει απορρίψει η Οικονομική Επιτροπή ήδη, με το σκεπτικό ότι ούτως ή άλλως δεν υπάρχει τέτοια πολεοδομική πρόβλεψη στην πόλη).
Έργα του Τεχνικού Προγράμματος
Σύμφωνα με την δημοτική Αρχή, στο Τεχνικό Πρόγραμμα τα σημαντικότερα έργα για τα οποία έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις και επίκειται η δημοπράτηση αυτών είναι:
-Αγωγοί ομβρίων περιοχής Κέντρου, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.
-Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων, με συγχρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής.
-Αποκατάσταση και αξιοποίηση του διατηρητέου στη συμβολή των οδών Αρκαδίου και Π. Κυριακού, με συγχρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.
-Ανέγερση προσθήκης κατ’ επέκταση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου για την δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, με συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.
-Μελέτες για πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου Αμαρουσίου, με συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.
Επίσης στο Τεχνικό Πρόγραμμα έχει καταχωρηθεί το έργο για την επισκευή και συντήρηση του κλειστού γυμναστηρίου «Σπύρος Λούης» του οποίου η δαπάνη προβλέπεται να καλυφθεί από ίδιους πόρους και πόρους ΣΑΤΑ.
Πέραν των ανωτέρω, στο νέο τεχνικό πρόγραμμα έχουν καταχωρηθεί πιστώσεις για την εφαρμογή του σχεδίου πόλης στις νεοενταχθείσες περιοχές της Πολεοδομικής Ενότητα Σωρού και άλλων πολεοδομικών ενοτήτων, καθώς και για τη διαμόρφωση των οδών κατόπιν εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών.
Επίσης στο Τεχνικό Πρόγραμμα εντάσσονται και τα έργα που είναι σε εξέλιξη από προηγούμενα έτη ( συνεχιζόμενα), καθώς και έργα που επίκειται η υπογραφή σύμβασης.
Τέλος στο Τεχνικό Πρόγραμμα κατόπιν συνεργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν συμπεριληφθεί εγγραφές έργων και μελετών που αφορούν στη Δ/νση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής και Υπηρεσίας Δόμησης.