Έχει εμπειρία δεκαετιών ως εκπαιδευτικός και διευθυντής στη δημόσια εκπαίδευση και μετά από μια μακρά παρουσία στα έδρανα της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, βρίσκεται σήμερα στη σημαντική θέση ευθύνης που του ανέθεσε ο δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου: Την προεδρία της Δημοτικής Επιτροπής Εκπαίδευσης. Ο Παναγιώτης Σαγρής παραχωρεί την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, στην οποία αναλύει την προσέγγιση και τους στόχους τόσο του ιδίου όσο και της διοίκησης, απλώνει χέρι συνεργασίας στα εκπαιδευτικά θέματα, εντοπίζει τρέχoντα προβλήματα και δηλώνει σίγουρος ότι ο Δήμος θα εφαρμόσει δίχως προβλήματα από του χρόνου τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση.
Συνέντευξη: Γιάννης Μπεθάνης
Κύριε Σαγρή, μετά από αρκετά χρόνια στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ήρθε η ώρα να μετάσχετε στο διοικητικό σχήμα του Δήμου Αμαρουσίου υπό τον δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου, ο οποίος σας επέλεξε για μια ομολογουμένως δύσκολη και ταυτόχρονα ευαίσθητη αποστολή: Να είστε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Πώς υποδεχθήκατε το νέο σας αξίωμα και με ποια φιλοσοφία σχεδιάζετε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του;
Κύριε Μπεθάνη θέλω να ευχαριστήσω θερμά εσάς προσωπικά και την ΑΜΑΡΥΣΙΑ για το βήμα που μου δίνετε, ώστε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τα τόσο ευαίσθητα και καίρια θέματα παιδείας στην πόλη μας. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή κι ευθύνη να αναλαμβάνω έναν τόσο σπουδαίο ρόλο στα δημοτικά δρώμενα κι ευχαριστώ θερμά τον δήμαρχο της πόλης μας για την επιλογή.
Βαθιά μου πεποίθηση είναι πως πίσω από τα αξιώματα είναι άνθρωποι που προσπαθούν και κρίνονται για την προσπάθειά τους, άνθρωποι που συνεργάζονται και δημιουργούν λύσεις, άνθρωποι που κάνουν υπερβάσεις, άνθρωποι που εμπνέουν και εμπνέονται, που κάνουν λάθη και αυτοβελτιώνονται, άνθρωποι που δίνουν αξία με τη στάση τους και τις αρχές τους σε κάθε δημόσια θέση.
Προφανώς στην επιλογή του δημάρχου έπαιξε καίριο ρόλο η επί σειρά ετών διαδρομή σας στον χώρο της εκπαίδευσης. Ποια εφόδια σας παρέχει για να αντεπεξέλθετε στα καθήκοντα που αναλάβατε;
Η εμπειρία μου τόσων πολλών χρόνων στη δημόσια εκπαίδευση, η θητεία μου περί των 20 χρόνων ως διευθυντή σε Δημοτικά Σχολεία του Αμαρουσίου και πάνω απ’ όλα η αλληλεπίδρασή μου με τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, είναι μια παρακαταθήκη, μα και μια πορεία βαθιάς μελέτης και γνώσης των προβλημάτων που αφορούν στα ζητήματα παιδείας στην πόλη μας. Η επένδυση στην Παιδεία είναι επιβεβλημένη ιδιαίτερα στις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες που βιώνουμε. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ζητήματα όπως είναι η Παιδεία, πρέπει να ενώνουν και όχι να διχάζουν.
Είναι καιρός να επιδιώξουμε βαθιές, ουσιαστικές συναινέσεις προς όφελος των συμπολιτών μας, προς όφελος των παιδιών μας, προς όφελος των μελλοντικών γενεών που θα είναι και η συνέχειά μας. Έχει αξία να προσπαθούμε για κάτι που αφορά στο μέλλον αυτού του τόπου, που δεν είναι άλλο από τα παιδιά μας. Έχει αξία να δημιουργούμε τις συνθήκες αυτές, ώστε να «εκπαιδευτούν» καλύτερα και περισσότερο. Αυτός είναι ο ρόλος μου και θα προσπαθήσω να τον υπηρετήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις και εκτιμήσεις ως πρόεδρος της ΔΕΠ; Τι παραλάβατε και ποιες είναι οι πρώτες σας ενέργειες και επαφές;
Οι πρώτες εκτιμήσεις μου είναι ιδιαίτερα θετικές. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πρόεδροι της επιτροπής έχουν υπάρξει άνθρωποι της εκπαίδευσης, με γνώση για το αντικείμενο, κατάρτιση και διάθεση για προσφορά, είναι ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει τη συντονισμένη δουλειά και το έργο που παρέλαβα και αναφέρομαι βεβαίως και στους προκατόχους μου συναδέλφους εκπαιδευτικούς.
Ως προς τις πρώτες κινήσεις μου, έχουν ήδη υπάρξει αρκετές συναντήσεις μου με το δήμαρχο κ. Θ. Αμπατζόγλου, με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας κ. Κ. Ρώτα και τον υπεύθυνο των Τεχνικών Υπηρεσιών των σχολείων κ. Κ. Γαϊτανίδη. Επιδίωξα συνάντηση και ενημέρωσα τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών του 2ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τον οποίο συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις για όλα τα θέματα των σχολείων που άπτονται της αρμοδιότητας του Δήμου.
Ζήτησα και συνάντηση με την Ένωση Γονέων για την πολύ σημαντική επαφή με τους εκπροσώπους των γονέων στην πόλη μας, ώστε να έχω μια σφαιρική εικόνα για τα αιτήματά τους και τις αγωνίες τους και πιστεύω πως σύντομα θα υλοποιηθεί. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρω και την άριστη συνεργασία μου με την κ. Φανή Λέκκα, δημοτική σύμβουλο και αναπληρώτρια πρόεδρο της ΔΕΠ.
Ποια είναι η εικόνα που έχετε από την απογραφή που πραγματοποιήθηκε, κατόπιν εντολής δημάρχου, για την κατάσταση των μαρουσιώτικων σχολείων; Είναι θετικό ή αρνητικό το πρόσημο και πού θα εντοπίζατε τα κυριότερα προβλήματα;
Οι παρατηρήσεις της απογραφής που ζήτησε ο δήμαρχος δόθηκαν προς ενημέρωση και στους διευθυντές των Δημοτικών σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων της πόλης μας, καθώς και στις προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων, μετά από συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε άριστο κλίμα, παρουσία του δημάρχου και των προέδρων των Σχολικών Επιτροπών.
Είναι γεγονός ότι η Παιδεία παρουσιάζει μια δυναμική και δεν είναι μια στατική έννοια, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτουν συνεχώς νέες ανάγκες. Εδώ είμαστε για να τις εξυπηρετούμε και να αντιμετωπίζουμε τα όποια προβλήματα. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα σχολεία σήμερα, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Όμως υπάρχουν πολλές σχολικές μονάδες που μετρούν πολλά έτη κτίσης και αυτό προκαλεί πολλαπλές ενέργειες και απαιτεί περισσότερα χρήματα προς επισκευές.
Είστε εκείνος που, μαζί με την πρόεδρο της Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελένη Βλάχου – Σταματάκη, καλείστε να διαχειριστείτε την πρόκληση και συνάμα… «καυτή πατάτα» της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης. Είναι έτοιμος ο Δήμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις κι αν ναι, με ποιον σχεδιασμό;
Μια από τις βασικές δεσμεύσεις του δημάρχου είναι ότι από το σχολικό έτος 2020-2021, θα εφαρμοστεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση και στα σχολεία του Δήμου μας. Οφείλω να πω ότι είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο, βρισκόμαστε ήδη όμως σε πολύ καλό στάδιο, έχουμε μελετήσει και επεξεργαστεί πολλές λύσεις και σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε περισσότερα, καθώς και το ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα και οργανόγραμμα.
Ένα ακόμη διαχρονικά απαιτητικό ζήτημα – το αναφέρατε κι εσείς παραπάνω – είναι οι πόροι για συντήρηση, βελτίωση και ενίσχυση των σχολικών υποδομών. Είναι διαρκείς οι «φωνές» της αυτοδιοίκησης ότι υπάρχει δυσανάλογη σχέση μεταξύ αρμοδιοτήτων και χρηματοδότησής τους. Ποια είναι τα οικονομικά δεδομένα στον Δήμο και ποιες οι δυσχέρειες;
Είναι γεγονός ότι η κεντρική εξουσία μεταβιβάζει αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως τους ανάλογους πόρους και οι πόροι αυτοί που μεταβιβάζονται, είναι μειωμένοι. Αυτό είναι ένα διαρκές πρόβλημα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους πόρους που φτάνουν στις Σχολικές Επιτροπές. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος μας αποδίδει πλήρως τους πόρους αυτούς στις Σχολικές Επιτροπές και είναι από τους λίγους Δήμους στην Ελλάδα, που αποδίδει στα σχολεία μας τους ΦΗΧ (φόρους ηλεκτροδοτούμενων χώρων) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα σχολεία μας να έχουν επαρκή χρήματα, ώστε να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις τους.
Βασικά θέματα είναι και αυτά των σχολικών τροχονόμων και των σχολικών φυλάκων, όπως και των καθαριστριών. Ποια είναι η εικόνα σας και ποια τα κενά που ενδεχομένως έχετε διαπιστώσει;
Θα συμφωνήσω ότι ένα από τα βασικότερα προβλήματα των σχολικών μονάδων είναι αυτό της καθαριότητας και της φύλαξης των σχολικών κτιρίων. Άμεση προτεραιότητα της δημοτικής Αρχής είναι τα καθαρά και ασφαλή σχολεία. Είναι γεγονός πως ως προς τους σχολικούς φύλακες υπάρχει όντως ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο θα αντιμετωπίσουμε με τον διαγωνισμό που προκηρύσσουμε για τη φύλαξη των Δημοτικών κτιρίων και των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας.
Από την πολύχρονη εκπαιδευτική εμπειρία σας, είσαστε ικανοποιημένος από τον βαθμό της συνεργασίας των διευθυντών με τον Δήμο ή θεωρείτε ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο, προκειμένου να υπάρχει πλήρης συναντίληψη των σχολικών απαιτήσεων, αιτημάτων και αναγκών;
Οι διευθυντές των σχολείων έχουν να επιτελέσουν πολλαπλούς και σύνθετους ρόλους, γεγονός που επιβαρύνει με μια ιδιαίτερη ευθύνη το έργο τους. Η διοίκηση μιας σχολικής μονάδας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, είναι μια παραγωγική και επίπονη διαδικασία που καλείται να λάβει υπόψη της τον δάσκαλο, τον μαθητή, τον γονιό, δηλαδή τον ανθρώπινο παράγοντα και συνάμα ένα πλήθος από τεχνικές, γραφειοκρατικές, οργανωτικές και όχι μόνο ανάγκες μιας σχολικής μονάδας.
Η θητεία μου ως διευθυντής σε δημοτικά σχολεία του Αμαρουσίου για πολλά χρόνια, με κάνει να έχω μια σφαιρική εικόνα επί του θέματος. Είχα άριστες σχέσεις με τους διευθυντές των σχολείων ειδικά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και είμαι σε θέση να σας πω ότι η διάθεσή τους για μια ουσιαστική συνεργασία με τον δήμο και τις υπηρεσίες για την επίλυση βασικών προβλημάτων και αναγκών των σχολικών μονάδων υπήρχε πάντα και συνεχίζει να υπάρχει, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Είναι η καλή συνεργασία και το κλίμα εμπιστοσύνης που είναι αναγκαίο να καλλιεργηθεί και να ενδυναμωθεί προκειμένου να φέρουμε αποτέλεσμα.
Με ποιον τρόπο ο Δήμος συμβάλλει στην εδραίωση αυτού του κλίματος;
Η ιεράρχηση των αναγκών, η σωστή οργάνωση και επεξεργασία των αιτημάτων, είναι ευθύνη του Δήμου και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των αναγκών όλων των σχολείων της πόλης μας. Έχουμε χρέος ως δημοτική Αρχή να είμαστε κοντά στον διευθυντή, κοντά στους εκπαιδευτικούς, να τους ακούμε, να συνεργούμε, να έχουμε άμεση ανταπόκριση στα αιτήματά τους και να τους απαλλάσσουμε από το άγχος της ευθύνης και της δύσκολης δουλειάς στον βαθμό που μας αναλογεί.
Με ταπεινότητα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ότι μέσα από την Παιδεία και τον Πολιτισμό μπορούμε να οραματιζόμαστε έναν καλύτερο και πιο ανθρώπινο κόσμο. Η Παιδεία είναι το παράθυρό μας στο μέλλον και ο Πολιτισμός είναι η ταυτότητά μας. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση οφείλουν, με συναίνεση, συνεργασία και ωριμότητα, να αναζητήσουν λύσεις για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα της πόλης μας. Σίγουρα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, εκτιμήσεις, προτεραιότητες, στόχοι, ναι αυτό το δέχομαι και έτσι πρέπει να είναι.
Όμως το σωστό δεν το κουβαλάει κανένας από εμάς. Ο καθένας μας κουβαλάει ένα μέρος από αυτό, που, όμως το προβάλλει και το θέτει στη βάσανο της κριτικής, της απόρριψης και της αποδοχής.