Στις «φωνές» όσων εκφράζουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για το μέλλον του κτήματος Συγγρού μετά τις καταγγελίες του αντιδημάρχου Στέφανου Τσιπουράκη για όσα συμβαίνουν στο ΙΓΕ, προστίθεται και εκείνη του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Αμαρουσίου, ο οποίος εξέδωσε καυστική ανακοίνωση για το θέμα, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια εμπορευματοποίησης» του χώρου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Πριν λίγες μέρες ο Στέφανος Τσιπουράκης, αντιδήμαρχος στο Δήμο Αμαρουσίου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΓΕ, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασε την ανησυχία του (;) για το “κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι, του οποίου το Υπουργείο είναι η Εποπτεύουσα Αρχή” και το οποίο “βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο λόγω της κακοδιαχείρισης από πλευράς του προέδρου του, η συμπεριφορά του οποίου έχει οδηγήσει σε παραίτηση μεγάλο αριθμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΓΕ.”
Έτσι, συνεχίζει στην επιστολή του ο κ. Τσιπουράκης “είναι η προβληματική λειτουργία του, η εγκατάλειψη του χώρου και η μη επαρκής νομική προετοιμασία ενόψει επικείμενου δικαστηρίου, η απόφαση του οποίου ενδέχεται να είναι καταστροφική για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του, με ότι αυτό συνεπάγεται.”
Ο κ Αμπατζόγλου «μάλωσε» τον αντιδήμαρχο, υπογραμμίζοντας ότι: “ Ο Δήμος Αμαρουσίου δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά του ΙΓΕ” και ότι “ Ο Δήμος Αμαρουσίου στηρίζει το ΙΓΕ με κάθε ευκαιρία εμπράκτως και συμβάλει διακριτικά και πάντα στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στη διατήρηση της ευταξίας του δάσους και των κτισμάτων.”
Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια οι Ο.Μ. Αμαρουσίου του Σύριζα «καταγγέλοντας» στους Μαρουσιώτες ότι το δασόκτημα κινδυνεύει γιατί “ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου φροντίζει να επιβεβαιώνει πολύ συχνά την επισήμανση των δύο Οργανώσεων Μελών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, του Ανατολικού και Δυτικού Αμαρουσίου, από την αρχή της θητείας του, ότι είναι δήμαρχος ωσεί παρών στα μεγάλα ζητήματα της πόλης λόγω της κομματικής υποτέλειας του”.
Σαν Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Αμαρουσίου θα επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά: Η προσπάθεια εμπορευματοποίησης του Δάσους Συγγρού εντάσσεται στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού αναδιάρθρωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων στην Αττική που, κατά τη γνώμη μας, περιλαμβάνει παρεμβάσεις και σε άλλους ελεύθερους και κοινόχρηστους χώρους, όπως στο κτήμα Καρέλλα (ανακοινώθηκε η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου) στη Ρεματιά Χαλανδρίου – Πεντέλης, συνολικά το Πεντελικό Όρος, στο κτήμα Δηλαβέρη, με την κατασκευή του καζίνο και φυσικά στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις (με πρόσφατο παράδειγμα την προσπάθεια εμπορευματοποίησης των γηπέδων αντισφαίρισης). Η κατανόηση αυτής της θέσης, ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός δηλαδή, περιγράφει, προσδιορίζει θα λέγαμε, τον προσανατολισμό της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μιας περιοχής, μας βοηθά να κατανοήσουμε και την «περί όνου σκιάς» διαφωνία Τσιπουράκη – προέδρου του ΙΓΕ, Αμπατζόγλου – Τσιπουράκη και ΣΥΡΙΖΑ με Αμπατζόγλου και Νέα Δημοκρατία.
«… ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης;
– Ως «σωστή διαχείριση του κτήματος» θεωρεί το «Estate Management/ Park Management … με Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Κοινωνική Οικονομία …», όπως είχε ανακοινωθεί πριν δύο χρόνια, παρουσία του τότε Υπουργού, από τον τότε Πρόεδρο του ΙΓΕ, διαχειριστή του κληροδοτήματος.
– Στο πλαίσιο αυτό όλοι (και Δήμος και κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ) επιμένουν να διαστρέφουν το φυσικό χαρακτήρα σήμερα του κληροδοτήματος ως δάσους (στοιχείο που δεν αμφισβητείται από κανένα) με το χαρακτηρισμό «κτήμα», όπως καταγράφονταν πριν ένα αιώνα στην οικεία συμβολαιογραφική πράξη.
– Για αυτό και δεν λείπουν οι προσπάθειες εμπορικής «προώθησης» του Δάσους Συγγρού με αναφορές για «αναβάθμιση-αναγέννηση του μέχρι σήμερα εγκαταλειμμένου κτήματος» σε μια εμφανή απόπειρα απαξίωσης της πολύτιμης σήμερα προσφοράς του ως φυσικού πνεύμονα και απέριττου ελεύθερου χώρου περιπάτου και ημερήσιας εκδρομής για τη λαϊκή οικογένεια.
Δεν μας εκπλήσσει λοιπόν αυτή η νέα επιχείρηση, περί ιδιοκτησιακού…
Χρόνια τώρα το Δάσος βρίσκεται στο στόχαστρο των κυβερνήσεων των αστικών κομμάτων και των δημοτικών τους Αρχών, στο γενικότερο στρατηγικό τους πλαίσιο για την παράδοση του στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Λογαριάζουν, όμως, και πάλι χωρίς τον ξενοδόχο! Τα λαϊκά στρώματα στο Μαρούσι και στην ευρύτερη περιοχή προβάλλουν το δικό τους πλαίσιο …αξιοποίησης, στη βάση της παραπέρα αναβάθμισής του σε πνεύμονα πρασίνου αλλά και σε φυσικό χώρο αναψυχής, ως απέριττου φυσικού δάσους. Απαιτούν να γίνουν παρεμβάσεις για μια πιο αποτελεσματική πυροπροστασία και φύλαξή του, για την παραπέρα ενίσχυση της δασικής βλάστησης.
Στο πλαίσιο αυτό απαραίτητη είναι η ενίσχυση, με αξιοποίηση και της λαϊκής πρωτοβουλίας, της ημερήσιας αυθόρμητης ή και οργανωμένης (π.χ. από σχολεία, ΚΑΠΗ κ.ά.) επίσκεψής του χωρίς αχρείαστα τεχνικά έργα, που σε τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν τον προάγγελο για καταστροφικές κερδώες «αξιοποιήσεις», με ό,τι αυτές συνεπάγονται.
Ας το’ χουν λοιπόν καθαρό! Το Δάσος Συγγρού το «κληρονόμησε» ο λαός από πολύ μακριά, χωρίς συμβόλαια και παρακαταθήκες, και ως τέτοιο θα το παραδώσει στις επόμενες γενιές».
Διαβάστε επίσης: Αναφορά 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το κτήμα Συγγρού
Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για το Μαρούσι