Ένα τουλάχιστον «περίεργο» αθλητικό γεγονός που επανέφερε στο προσκήνιο τους κινδύνους που μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να διατρέξει το δάσος Συγγρού στο Μαρούσι, έλαβε χώρα την Κυριακή 8 Μαΐου.
Με αφετηρία στο γειτονικό κτήμα Καρέλλα, το επονομαζόμενο Tama Run, το οποίο διοργάνωσε ο «Αθλητικός Σύλλογος Κηφισιάς 2010», ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Ανδρέα, του οποίου το (μοναδικό γοτθικού ρυθμού στην χώρα μας) εκκλησάκι βρίσκεται εντός του δάσος Συγγρού.
«Φιάσκο» και διαμαρτυρίες
Μετά την αναβολή του στα τέλη Φεβρουαρίου, λόγω άρνησης του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), εν τέλει πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου, ωστόσο, τόσο από δρομείς που συμμετείχαν και μίλησαν στην εφημερίδα μας για την εμπειρία τους, όσο και από τα σχόλια στην σελίδα του αγώνα στα social media, γίνεται κατανοητό ότι ο αγώνας δεν ήταν οργανωμένος με βάση τις προβλεπόμενες από τους νόμους συνθήκες διεξαγωγής του.
Οι αθλητές, μάλιστα, οδηγήθηκαν (δίχως να υπάρξει κανένα κυκλοφοριακό μέτρο από τον Δήμο Αμαρουσίου, την Τροχαία κ.λπ.) να διατρέξουν κάθετα την οδό Ευκαλύπτων για να εισέλθουν από το πορτάκι της μάντρας του δάσους και να τρέξουν περιμετρικά του, με δεκάδες καταγγελίες για έλλειψη νερού, για μη απονομή μεταλλίων και απονομή επαίνων σε κόλλες… Α4, για ελλιπή σημάδια της διαδρομής με αποτέλεσμα να… χαθούν κάποιοι δρομείς και άλλα ευτράπελα.
Καμία άδεια από Περιφέρεια, Δήμο Αμαρουσίου και ΙΓΕ
Φυσικά, πέρα από αυτή καθ’ αυτή την διεξαγωγή του αγώνα, το σοβαρότερο ζήτημα είναι αν ο αγώνας πραγματοποιήθηκε εντός του δάσους Συγγρού έχοντας την άδεια του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) και αν πληρούσε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφάλεια τόσο των δρομέων όσο και του ίδιου του χώρου και μάλιστα με την αντιπυρική περίοδο να έχει ξεκινήσει.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ επικοινώνησε για τους λόγους αυτούς, πρώτα με την Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα. Η απάντηση που λάβαμε από το γραφείο Τύπου της αντιπεριφερειάρχη Λουκίας Κεφαλογιάννη ήταν ότι σε σχετικό αίτημα που υπεβλήθη από τους διοργανωτές για παραχώρηση τμήματος του δάσους Καρέλλα, η απάντηση ήταν εξ αρχής αρνητική, για λόγους πυροπροστασίας.
Επόμενη «στάση» μας, ο Δήμος Αμαρουσίου και ειδικά το ΙΓΕ, με τον αντιδήμαρχο Στέφανο Τσιπουράκη να είναι ο κατ’ εξοχήν κατάλληλος για να διαφωτίσει την κατάσταση, καθώς είναι παράλληλα και μέλος του Δ.Σ. του ΙΓΕ.
Ο Στ. Τσιπουράκης αρχικά ήταν κατηγορηματικός ως προς τον Δήμο Αμαρουσίου: «Δεν υπήρξε καμία εμπλοκή του Δήμου στον αγώνα αυτόν», ξεκαθαρίζει αρχικά, προσθέτοντας ότι «ουδέποτε ήρθε υπό οποιαδήποτε μορφή σε μας αίτημα, ούτε καν προφορικό (!) για την παραχώρηση του κτήματος Καρέλα», κάτι που σημαίνει ότι οι διοργανωτές παρανομούσαν εν γνώση τους»!
Στ. Τσιπουράκης: «Παρανόμησαν εν γνώση τους»
Στη συνέχεια το πράγμα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον: Όπως μας λέει, περίπου δύο εβδομάδες πριν την διεξαγωγή του Tama Run, είχε συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΙΓΕ, όπου και είχε αποφασιστεί να μην δοθεί άδεια, για λόγους αντιπυρικής προστασίας του δάσους Συγγρού. Αυτός, προφανώς, είναι και ο λόγος ότι ενώ η αρχική πρόσκληση των διοργανωτών ανέφερε ως τόπο αναφοράς το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα (διαφημίζοντας, παράλληλα, ότι ενδεχομένως να μεταφερθούν εκεί και τα… λείψανα του Αγίου!), εν τέλει οι δρομείς «διοχετεύτηκαν» στην περιμετρική διαδρομή του δάσους. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον αντιδήμαρχο Αμαρουσίου και μέλος του Δ.Σ. του ΙΓΕ, ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν «πέρα για πέρα παράνομος» και μάλιστα αποκάλυψε ότι ήδη έχει δοθεί εντολή στον νομικό σύμβουλο του ΙΓΕ να διερευνήσει την υπόθεση και να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες νομικές ενέργειες κατά των διοργανωτών. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο συγκεκριμένος σύλλογος «Κηφισιά 2010» δεν είναι αναγνωρισμένος και ότι οι επικεφαλής του «έχουν κατ’ επανάληψη δημιουργήσει προβλήματα και στο παρελθόν». Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, μάλιστα, είναι η επισήμανσή του ότι για να ανάψει «πράσινο φως» το ΙΓΕ για την διεξαγωγή του αγώνα «υπήρξε πίεση από ψηλά», εννοώντας από υψηλόβαθμους πολιτικούς παράγοντες!
Σύμφωνα, πάντα, με τον Στ. Τσιπουράκη, στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΙΓΕ όχι μόνο δόθηκε «απαγορευτικό» για τον αγώνα δρόμου (στον οποίο σημειωτέον έτρεξαν περίπου 100 δρομείς, με αντίτιμο συμμετοχής τα 12 €), αλλά επικαιροποιήθηκε και αυστηροποιήθηκε η παλαιότερη απόφασή του, ώστε να μην δίνεται καμία άδεια διεξαγωγής αθλητικής εκδήλωσης εντός του δάσους, αν ο διοργανωτής δεν προσκομίσει τα χαρτιά της κρατικής αναγνώρισής του, αν δεν έχει εξασφαλίσει ιατρική κάλυψη και όσα ακόμη απαιτούνται σε μια τέτοια περίπτωση.