Η διαρκής προσπάθεια, η επιμονή και η υπομονή είναι τρεις έννοιες οι οποίες όταν συνδυάζονται, τις περισσότερες φορές φέρνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μέσα σε αυτές πιθανότατα «κρύβεται» και η επιτυχία του μπασκετικού Γυμναστικού Συλλόγου Αμαρουσίου, ο οποίος στις αρχές Ιουνίου, κάνοντας τη δική του υπέρβαση, πανηγύρισε την κατάκτηση της Elite League και την αγωνιστική άνοδο στη Basket League.
Σίγουρα καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας είναι και η διοίκηση των «κιτρινόμαυρων», η οποία τα 8 χρόνια που έχει αναλάβει τις τύχες τους έχει κάνει πολλά περισσότερα από όσα και η ίδια ενδεχομένως πίστευε ότι θα πετύχει.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ συνάντησε τον πρόεδρο του Γ.Σ. Αμαρουσίου Χρήστο Γεωργουσόπουλο στο Μουσείο του Συλλόγου, ενός χώρου που πρόσφατα δημιουργήθηκε στο κλειστό του Αγίου Θωμά και σε ταξιδεύει στο παρελθόν, δείχνοντας την ένδοξη διαδρομή του ιστορικού Συλλόγου.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε, μοιράζεται το όραμά του για την ομάδα, τις δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπεράσει προκειμένου να φτάσουμε στο σήμερα, αλλά και τον «αγώνα δρόμου» που χρειάζεται να διανύσει προκειμένου το Μαρούσι να είναι συνεπές στο… ραντεβού του με την ιστορία, στο πρώτο τζάμπολ της νέας χρονιάς στην κατηγορία των μεγάλων…
Συνέντευξη: Νίκος Καραβάσιος – Μάνος Χρυσός
Κύριε Γεωργουσόπουλε, έχουν περάσει περίπου 50 ημέρες από την πανάξια κατάκτηση της Elite League από το Μαρούσι και την αγωνιστική άνοδο στη Basket League. Με τη χρονική απόσταση που υπάρχει πλέον από εκείνη την ημέρα, τι είναι αυτό που σας έρχεται πρώτο στο μυαλό;
Το πρώτο είναι η χαρά όλων γι’ αυτή την επιτυχία και ειδικότερα η χαρά των παικτών της ομάδας μας. Άλλωστε πολλοί από τους αθλητές αποτέλεσαν τον «κορμό» της τα τελευταία 8 χρόνια. Στα πρόσωπά τους είδα αίσθημα ικανοποίησης που προκύπτει όταν οι κόποι όλης της χρονιάς δικαιώνονται. Αυτή η χαρά θα μου μείνει!
Οι αθλητές μας είναι παιδιά με προσωπικότητα, νέα σε ηλικία. Ομολογώ ότι ακόμα και σήμερα συγκινούμαι όταν το σκέφτομαι. Ασφαλώς μου έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό και η τρομερή παρουσία των φιλάθλων μας, τόσο κατά τη διάρκεια της χρονιάς όσο και στο final 4.
Τα τελευταία 2-3 χρόνια ο κόσμος είχε έρθει δίπλα μας, αλλά στο final 4 είδα Μαρουσιώτες πολλών γενεών στο γήπεδο. Είδα στο γήπεδο φίλους της ομάδας που τους έβλεπα πριν δεκαετίες στο κλειστό «Σπύρος Λούης». Αυτός ο ενθουσιασμός και το δέσιμο των παλαιών και των νέων φιλάθλων, μας ενθουσίασε όλους.
Στην αρχή της περιόδου το Μαρούσι δεν συγκαταλεγόταν στα πρώτα φαβορί για την άνοδο. Τελικά τι ήταν αυτό που καθόρισε την τύχη του φετινού πρωταθλήματος;
Νομίζω το δέσιμο και η έννοια της ομάδας, η οποία ήταν μεγάλη τα τελευταία χρόνια! Μπορεί σε ατομικό επίπεδο οι παίκτες μας να μην ήταν πολύ γνωστοί, όμως υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Σκαραφίγκα και του επιτελείου του, δημιουργήθηκε ένα σύνολο που ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο.
Εν τέλει, δεν μπορούμε να πούμε ότι ξεχώρισε κάποιος παίκτης. Μπορούμε όμως να πούμε ότι ξεχώρισε η ομάδα καθώς υπήρχε ομοιογένεια, σταθερή φιλοσοφία, κάτι που δεν διέθεταν σ’ αυτόν τον βαθμό οι υπόλοιποι διεκδικητές του τίτλου.
Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήσατε μιλήσατε για την εξόφληση των παλιών οφειλών. Πόσο δύσκολη ήταν η πορεία για την εξυγίανση της ομάδας;
Καταρχήν ήταν δυο είδη χρεών! Τα χρέη και οι διοικητικές εκκρεμότητες του Συλλόγου απέναντι σε επίσημους φορείς όπως Εφορία, ΕΦΚΑ, Ομοσπονδίες κ.ά. Επίσης, υπήρχε το χρέος απέναντι στον Χόμαν, ο οποίος είχε κάνει αγωγή κατά του Σωματείου στη FIBA, ενώ υπήρχαν και τα χρέη της ΚΑΕ.
Για τα πρώτα δυο κομμάτια την ευθύνη την είχε ο Σύλλογος οπωσδήποτε. Επειδή όμως δεν μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα μαζί βάλαμε μια ιεραρχία. Μια ιεραρχία στο πώς μπορούμε να πορευθούμε. Κακά τα ψέματα, δεν κρυβόμαστε, το θέμα Χόμαν το ξέραμε από την αρχή που αναλάβαμε τη διοίκηση. Άλλωστε το Ban υπήρχε αναρτημένο στην ιστοσελίδα της FIBA.
Ποια ήταν η οφειλή της ομάδας στον Χόμαν;
Η οφειλή ήταν πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ. Το θέμα είναι ότι καθώς το Μαρούσι έπαιζε σε ερασιτεχνική κατηγορία δεν μας… πολυενοχλούσε αυτό. Οπότε όταν αναλάβαμε, είπαμε, ας έχουμε πρώτα μια σωστή σχέση με το κράτος.
Μόλις αναλάβαμε πριν 8 χρόνια, είδαμε ότι για το κράτος ακόμα ως πρόεδρος φαινόταν ο Μαργαρίτης Βολιώτης, που πλέον είναι μέλος του συλλόγου. Οπότε πήγαμε σιγά-σιγά να ξεμπερδέψουμε με τέτοιου είδους θέματα. Έτσι φτιάξαμε αρχικά έναν Σύλλογο φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερο που όλες του οι σχέσεις με τους ανθρώπους και τα όργανα ήταν διακριτές και ήταν βάσει συμφωνιών.
Πέρσι στην αρχή του καλοκαιριού μετά και την αλλαγή της διοίκησης στην ΕΟΚ έγιναν κάποιες ενέργειες για την εξυγίανση του χώρου της καλαθοσφαίρισης. Πλέον έχουν ψηφιοποιηθεί όλες οι διαδικασίες στην ΕΟΚ και κάποια στιγμή χτύπησε το θέμα οφειλής προς τον Χόμαν. Με την αρχή της χρονιάς είχαμεενημερωθεί ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μεταγραφές για μια εκκρεμότητα προς τη FIBA. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν διακρίνει ΑΦΜ γιατί ουσιαστικά δεν ήταν οφειλή του ερασιτέχνη Αμαρουσίου αλλά της ΚΑΕ. Η FIBA όμως διακρίνει σήμα, εμφάνιση, έδρα κ.ά. Έτσι, τότε, ήρθα προσωπικά σε επαφή με τον Χόμαν και κατόπιν μιας διαπραγμάτευσης υπήρξε μια φόρμουλα συμφωνίας. Υπογράφηκαν τα συμφωνητικά και αποπληρώθηκε ο παίκτης. Η συμφωνία έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2022 και ο αθλητής εξοφλήθηκε μέσα σε αυτό το διάστημα.
Ο μήνας που διανύουμε είναι «καυτός» όσον αφορά τις θερμοκρασίες, αλλά και για το Μαρούσι, το οποίο από τις αρχές Ιουλίου πήρε την απόφαση να μη δηλώσει συμμετοχή στην Elite League και να πάει μέχρι το τέλος για τη Basket League. Πιστεύετε πως είναι μια απόφαση με χαρακτηριστικά «όλα η τίποτα», καθώς αν δεν τα καταφέρει θα πάει στην Α’ ΕΣΚΑ;
Για να φθάσουμε σ’ αυτή την απόφαση, έγινε από την πλευρά μας μια εκτίμηση ρίσκου και εκτίμηση κινδύνου· δεν ρίξαμε ζάρια! Υπάρχει ένα ποσοστό που μπορεί να αποτύχουμε και ένα άλλο που μπορεί να πετύχουμε. Αυτή τη στιγμή θα έλεγα πως είναι πορτοκαλί προς το πράσινο, αλλά όταν πήραμε την απόφαση, ήταν στο πορτοκαλί.
Έχει πολύ μέλλον ακόμα η διαδικασία και όπως πάντα έχουμε ένα πλάνο και γι’ αυτό δεν εξοκείλαμε ποτέ. Τώρα, βέβαια, το μεγαλύτερο ρίσκο είναι αυτό του αγνώστου γιατί, κακά τα ψέματα, αν δεις όλα τα κριτήρια που θέτει η επαγγελματική λίγκα, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μπορεί, πέραν των δυο τριών μεγάλων ομάδων, να ανταπεξέλθει κάποιος.
Με λίγες περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να μας πείτε για το μέλλον της διαδικασίας και ποια είναι τα ρίσκα της;
Το ποσό του Μετοχικού Κεφαλαίου ακόμα δεν το έχουμε καλύψει. Ο στόχος είναι 300.000 ευρώ. Το ελάχιστο βέβαια που χρειάζεται για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου είναι 216.000 ευρώ. Γι’ αυτό συνεχίζουμε εμείς μια καμπάνια μέσω των social media για να προσελκύσουμε και άλλους ανθρώπους της περιοχής που θα ήθελαν να βοηθήσουν.
Αυτή είναι η μια μέθοδος· η άλλη είναι οι προσωπικές επαφές που έχει ο καθένας μας στη διοίκηση. Δεν θέλω να κρυφτώ, θα μπορούσε να ήταν πιο οργανωμένη η διαδικασία αλλά δυστυχώς όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Δεν το θέτω ως δικαιολογία, απλά αυτή είναι η πραγματικότητα.
Θα μπορούσαμε να μην το ρισκάρουμε καθόλου και να δηλώσουμε συμμετοχή στην Elite League. Επειδή το συζήτησα και με τον τεχνικό διευθυντή του Συλλόγου τον Γιώργο Σουρλή που είναι συνοδοιπόρος και πρόσωπο «κλειδί» από την αρχή αυτού του εγχειρήματος, εάν διαλέγαμε τον ασφαλή δρόμο της Elite League, νομίζω ότι θα ψάχναμε πάλι να ξεκινήσουμε μια ομάδα εκ του μηδενός. Κι αυτό γιατί θα ήταν και ένα ηχηρό «χαστούκι» στα παιδιά που έκαναν όλη αυτή τη προσπάθεια. Θα ήταν απογοητευτικό για τον συναισθηματικό τομέα πολλών αθλητών οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι θέλουν να παίξουν στην A1 έστω και μια χρόνια με το Μαρούσι.
Επειδή δεν είμαστε «σκληροί» επιχειρηματίες, αλλά φίλαθλοι του Αμαρουσίου, θέλουμε να τους το ανταποδώσουμε. Γι’ αυτούς το κάνουμε αυτό, αλλά και για τους γονείς των ακαδημιών μας που μας έχουν αγκαλιάσει.
Ήταν δικό μας πιστεύω ότι πρέπει να φτιάξουμε τις ακαδημίες μας και τώρα τις έχουμε αναπτύξει σε τέτοιο σημείο που έχουμε ακόμα και πρόβλημα στον χρόνο στο γήπεδο. Ευτυχώς μας έχει βοηθήσει και εκεί ο Δήμος δίνοντάς μας ώρες σε κάποια άλλα γήπεδα, αλλά είδαμε από τους γονείς μια πίεση για να το προσπαθήσουμε όλο αυτό. Σίγουρα ένα από τα αδύναμα σημεία μας είναι πως δεν έχουμε ανεπτυγμένο ένα τμήμα μάρκετινγκ. Αυτή η κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν και το αποκορύφωμα του μοντέλου εθελοντισμού.
Πρόεδρε, ας επιστρέψουμε στο θέμα των ενεργειών της ομάδας προκειμένου να συμπληρώσει τον απαιτούμενο φάκελο για τη συμμετοχή της στη Basket League. Τι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα;
Όπως γνωρίζετε, ο πρώτος φάκελος κατατέθηκε και πέρασε το πρώτο στάδιο. Πλέον βρισκόμαστε στη φάση της ίδρυσης της νέας ΚΑΕ. Ήδη ετοιμάστηκε το καταστατικό. Μάλιστα σε πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίσαμε και για τα 5 μέλη της προσωρινής επιτροπής που απαιτείται για να ιδρυθεί η ΚΑΕ. Η επιτροπή αποτελείται από εμένα και τους Κώστα Χατζηπαντελή, Βασίλη Μόζερα, Δημήτρη Κουμπιά και ο Φάνη Ταρνατόρο.
Μετά την ολοκλήρωσή του, το καταστατικό θα δοθεί σε συμβολαιογράφο (σ.σ. την ώρα που γραφόταν η συνέντευξη υπήρχε ενδεχόμενο να είχε ήδη κατατεθεί) και υπολογίζουμε μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχει καταφέρει να πάρει έναν αριθμό ΓΕΜΗ, να πάρει ΑΦΜ για να μπορέσουμε να ανοίξουμε αμέσως και λογαριασμό στην τράπεζα, στάδια απαραίτητα για να προχωρήσουμε.
Στις 31 Αυγούστου ουσιαστικά θα μπορέσουμε να έχουμε όλα τα δικαιολογητικά, ενώ τον προϋπολογισμό τον έχουμε ήδη δομήσει. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα πρέπει να φαίνεται ότι στον τραπεζικό λογαριασμό της ομάδας θα υπάρχει το νούμερο 216.000 ευρώ κατά το ελάχιστο. Μέχρι πριν λίγα εικοσιτετράωρα το ποσό άγγιζε τις 100.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες προσωπικές επαφές για προσέλκυση πιο δυνατών μετόχων.
Είστε ευχαριστημένος από τη στήριξη του Δήμου Αμαρουσίου και τι γίνεται με το γηπεδικό;
Ο Δήμος μάς στήριξε και μας στηρίζει από την πρώτη στιγμή. Όλα αυτά τα χρόνια μάς παραχωρεί το κλειστό γυμναστήριο του Αγίου Θωμά. Επίσης μόλις πήραμε την επιστολή από τον ΕΣΑΚΕ, ότι μας δέχονται στην Α1 και ότι αυτά είναι τα κριτήρια, ανάμεσά τους είναι και το γηπεδικό, αμέσως την προωθήσαμε στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και από την επόμενη ημέρα ήρθαν σε επαφή μαζί μας και μας ρώτησαν πώς μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα.
Ήδη έχει γίνει μια αναμόρφωση του προϋπολογισμού για να καλύψει το κόστος και έχουν δοθεί μελέτες και προσφορές για τις εργασίες που είναι να γίνουν. Το χρονοδιάγραμμα είναι σφιχτό, καθώς ουσιαστικά η μόνη περίοδος που μπορούν να γίνουν τα έργα είναι από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 27 Αυγούστου.
Σε ποιους τομείς πρέπει να βελτιωθεί το κλειστό;
Πολλά από τα καθίσματα πρέπει να αντικατασταθούν. Επίσης, το παρκέ πρέπει να επισκευαστεί καθώς σε κάποια σημεία του έχει φθορές. Ακόμα θα πρέπει να τοποθετηθεί κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και επισκευές στα αποδυτήρια.
Από την πλευρά μου νιώθω ότι τόσο ο Δήμος Αμαρουσίου όσο και ο δήμαρχος μάς στηρίζουν και μέσω των επίσημων ανακοινώσεων, αλλά και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μ’ αυτές ωθούν τους πολίτες να βοηθήσουν την προσπάθεια που κάνουμε. Άλλοι Δήμοι γνωρίζω ότι δεν το κάνουν αυτό για τις ομάδες της πόλης τους.
Πρόεδρε, αν τελικά τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολογίζετε και τελικά το Μαρούσι δεν καταφέρει να συμπληρώσει τον φάκελο, ποια θα είναι η «μοίρα» του τμήματος;
Το Μαρούσι θα συνεχίσει να υφίσταται! Σ’ όλες τις προσπάθειες που γίνονται υπάρχει και ένα ποσοστό αποτυχίας. Θα αναληφθούν ευθύνες και δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Ειλικρινά, πάντως, πιστεύω ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό που λέτε, και τη νέα χρονιά θα επιστρέψουμε στη Basket League.
Αν είχατε μπροστά σας έναν απλό Μαρουσιώτη, για ποιους λόγους θα του λέγατε να στηρίξει αυτή την προσπάθεια;
Γιατί θέλουμε το Μαρούσι να είναι μια οικογένεια που να μεγαλώνει όλο και παραπάνω με ανθρώπους της πόλης μας. Θα του έλεγα ότι υπάρχει ένα όραμα. Αυτός ο Σύλλογος κάποια στιγμή να λειτουργεί αυτόνομα. Ρεαλιστικά είναι δύσκολο το εγχείρημα, όμως θέλουμε να κάνουμε αυτή την προσπάθεια.
Ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι υψηλών απαιτήσεων. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για το αγωνιστικό σκέλος ενόψει νέας περιόδου;
Έχω πει και στο παρελθόν πως σ’ αυτήν την ομάδα οι ρόλοι είναι διακριτοί. Η διοίκηση ασχολείται με διοικητικά θέματα. Έχει ορίσει έναν τεχνικό διευθυντή εδώ και χρόνια, ο οποίος την έχει βγάλει ασπροπρόσωπη. Αναφέρομαι ασφαλώς στον Γιώργο Σουρλή. Είναι αυτός που γνωρίζει τα…υλικά και τους πόρους που μπορεί να διαθέσει η διοίκηση και με αυτά πλάθει κάθε φορά το σύνολο.
Συζητά με τον προπονητή μας, του εξηγεί ποιο είναι το πλάνο, ενστερνίζεται τα «θέλω» του και τα μετουσιώνει σε αθλητές. Για εμένα ο Γιώργος Σουρλής είναι από τους λίγους που βρίσκεται στον χώρο του μπάσκετ, που πραγματικά γνωρίζει το άθλημα.
Πώς σχεδιάζετε να λειτουργήσει η ομάδα στη Basket League;
Θα λειτουργήσουμε λελογισμένα, όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε βρει μια «μαγιά» διοίκηση – τεχνικός διευθυντής – προπονητικό επιτελείο που δουλεύουμε στο ίδιο μήκος κύματος. Δεν θα πάρουν τα «μυαλά μας αέρα». Ασφαλώς θα πρέπει να μπουν και άλλα κομμάτια στη διοικητική δομή του Αμαρουσίου. Πρέπει να μπουν επαγγελματικά κομμάτια, όπως ένα τμήμα marketing, υπεύθυνος επικοινωνίας κ.ά.
Με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ομάδας στη Basket League τι γίνεται;
Με τα τηλεοπτικά θεωρώ λίγο λάθος τη λογική, από την άποψη της ανάπτυξης του αθλήματος, ότι παίρνουν τη «μερίδα του λέοντος» ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Θα έλεγα ότι για την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος θα έπρεπε να μοιραστούν ίσα σε όλες τις ομάδες τα έσοδα από τα τηλεοπτικά. Για την ομάδα μας είναι δεδομένο ότι τη νέα περίοδο θα εισπράξει από τα τηλεοπτικά το ποσό των 160.000 ευρώ. Από την άλλη, καταλαβαίνω τους δύο μεγάλους που λένε ότι «αν δεν υπήρχαμε εμείς, δεν θα υπήρχε το τηλεοπτικό προϊόν». Άρα πρέπει όλοι μας να κάνουμε την προσπάθειά μας να βελτιώσουμε το προϊόν.
Τελειώνοντας, κ. Γεωργουσόπουλε, θα θέλαμε να μας πείτε τι σημαίνει για εσάς το μότο «Μαρούσι είμαστε»;
Το «Μαρούσι είμαστε» για εμένα σημαίνει οικογένεια! Σημαίνει το Σαββατοκύριακό μας, οι διακοπές μας. Είναι το δεύτερο σπίτι μας. Όσοι είμαστε δίπλα στην ομάδα είμαστε μια παρέα, είμαστε μια οικογένεια!