Ο Ελληνικός Ιππικός Όμιλος, που εδρεύει από το 1953 στη σημερινή του θέση, στον Παράδεισο Αμαρουσίου, συμπλήρωσε 75 χρόνια ζωής το 2006. Η διοίκηση του ομίλου, για να τιμήσει την επέτειο, κυκλοφόρησε ένα πολύ ωραίο λεύκωμα, με φωτογραφικά και άλλα ντοκουμέντα, που καλύπτει όλη την ιστορία του ΕΙO, από το 1931, έτος ιδρύσεώς του, ως το 2006. Ένα τέτοιο εγχείρημα, η έρευνα δηλαδή και στη συνέχεια η παρουσίαση της ιστορίας του αρχαιότερου ιππικού ομίλου της χώρας μας, ήταν δύσκολο, γι' αυτό και το λεύκωμα ολοκληρώθηκε μόλις φέτος.
Την πολύ ωραία δουλειά που έγινε, παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα, στις εγκαταστάσεις του ΕΙΟ, η πρόεδρος του ομίλου Λένα Λεβίδη, ο αντιπρόεδρος του ομίλου Φρέντυ Σερπιέρης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας Ισίδωρος Κούβελος και η πρωταθλήτρια του ομίλου Μύρνα Τζάκα.
Στις 279 σελίδες του λευκώματος περνά όλη η ιστορία της ιππασίας στην Ελλάδα. Οι Μαρουσιώτες σίγουρα θα θυμηθούν τον καιρό που ο Ελληνικός Ιππικός Όμιλος συγκέντρωνε την αφρόκρεμα της αθηναϊκής κοινωνίας, με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να είναι από τους πιο συχνούς θαμώνες του, όχι μόνο στους αγώνες, αλλά και στα κοσμικά πάρτι.
Ο Ελληνικός Ιππικός Όμιλος έχει ταυτίσει τη σύγχρονη ιστορία του με το Μαρούσι, όπου εδρεύει από το 1953. Τρία χρόνια πριν, στις 22 Σεπτεμβρίου του 1950, ο όμιλος αγόρασε το οικόπεδο «εις θέσιν Παράδεισος, ιδιοκτησίας Γεωργίου και Στέλλας Ζερβού, εκτάσεως πλέον ή έλαττον των 22.750 μέτρων τετραγωνικών, εις εκτέλεσιν της από 6ης Μαΐου 1950 αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως». Μετά από πυρετώδεις εργασίες, που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων και τη φύτευση πάνω από 500 δέντρων, κυρίως κυπαρισσιών, πεύκων, λευκών και ακακιών, και μεταμόρφωσαν την περιοχή σε πραγματικό Παράδεισο, γίνονται τα εγκαίνια, στις 4ης Μαΐου 1953 από τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη. Στις αρχές της 10ετίας του '80, έγιναν σκέψεις από τη διοίκηση του ομίλου για τη μετεγκατάστασή του, καθώς η ραγδαία τσιμεντοποίηση της περιοχής του Παράδεισου Αμαρουσίου, μετέτρεπε την περιοχή σε κόλαση. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε εφικτό, και όπως δήλωσε ο σκαπανέας της ιππασίας στη χώρα μας, Φρέντυ Σερπιέρης «ευτυχώς που δεν φύγαμε από εδώ».
Η πρόεδρος του ΕΙΟ, Λένα Λεβίδη, σε συζήτηση που είχαμε μαζί της, στο περιθώριο της παρουσίασης του λευκώματος, μας δήλωσε πως «ο Ελληνικός Ιππικός Όμιλος είναι ταυτισμένος με την πόλη του Αμαρουσίου», ενώ δήλωσε ευχαριστημένη για το ότι, σε αντίθεση με την προηγούμενη διοίκηση του ∆ήμου, η παρούσα στέκεται στο πλευρό του ομίλου.
Το λεύκωμα χωρίζεται σε επτά χρονικές ενότητες:
– Η 1η ενότητα καλύπτει την περίοδο 1931-1940, από την ίδρυση του ΕΙΟ ως το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου.
– Η 2η ενότητα καλύπτει την περίοδο 1947-1960, η μεταπολεμική ανασυγκρότηση.
– Η 3η ενότητα καλύπτει την περίοδο 1961-1973, μια εποχή ανάπτυξης της ελληνικής ιππασίας και του ΕΙΟ.
– Η 4η ενότητα καλύπτει την περίοδο 1974-1980, τον ΕΙΟ και την παράλληλη εξέλιξη της ελληνικής ιππασίας
– Η 5η ενότητα αναφέρεται στην περίοδο 1981-1990, από τις συζητήσεις για τη μετεγκατάσταση του ΕΙΟ, μέχρι την ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας.
– Η 6η ενότητα εστιάζει στο διάστημα 1990-2000,την τρίτη περίοδο ανάπτυξης της ελληνικής ιππασίας και του ΕΙΟ.
– Η 7η ενότητα καλύπτει το διάστημα 2001-2006, με το βλέμμα στο μέλλον, ο ΕΙΟ στον 21ο αιώνα.
Το λεύκωμα συμπληρώνεται με ένα παράρτημα με τους πρωταθλητές του ΕΙΟ, κατάλογο των ίππων και των ιδιοκτητών τους, από το 1931-2006, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Η επιμέλεια της έρευνας και της συγκέντρωσης του πλούσιου αυτού υλικού είναι του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου.