Η ζωή του ταυτίστηκε με τον αθλητισμό από τα πρώτα του βήματα. Γεννημένος στο Μαρούσι, ξεκίνησε από τον Α.Ο. Παραδείσου, έκανε καριέρα στον Παναθηναϊκό και την Εθνική Ομάδα, αλλά ποτέ δεν ξέχασε την αγάπη του για το μπάσκετ, το οποίο τίμησε με τη φανέλα του Γ.Σ. Αμαρουσίου. Για χρόνια υπεράσπιζε την εστία του από τις επιθέσεις των αντιπάλων και σήμερα δηλώνει αποφασισμένος να υπερασπίσει την αθλητική ιστορία του Αμαρουσίου, απ’ όσους επιχειρούν να την απαξιώσουν. Ο λόγος για τον Βασίλη Κωνσταντίνου, ο οποίος ετοιμάζεται για την εκλογική μάχη του Οκτωβρίου, συμμετέχοντας στον συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου Γιώργου Πατούλη, «Μαρούσι, Ανθρώπινη Πόλη».
Τι σημαίνει ο αθλητισμός για τον Βασίλη Κωνσταντίνου;
Για μένα ο αθλητισμός είναι όλη μου η ζωή. Γεννήθηκα το 1947 και από το 1949, που έκανα τα πρώτα μου βήματα στην 28ης Οκτωβρίου, όλη μου η ζωή ήταν ο «Σπύρος Λούης», που ήταν τότε ανοικτό γήπεδο, το ποδόσφαιρο στο σχολικό προαύλιο, στην αλάνα στην πλατεία Ηρώων, όπου μαζευόμαστε μετά το σχολείο, στην 28ης Οκτωβρίου. Όλη μου η ζωή, μέχρι και σήμερα, που είμαι 59 χρόνων, είναι ο αθλητισμός.
Και τώρα τι σας σπρώχνει να εμπλακείτε με τα δημοτικά πράγματα;
Η θέλησή μου να δω το Μαρούσι να αποκτά μια άλλη αθλητική όψη. Το Μαρούσι ήταν η πατρίδα του Σπύρου Λούη, του πρώτου Ολυμπιονίκη και σήμερα έχει ταυτισθεί μόνο με το μπάσκετ, όπου και διακρίνεται. Ωστόσο, η πόλη μας έχει κι άλλες αθλητικές ομάδες, έχει στίβο, έχει κολύμβηση, έχει παιδικό μπάσκετ. Και πρώτα απ’ όλα, έπρεπε να έχει μια ισχυρή ποδοσφαιρική ομάδα, αντάξια του ονόματός της που, δυστυχώς, πολλοί δεν ήθελαν να τη δουν μεγάλη…
Τι νομίζετε ότι λείπει σήμερα από το Μαρούσι σε ό,τι αφορά τις αθλητικές υποδομές;
Καταρχήν δεν εκμεταλλευθήκαμε τις αλάνες που υπήρχαν στο Μαρούσι πριν από το 1990 ώστε να κάνουμε αθλητικούς χώρους, για να μαζέψουμε τα παιδιά που ήθελαν να αθληθούν. Επίσης, δεν κάναμε ένα γήπεδο, με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε παρακαλώντας στο Ζηρίνειο, στην Κηφισιά, στην Πεύκη, στην Ερυθραία, στα Μελίσσια για να βρίσκουμε χώρους ώστε να προπονείται η ποδοσφαιρική ομάδα. Το αποτέλεσμα ήταν τα παιδιά του Μαρουσιού να αναγκασθούν να φύγουν και να πάνε στις ομάδες των παραπάνω περιοχών, οι οποίες διέθεταν γήπεδο. Έτσι, δεν κατορθώσαμε ποτέ να φτιάξουμε ακαδημίες που θα έβγαζαν νέα ταλέντα.
Εκείνο που, όμως, θεωρώ το κυριότερο πρόβλημα στην πόλη μας είναι η έλλειψη στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Σε άλλους αθλητικούς τομείς, πλην του ποδοσφαίρου, τι ελλείψεις εντοπίζετε;
Το μοναδικό κομμάτι που λειτουργεί άψογα σήμερα στο Μαρούσι είναι το τμήμα μπάσκετ και γι’ αυτό καταξιώθηκε. Όλα τ’ άλλα αθλήματα έχουν ελλείψεις. Εκείνο δε που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί επιμένουμε να διατηρούμε σε καίρια σημεία των αθλητικών υποδομών της πόλης, όπως για παράδειγμα στο Αθλητικό Κέντρο, ανθρώπους ξένους προς τα αθλητικά δρώμενα του Αμαρουσίου. Και, μάλιστα, ανθρώπους που ξέρουν μόνο να παίρνουν και όχι να δίνουν…
Είναι κρίμα στο Αθλητικό Κέντρο του Αμαρουσίου να μην απασχολούνται Μαρουσιώτες, όταν υπάρχουν πολλοί παλαιοί αθλητές που έχουν προσφέρει στην πόλη, είναι δημότες της και έχουν γνώση για όλα τα αθλητικά πράγματα. Νομίζω ότι κάποτε θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι αυτοί για το καλό του συνόλου.
Αν τιμηθείτε με την ψήφο των συνδημοτών σας ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;
Το πρώτο πράγμα για μένα είναι η ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ο οποίος πρέπει να γίνει προσιτός σε όλες τις ηλικίες. Επιτέλους, ο Δήμος Αμαρουσίου, ο δεύτερος ολυμπιακός δήμος της χώρας, πρέπει να αξιοποιήσει το μερίδιο που του ανήκει από τα ολυμπιακά έργα. Να τα αξιοποιήσει στηρίζοντας τον σωματειακό αθλητισμό ή, ακόμη, και τον οικογενειακό αθλητισμό.
Παράλληλα, το Αθλητικό Κέντρο θα πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος και όχι εις βάρος των δημοτών, οι οποίοι δύσκολα βρίσκουν θέση σε αυτό ή καλούνται να πληρώσουν πολύ περισσότερα χρήματα συγκριτικά με τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν. Το Αθλητικό Κέντρο πρέπει να γίνει προσιτό στο ευρύ κοινό και όχι να εξυπηρετεί τα συμφέροντα ή τις φιλοδοξίες μιας μικρής μερίδας που το διαχειρίζεται.
Διαπιστώνω ότι δίνετε έμφαση στον μαζικό αθλητισμό. Τι νομίζετε ότι θα προσφέρει στον μέσο Μαρουσιώτη;
Καταρχήν θα του προσφέρει καλύτερη φυσική κατάσταση. Υπάρχουν πολλά είδη αθλητισμού που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Πρέπει να δημιουργήσουμε καινούργια τμήματα για τις μεγάλες ηλικίες, να δώσουμε νέα πνοή στον σχολικό αθλητισμό, που είναι το Α και το Ω σε μια πόλη. Να δημιουργήσουμε αθλητικές υποδομές για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Γενικότερα, θα πρέπει να αναπτύξουμε τμήματα για όλους τους δημότες Αμαρουσίου, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Πιο αναλυτικά, για την Τρίτη Ηλικία θεωρώ ότι η άσκηση θα συμβάλλει δυναμικά στην απόκτηση αθλητικής συνείδησης και στην υιοθέτηση ενός αθλητικού τρόπου ζωής. Έτσι, με την κατεύθυνση του γυμναστή, οι συγκεκριμένοι πολίτες θα αναπτύξουν τις κινητικές επιδεξιότητές τους και συγχρόνως θα ψυχαγωγούνται.
Ιδιαίτερη ευαισθησία θα επιδείξουμε, επίσης, και στα άτομα με ειδικές ανάγκες, για τα οποία θα σχεδιασθούν ειδικά προγράμματα, που θα τα αναζωογονούν, ψυχαγωγούν και, παράλληλα, θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους.
Εκτός των αθλητικών τμημάτων, όμως, οι δημότες θα μπορούν να συμμετάσχουν και σε άλλες «ανοικτές» αθλητικές εκδηλώσεις. Τέτοιες θα διοργανώνονται κάθε χρόνο, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, και σε αυτές θα μπορούν να λάβουν μέρος, εκτός από τους συμμετέχοντες στα αθλητικά προγράμματα, και όσοι άλλοι κάτοικοι επιθυμούν. Οι δραστηριότητες αυτές θα πραγματοποιούνται είτε στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Δήμου, είτε στο καινούργιο γήπεδο που δεσμευόμαστε να φτιάξουμε, όπως επίσης και στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ που δικαιούται η πόλη μας.
Αυτό είναι το πρόγραμμα το οποίο η παράταξή μας έχει θέσει ως προτεραιότητα και έχει ως στόχο να ξαναφέρει τους πολίτες στα στάδια.