Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Πατούλης υπέγραψαν εν μέσω χειροκροτημάτων το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο έχει ως βασικό στόχο την ανάδειξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως πρωτοβάθμιου κέντρου υγειονομικής πρόνοιας και περίθαλψης των δημοτών.
Δ. Αβραμόπουλος: "Προτεραιότητά μας το Δίκτυο"
Όπως ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, «πρόκειται για μια ξεχωριστή ημέρα, γιατί το υπουργείο εγκαινιάζει μια ιδιαίτερη σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», για να προσθέσει: «Το τελευταίο εξάμηνο δουλέψαμε πολύ μαζί με τον υφυπουργό Αθ. Γιαννόπουλο γι’ αυτή την ημέρα και οι δυο μας ξέρουμε τι σημαίνει η συνάντηση του πολίτη με το υγειονομικό σύστημα σε πρώτο βαθμό μέσα από τους Δήμους, τους οποίους εμπιστεύεται το υπουργείο και επενδύει στην άμεση σχέση που καθημερινά αναπτύσσουν με τον πολίτη». Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «αυτή η πρότυπη συνεργασία του υπουργείου με τους ΟΤΑ απελευθερώνει τις ανεξάντλητες δυνάμεις που υπάρχουν στον χώρο της υγείας», υπενθυμίζοντας ότι «τα δημοτικά ιατρεία πρόσφεραν τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες τους σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, καταδεικνύοντας τη σπουδαιότητα του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στον υγειονομικό τομέα». Χαρακτήρισε δε ως «απώτερο στόχο» την «προώθηση της συνδρομής των τοπικών κοινωνιών στην αναβάθμιση του επιπέδου της κοινωνικής προστασίας μέσω της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης» και τόνισε: «Έχω πειστεί ότι αυτό το δίκτυο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας, και η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει μεγάλες ευθύνες, τις οποίες θα μοιραστούμε μαζί, στο όνομα της κοινωνικής συνοχής και του μέλλοντος των παιδιών μας».
Γ. Πατούλης: "Ο πολίτης να διατηρείται υγιής"
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας ΟΤΑ Γ. Πατούλης τόνισε: «Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού αναδεικνύεται η σημαντικότητα των διαδημοτικών συνεργασιών και της κεντρικής εξουσίας για το καλύτερο των δημοτών και της κοινωνίας. Εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι η πρόληψη και αγωγή υγείας στον τόπο μας, με το σημερινό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Διαδημοτικού Δικτύου, ανοίγει άλλους ορίζοντες στα ζητήματα της σωματικής και της ψυχικής υγείας, της κοινωνικής μέριμνας και της προνοιακής πολιτικής». Και κατέληξε: « Όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις όσον αφορά την υγεία, πρέπει να έχουν ένα κοινό στόχο. Ο κάθε πολίτης όχι μόνο να θεραπεύεται όταν ασθενεί, αλλά να προλαμβάνεται, να διατηρείται υγιής. Πιστεύω απόλυτα ότι το Μαρούσι μπορεί να γίνει ο "φάρος" μέσω του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας που θα εξάγει πολιτική για ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ακόμα και για την Υγεία».
Σημειώνεται ότι το Διαδημοτικό Δίκτυο αποτελείται από 34 Δήμους και Κοινότητες της Αττικής, με στόχο την ένωση των δομών υγείας των Δήμων και τη θέσπιση κοινών κανόνων και αρχών για την ενημέρωση, την αγωγή και την πρόληψη των πολιτών.
Το περιεχόμενο του μνημονίου
Αναλυτικά το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας προβλέπει τα εξής:
1) Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως καθ’ ύλη και αποκλειστικά αρμόδιος φορέας για τη διαφύλαξη και την προαγωγή της υγείας του κοινωνικού συνόλου, αναγνωρίζει τη δυνατότητα των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνδράμουν ουσιαστικά στην υλοποίηση του έργου του και της αποστολής του. Για τον σκοπό αυτό θα αναπτύξει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία, τις απαιτούμενες και ενδεικνυόμενες συνέργειες με το Διαδημοτικό Δίκτυο Δομών Υγείας.
2) Κύρια επίπεδα συνεργασίας με το Διαδημοτικό Δίκτυο θα είναι αυτά της παροχής υπηρεσιών Προληπτικής Ιατρικής από τη μία και Ψυχικής Υγείας από την άλλη. Τα μέλη του Διαδημοτικού Δικτύου θα εξασφαλίσουν τις απαραίτητες υποδομές, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, το οργανόγραμμα και τα επιστημονικά προαπαιτούμενα που θα ορισθούν από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
3) Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα παράσχει την επιστημονική του συνδρομή και επικουρία σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από το Διαδημοτικό Δίκτυο Δομών Υγείας για τον σκοπό υλοποίησης των προβλεπόμενων από το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας.
4) Tο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δύναται να θέσει υπό την αιγίδα του τη διοργάνωση και διεξαγωγή από το Διαδημοτικό Δίκτυο, συνεδρίων, εκπαιδευτικών ημερίδων και σεμιναρίων για θέματα προληπτικής ιατρικής και δημόσιας υγείας.
5) Το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας θα αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης αντιστοίχων συνεργασιών με αντιπροσωπευτικές ενώσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το σύνολο της Επικράτειας.
6) Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Διαδημοτικό Δίκτυο Δομών Υγείας με το παρόν μνημόνιο συνεργασίας τους, προωθούν σημαντικά την οργάνωση της πρόληψης και αγωγής υγείας, που πρέπει να αποτελεί το ακρογωνιαίο σημείο αναφοράς των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας.