Κώστας Ρώτας
«Να δείξει ο Δήμος τον κοινωνικό του χαρακτήρα»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της παράταξης ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Κώστας Ρώτας, ο οποίος, επικροτώντας την πρόταση Ραγκούση, υπογράμμισε και από την πλευρά του: «Απορώ πώς ένας ολόκληρος Δήμος δεν είχε μια συγκεκριμένη πρόταση να θέσει υπόψη του Σώματος για να τη στηρίξουμε». Και πρόσθεσε: «Συμφωνώ με τον κ. Ραγκούση. Ο Δήμος έχει κοινωνικό χαρακτήρα και πρέπει να τον δείχνει σε ανάλογες περιπτώσεις».
Σύμφωνος με τους προλαλήσαντες δημοτικούς συμβούλους δήλωσε και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, υπενθυμίζοντας ότι «η πρόταση Ραγκούση έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε δύο περιπτώσεις κατά το παρελθόν και μάλιστα από αυτή την ίδια διοίκηση».
Για «πολυτελείς σπατάλες των χρημάτων του Δήμου που αν δεν γίνονταν θα είχε την δυνατότητα να δώσει λύση στο θέμα», κατηγόρησε την δημοτική αρχή ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Συκαμιώτης, καλώντας τον δήμαρχο «να δώσει λύση στο θέμα».
Ηλίας Γιαννακάκος
«Αν δεν μπορείτε, σηκωθείτε να φύγετε!»
Τα αίματα άναψαν, μάλιστα, όταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ηλίας Γιαννακάκος επιτέθηκε στη διοίκηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν ολόκληρος Δήμος δεν μπορεί να βρει τα χρήματα για να δώσει λύση στο πρόβλημα των κατοίκων, αφήστε τα κλειδιά του Δήμου και σηκωθείτε να φύγετε! Δεν αποφασίζουν οι πολίτες τι πρέπει να γίνει, αλλά εμείς. Είναι δική μας δουλειά και, πρωτίστως, δική σας!».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ
«Μη λαϊκίζετε με τέτοια θέματα»
Απαντώντας στις τοποθετήσεις των συμβούλων της μειοψηφίας, ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης ανέφερε ότι «είχαμε ζητήσει από όλους να μη λαϊκίσουν για το θέμα αυτό, αλλά βλέπω ότι αυτό δεν συμβαίνει». Και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να κοροϊδέψουμε τους κατοίκους. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει με βάση τους νόμους. Τα μέλη της μειοψηφίας έδωσαν πλουσιοπάροχα αυτά που ήθελαν να ακούσουν οι κάτοικοι, αλλά δεν μας είπαν πως τα προηγούμενα χρόνια είχαν πάρει 150 εκατ. ευρώ δάνεια, δίχως να διαθέσουν ούτε ευρώ από αυτά για να προχωρήσουν έστω σε μία από τις εκατοντάδες απαλλοτριώσεις οικοπέδων που είχε δεσμεύσει η προηγούμενη διοίκηση». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «ο κ. Ρώτας που μας ασκεί κριτική για το θέμα, ήταν εκείνος που μαζί με τον Δορύλαο Κλαπάκη έκαναν τις ενστάσεις που οδήγησαν τελικά στην ακύρωση του δανείου αναχρηματοδότησης, μέσα από την οποία θα είχαμε δώσει λύση και σε αυτό, αλλά και σε άλλα ανάλογα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνδημότες μας».
Οι εναλλακτικές που απορρίφθηκαν
Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι στο τραπέζι έπεσαν από τον δήμαρχο και άλλες δύο εναλλακτικές προτάσεις:
• Η πρώτη είχε να κάνει με την επιβολή ειδικού τέλους στους δημότες, μέσα από το οποίο θα μπορούσε να μαζευτεί το απαιτούμενο ποσό. Λύση που απορρίφθηκε επειδή, όπως τόνισε ο κ. Πατούλης, «αυτό θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο για κάθε ανάλογη περίπτωση, κάτι που η διοίκηση δεν επιθυμεί από τη στιγμή που η πολιτική της είναι το “πάγωμα” των δημοτικών τελών και η μείωσή τους ή η απαλλαγή για τις ευπαθείς ομάδες της πόλης».
• Η δεύτερη περίπτωση, η οποία προς στιγμήν βρήκε ευρεία ανταπόκριση ανάμεσα στους κατοίκους, ήταν η οριστική άρση της απαλλοτρίωσης του συγκεκριμένου ακινήτου, με την εύρεση ίδιας έκτασης κοινόχρηστου χώρου κάπου αλλού στην ίδια περιοχή. Εξαιτίας του γεγονότος ότι τέτοιος χώρος δεν υπάρχει αλλού στη γειτονιά, ο αντιδήμαρχος Νώντας Γαρδέλης πρότεινε την πεζοδρόμηση μιας σειράς από δρόμους της περιοχής, σε έκταση ίση με το ακίνητο της οδού Παπαμιχάλη, καθώς, όπως ανέφερε, «οι πεζόδρομοι θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι».
Εν τέλει, και μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις, και οι δύο παραπάνω προτάσεις απορρίφθηκαν, για να υιοθετηθεί η λύση της σύναψης ειδικού δανείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών.