Η μονοδρόμηση φαίνεται πως είναι η προτιμητέα λύση για την «ταλαίπωρη» οδό Βύρωνος, σύμφωνα με τις απόψεις που ακούστηκαν στη φορτισμένη ανοιχτή διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, που διεξήχθη στις 3η Φεβρουαρίου.
Η εκδήλωση έγινε παρουσία των δύο δημάρχων, Πεύκης Γιάννη Θεοδωρακόπουλου και Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη, καθώς και του καθηγητή – μελετητή Ευάγγελου Ματσούκη. Σχεδόν καθολική ήταν η απαίτηση για μονοδρόμηση της οδού Βύρωνος από τους κατοίκους του Αμαρουσίου και της Πεύκης που βρέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αμαρουσίου την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, όπου και τους εκτέθηκαν οι προτάσεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και μελετητή Ευάγγελου Ματσούκη.
Διαφωνίες
Στην ανοιχτή διαδικασία διαλόγου, παρουσία των δημάρχων Γιώργου Πατούλη και Γιάννη Θεοδωρακόπουλου, που διεξήχθη μετά από την παρουσίαση των 4 + 2 εναλλακτικών προτάσεων του καθηγητή, δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης ανάμεσα στους κατοίκους των δύο Δήμων οι οποίοι μένουν στην περιοχή που διασχίζει η οδός Βύρωνος.
Οι κάτοικοι του Ψαλιδίου απέρριψαν κατηγορηματικά τη λύση που προέβλεπε μονοδρόμηση της οδού Βύρωνος με αντιδρόμηση της οδού Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ οι κάτοικοι της Πεύκης υποστήριξαν τις λύσεις που ουσιαστικά διοχέτευαν την κίνηση προς την περιοχή του Ψαλιδίου.
Ανάλογη ένταση υπήρξε από τις παρεμβάσεις των κατοίκων της «Ήλιδας», οι οποίοι ζήτησαν η όποια λύση βρεθεί να μη διοχετεύει επιπλέον αυτοκίνητα στην ήδη επιβαρυμένη οδό Αμαρυσίας Αρτέμιδος, αλλά και να αφαιρεθούν οι μπάρες που απαγορεύουν την πρόσβαση σε δρόμους του Ψαλιδίου, τις οποίες και χαρακτήρισαν «αυθαίρετες».
Μετά από συζήτηση που κράτησε περίπου τρεις ώρες, η διαβούλευση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση του καθηγητή κ. Ματσούκη για εξέταση λύσεων με γνώμονα τη μονοδρόμηση της οδού Βύρωνος.
Ωστόσο, δεν ξεκαθαρίστηκε ούτε το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της διαβούλευσης (οι Ψαλιδιώτες χαρακτήρισαν ως «πολύ λίγο» το διάστημα των 15 ημερών που προτάθηκε), αλλά ούτε και για τον τρόπο με τον οποίο θα κατατεθούν ώστε να προκριθεί η τελική πρόταση, ενώ για μια ακόμη φορά οι δύο Δήμοι ρίχνουν το «μπαλάκι» μιας τόσο σημαντικής απόφασης στους κατοίκους των δύο περιοχών.
Οι προτάσεις του μελετητή
Οι τέσσερις κύριες προτάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών συνοδεύονται από την εξής επισήμανση του μελετητή: «Αξίζει να σημειωθεί και να υπογραμμιστεί ότι η συνολική περιοχή περί την οδό Βύρωνος εξετάστηκε σαν μια ενιαία περιοχή (και όχι σαν γειτονιές δύο διαφορετικών δήμων Αμαρουσίου και Πεύκης). Γιατί στην πραγματικότητα κατ’ αυτόν τον τρόπο λειτουργεί και οφείλει να λειτουργεί κυκλοφοριακά η όλη περιοχή».
Οι προτάσεις του κ. Ματσούκη, οι οποίες προήλθαν από ζυμώσεις και απόψεις τόσο από την πλευρά του Ψαλιδίου όσο και από την πλευρά της Πεύκης, ανέφεραν αναλυτικά τα εξής:
Πρόταση Ι: ΒΕΛΤΙΩΣΗ των οδικών χαρακτηριστικών της οδού Βύρωνος
Σαν πρώτη πρόταση προτείνεται η βελτίωση των οδικών χαρακτηριστικών της οδού Βύρωνος.
Πιο συγκεκριμένα προτείνονται τα εξής:
- Βελτίωση των διασταυρώσεων των οδών Ψαρών/ Χρυσοστόμου Σμύρνης και Κω/ Ναούσης.
- Βελτίωση ασφαλτικού τάπητα οδού Βύρωνος.
- Διαμόρφωση και πλακόστρωση πεζοδρομίων.
Πλεονεκτήματα αυτής της λύσης:
- Είναι βραχυπρόθεσμη, δεν μεταφέρει οδική κυκλοφορία σε άλλους δρόμους εκτός της οδού Βύρωνος
Μειονεκτήματα αυτής της λύσης:
- Δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει ουσιαστικά τον αριθμό οχημάτων που κυκλοφορούν επί της οδού Βύρωνος.
Πρόταση II: ΕΦΑΡΜΟΓΗ των ρυμοτομικών γραμμών(σχέδιο πόλης) για την οδό Βύρωνος