«Πάμε… στοίχημα;»
Κι ενώ το κλίμα άρχισε να φορτίζεται, το τελειωτικό χτύπημα ήρθε όταν ο κ. Βλαχοπιώτης, σχολιάζοντας την επισήμανση Κούκουζα για την παραίτηση Καρλαύτη, τόνισε ότι «πριν 2-3 χρόνια ο εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων Βασίλης Μπούρας είχε βάλει στοίχημα εδώ με τον τότε αντιδήμαρχο Νίκο Πέππα ότι δεν πρόκειται να φτιαχτούν πεζοδρόμια έξω από το 10ο Δημοτικό Σχολείο και το έχασε, γιατί εντός 20 ημερών το θέμα λύθηκε και το ίδιο θα γίνει και τώρα». Μάλιστα, αντιμετώπισε τα ειρωνικά χειροκροτήματα των γονέων όταν είπε χαρακτηριστικά «να πάμε να διαμαρτυρηθούμε έξω από το υπουργείο Παιδείας αύριο κιόλας», με την μείζονα μειοψηφία να σηκώνει κι εκείνη το «γάντι», λέγοντας χαρακτηριστικά «εννοείται να πάμε, αύριο σας περιμένουμε έξω από την πόρτα του υπουργείου».
Οι αντιδράσεις των γονέων εξακολουθούσαν να είναι έντονες, την στιγμή που ο κ. Μπούρας ζητούσε, δίχως να τα καταφέρει, να λάβει τον λόγο για να εξηγήσει, όπως ανέφερε αργότερα στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ότι το στοίχημα αφορούσε την καταγγελία Πέππα ότι οι φωτογραφίες που είχε παραθέσει στο Σώμα για την έλλειψη πεζοδρομίων ήταν προϊόν φωτομοντάζ, με τον ίδιο να καλεί τον τότε αντιδήμαρχο να μεταβεί έξω από το σχολείο την επόμενη ημέρα, προκειμένου να διαπιστώσει ότι… χάνει το στοίχημα.
Ο κ. Πέππας, μιλώντας στην «Α» λίγο μετά, επέμενε. από την πλευρά του, ότι το στοίχημα είχε να κάνει με το αν οι διαμαρτυρόμενοι γονείς του 10ου Δημοτικού θα απένειμαν τα εύσημα δημοσίως στην διοίκηση Πατούλη εφόσον γινόταν το έργο, «κάτι που ουδέποτε έπραξαν», όπως χαρακτηριστικά μας είπε.
Χαμός και εκτός αιθούσης
Ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε κι άλλο όταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λευτέρης Μαγιάκης δήλωσε ότι «η διοίκηση τρέχει συνεχώς πίσω από τους κατοίκους σε πολλά ζητήματα το τελευταίο διάστημα, όπως στο θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, το θέμα του βενζινάδικου σε αμιγή κατοικία στον Παράδεισο και τώρα με τα σχολεία», με τον πρόεδρο του Σώματος Νώντα Γαρδέλη και τον κ. Βλαχοπιώτη να απαντούν ότι «πάγια θέση της διοίκησής μας είναι όχι να τρέχουμε πίσω από τους κατοίκους, τους συλλόγους και τους φορείς, αλλά να τους αφουγκραζόμαστε και να μας βοηθούν να εντοπίζουμε τα προβλήματά τους, μιας και δεν μπορούμε να έχουμε τα μάτια μας παντού».
Στο μεταξύ, η ένταση είχε μεταφερθεί στο φουαγιέ του δημαρχείου, με τους Θανάση Βλαχοπιώτη και Δημήτρη Σμυρνή να έχουν έντονη λογομαχία με εξοργισμένους γονείς του 16ου Δημοτικού, οι οποίοι ζητούσαν «λύση εδώ και τώρα» στο πρόβλημά τους. Μια λύση που ακόμη δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κι ενώ οι μαθητές του σχολείου παίζουν και τρέχουν στα διαλείμματα δίπλα σε ένα άκρως επικίνδυνο κτίριο, για το οποίο η ΚτΥπ Α.Ε. τηλεφωνούσε αγωνιωδώς για να διαπιστώσει αν… βρίσκεται στην θέση του μετά τον πρόσφατο σεισμό που είχε γίνει με επίκεντρο τα Βόρεια Προάστια τον περασμένο Ιανουάριο.
Και συζήτηση περί χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών
Η κουβέντα για το 16ο Δημοτικό πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης για την απόδοση της 1ης Δόσης από τον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΦΗΧ) του 2015 στις Σχολικές Επιτροπές για την κάλυψη λειτουργικών και άλλων δαπανών των σχολικών συγκροτημάτων της πόλης.
Παρά την ομοφωνία των παρατάξεων της μειοψηφίας για την αναγκαιότητα να δοθούν αυτά τα χρήματα, δεν έλλειψε η αυστηρή κριτική για την έλλειψη αποτελεσματικής πολιτικής πίεσης από την δημοτική αρχή, προκειμένου να αυξηθούν τα κρατικά κονδύλια που δίνονται στις Σχολικές Επιτροπές και τα οποία αυτή τη στιγμή ανέρχονται μόλις στο 66% όσων χρημάτων θα έπρεπε να αποδοθούν κανονικά. Μάλιστα, από την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ο Θανάσης Φωτόπουλος επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «το κράτος όχι μόνο δεν αποδίδει στο σύνολό τους τα χρήματα που προέρχονται από την τσέπη των πολιτών, αλλά φτάνουμε στο σημείο να πρέπει να βάλει ο Δήμος από τους ανταποδοτικούς φόρους χρήματα για να καλύψει τα κενά, δηλαδή επιβαρύνοντας και πάλι τις τσέπες των δημοτών».
Νωρίτερα, ο Πέτρος Κούκουζας (ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ) επισήμανε τις ομόφωνες αποφάσεις των Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της πόλης, με τις οποίες ζητούν από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου το σύνολο των ποσών από ΦΗΧ του 2013 και 2014 που ακόμη δεν τους έχουν αποδοθεί, υπολογίζοντας πρόχειρα ότι ανέρχονται σε συνολικά 400.000 ευρώ (200.000 ανά έτος).
«Θα ψηφίσουμε την δόση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι και πάλι τα χρήματα είναι λίγα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σχολείων», τόνισε ο Τάσος Σπυρόπουλος (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ), προσθέτοντας: «Κάποτε λοιδορηθήκαμε όταν λέγαμε ότι υπήρχε πλεόνασμα σε μια Σχολική Επιτροπή της τάξης του 39%, επειδή αναρωτιόμασταν γιατί δεν διατέθηκαν αυτά τα χρήματα για τις ανάγκες των σχολείων. Στην ουσία επιστρατεύετε ακόμη ένα χαράτσι όπως είναι ο ΦΗΧ για να καλύψετε την έλλειψη των κρατικών κονδυλίων για τα σχολεία.
Κόντρα για τα… «αυτονόητα»
Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρλαύτης υποστήριξε ότι «η διοίκηση έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και πιέζει προκειμένου να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για τα σχολεία», αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη μείωση. «Δεν γνωρίζω άλλον Δήμο που να διαθέτει σε τέτοιο βαθμό χρήματα τόσο από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους όσο και από τα ταμεία της για να λειτουργούν όσο καλύτερα γίνεται τα σχολεία της πόλης», ανέφερε και πρόσθεσε: «Και απορώ με όσα λέγονται εδώ μέσα από ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στις Σχολικές Επιτροπές και γνωρίζουν τον καθημερινό αγώνα τους για να είναι τα σχολεία μας σε καλή λειτουργία».
«Τα χρήματα είναι των δημοτών και είναι αυτονόητο να τα διαθέτετε για να αντιμετωπίζετε τα κενά χρηματοδότησης για έναν τόσο ευαίσθητο και σημαντικό τομέα όπως τα σχολεία», επισήμανε ο Θανάσης Φωτόπουλος, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Σπύρο Σταθούλη να απαντά: «Κι όμως δεν είναι αυτονόητο, διότι όταν αναλάβαμε το 2007 διαπιστώσαμε ότι πολλοί κρατικοί πόροι, όπως ΣΑΤΑ κ.λπ. δεν πήγαιναν στους τομείς για τους οποίους προορίζονταν. Η διοίκησή μας, όμως, εγγυάται ότι τα χρήματα που λαμβάνουμε διατίθενται για τον σκοπό για τον οποίο τα λαμβάνουμε».
Το θέμα της διάθεσης της 1η Δόσης του ΦΗΧ για το 2015 προς τις Σχολικές Επιτροπές εγκρίθηκε ομόφωνα από το Σώμα.