Τους εκπαιδευτικούς και μαθητές από σχολεία της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας και της Τουρκίας, οι οποίοι με τους μαθητές του 9oυ ΓΕΛ Αμαρουσίου συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Διά Βίου Μάθησης / Comenius – Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις» φιλοξένησε ο Δήμος Αμαρουσίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου, την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου.
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης / Comenius στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ σχολείων. Το κοινό Σχέδιο Μάθησης δίνει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες μια ευκαιρία να εργαστούν μαζί σε ένα ή περισσότερα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα συμβάλλει να αποκτήσουν και να βελτιώσουν δεξιότητες οργανωτικές, κοινωνικές, χρήσης ξένων γλωσσών και τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών.
Στη συνάντηση οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες που έχουν υλοποιήσει στο πλαίσιο του προγράμματος με θέμα: «Οι Ρίζες του Πολιτισμού της Ευρώπης», που έχει στόχο να βοηθήσει τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι η Ευρώπη έχει τις ρίζες της στον ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο. Επίσης, μέσα από μία σειρά δραστηριοτήτων να ανακαλύψουν ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός γεννήθηκε στην Ελλάδα και στη Ρώμη.
Καλωσορίζοντας τους μαθητές και εκπαιδευτικούς στο Μαρούσι και μεταφέροντας τον χαιρετισμό του δημάρχου Γιώργου Πατούλη, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δημήτρης Καρλαύτης τόνισε:
«Mέσα από τη συμμετοχή σας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Διά Βίου Μάθησης / Commenius” δεν μαθαίνετε μόνο ότι η Ευρώπη και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός έχουν τις ρίζες τους στον ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο. Διδάσκεστε πολλά περισσότερα. Έρχεστε σε επαφή με διαφορετικές αντιλήψεις, τρόπους σκέψης, βελτιώνετε τις δεξιότητές σας, εξασκείτε τις ξένες γλώσσες που μαθαίνετε και το σημαντικότερο ίσως όλων, κάνετε νέους φίλους. Δημιουργείτε ισχυρούς δεσμούς που βασίζονται στη συνεργασία και στην ανιδιοτελή αγάπη. Και αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο όλων. Μαθαίνετε να συμπεριφέρεστε ως πολίτες του κόσμου. Ως ενεργά μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι αυτά που σας ενώνουν με τους υπόλοιπους λαούς είναι τελικά πολύ περισσότερα απ’ όσα σας χωρίζουν».