Καταγραφή της καταστροφής
Είναι γνωστό ότι στελέχη της νέας διοίκησης είχαν αρχίσει, από την επόμενη της εκλογής του κ. Πατούλη(!), να «σκαλίζουν» τα διαθέσιμα αρχεία του «ομίλου». Η περιγραφή αυτή δεν είναι τυχαία. Το σύμπλεγμα των διαφόρων «δημοτικών επιχειρήσεων» που συνδέονται με τον Δήμο με πολύπλοκα και δαιδαλώδη κανάλια, δεν ήταν εύκολο να ελεγχθεί! Οι σύμβουλοι του κ. Τζανίκου, νομικοί και οικονομικοί, είχαν κάνει εξαιρετική δουλειά. Τόσο η ροή κεφαλαίων όσο και το εργασιακό καθεστώς των χιλιάδων ουσιαστικά εργαζομένων, των «απασχολούμενων» και των «συμβούλων», περνούσαν μέσα από πρωτοφανείς διαδικασίες, των οποίων η «εξερεύνηση» απαιτεί ικανότητες ντετέκτιβ!
Παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι του κ. Πατούλη κατάφεραν να παρουσιάσουν, στο τέλος του πρώτου διμήνου της θητείας τους, έναν πρώτο απολογισμό των απίστευτα μεγάλων κονδυλίων που δαπάνησε η διοίκηση του κ. Τζανίκου κατά την τελευταία πενταετία.
Θυμίζουμε ότι τα καταγραμμένα ποσά είναι:
1. Υποχρεώσεις (δάνεια, ΦΠΑ, ΙΚΑ κ.λπ.): 280 εκατ. ευρώ.
2. Έσοδα: 380 εκατ. ευρώ.
Μιλάμε, λοιπόν, για το αστρονομικό ποσό των 660 εκατ. ευρώ, τα οποία -υποτίθεται ότι- δαπανήθηκαν για το καλό μας μέσα σε μία πενταετία! Και, ας μην το ξεχνάμε, αυτός δεν είναι ο τελικός απολογισμός, αφού είναι ακόμη θολή η εικόνα με τους προμηθευτές, ενώ είναι άγνωστο με ποιο τρόπο γινόταν η καταγραφή σε βιβλία του Δήμου των έκτακτων εσόδων.
Και ο πλέον αδαής αντιλαμβάνεται ότι τα νούμερα είναι κολοσσιαία και απαιτούν περαιτέρω εξαντλητική διερεύνηση.
Και τώρα, το σημαντικότερο…
Παράλληλα με τη διερεύνηση των ποσών που «δαπάνησε» η απελθούσα διοίκηση, προχωρά και η έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο αυτά δαπανήθηκαν. Μιλάμε, δηλαδή, για δύο βασικές κατηγορίες εξόδων:
1. Έξοδα συμβατά και δικαιολογημένα.
2. Έξοδα που είναι άσχετα με το συμφέρον του Δήμου και έγιναν για «αλλότριους σκοπούς».
Η δεύτερη κατηγορία, που ενδιαφέρει κυρίως τους δημότες και την κοινή γνώμη, πρέπει να διερευνηθεί εξαντλητικά από τη νέα διοίκηση. Για τη διευκόλυνση του κ. Πατούλη, εντοπίζουμε κάποια από τα ενδεχόμενα έξοδα, που ανήκουν πιθανόν στην κατηγορία αυτή:
1. Μισθοδοσία: «Σύμβουλοι», υψηλά αμειβόμενοι, διπλά αμειβόμενοι, «απόντες» αμειβόμενοι κ.λπ.
2. Εργολάβοι: Έλεγχος συμβάσεων, διαγωνισμών, παραλαβής έργων και ολοκλήρωσής τους κ.λπ.
3. Προμήθειες: Νομιμότητα διαγωνισμών, έλεγχος τιμών και διαδικασιών παραλαβής κ.λπ.
4. Ταξίδια, δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις: Ποιοι συμμετείχαν σε ταξίδια στο εξωτερικό και πώς προκύπτει αναγκαιότητα και όφελος για τον Δήμο; Ποιον ωφέλησαν οι πανάκριβες «εκδηλώσεις» του κ. Τζανίκου;
5. ΜΜΕ: Πρέπει να διερευνηθούν απολύτως συγκεκριμένες κατηγορίες ΜΜΕ, όπως και η χρησιμότητα για υπερτοπικές καταχωρίσεις καθώς και η «βιομηχανία» δήθεν τοπικών εντύπων από τον κ. Τζανίκο, τα οποία έπαιρναν πανάκριβες καταχωρίσεις με αποκλειστικό σκοπό την προβολή του και τις επιθέσεις κατά κάποιων πολιτικών του αντιπάλων, για να εξαφανιστούν σε διάστημα ολίγων μηνών!
Λύση «παρεξηγήσεων»
Ορισμένες δηλώσεις του κ. Γ. Πατούλη και του αντιδημάρχου επί των οικονομικών κ. Τ. Γιαννακόπουλου έσπειραν ανησυχίες σε όσους παρακολουθούν στενά τα δημοτικά πράγματα.
Είπε ο κ. Πατούλης: «Η δημοτική αρχή δεν έχει σκοπό να κάνει τον Δήμο ένα απέραντο δικαστήριο. Γι’ αυτό το θέμα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές»!
Είπε ο κ. Γιαννακόπουλος: «Εμείς δεν είμαστε δικαστική εξουσία. Η ευθύνη αυτή ανήκει σε άλλους. Η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να ενημερώσει τους πολίτες για το τι παρέλαβε και για το τι θα κάνει στο μέλλον»!
Λυπούμαστε που θα τους στεναχωρήσουμε, αλλά οι δηλώσεις αυτές είναι εκτός τόπου και χρόνου! Τι θα έκανε ο κ. Γιαννακόπουλος, αν ο διευθυντής κάποιας δικής του εταιρείας την είχε διαχειριστεί με τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο κ. Τζανίκος τα οικονομικά του Δήμου; Θα του έδινε «άφεση αμαρτιών» ή μήπως θα άφηνε την ευθύνη της διαλεύκανσης των διαχειριστικών ανωμαλιών της επιχείρησής του στην καλή θέληση της Δικαιοσύνης;
Εδώ κύριοι μιλάμε για ένα όργιο «εξαφάνισης» τεράστιων ποσών και οι δημότες δεν γνωρίζουν ακόμη πού πήγαν. Πριν ακόμη το μάθουν, τους λέτε ότι «δεν είναι δική μας δουλειά να βρούμε τι τα έκαναν, ούτε να κινήσουμε τις επιβεβλημένες διαδικασίες ελέγχου και όσες ακόμη θα προκύψουν αναγκαστικά στη συνέχεια»!
Μάλλον δεν θα ακούσαμε καλά! Αυτές οι τοποθετήσεις κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τη σχέση εμπιστοσύνης του κ. Πατούλη με τους ψηφοφόρους του και τους δημότες γενικά, ενώ επαναφέρουν «σενάρια» της προεκλογικής και μετεκλογικής περιόδου, ότι «ο κ. Τζανίκος είναι υπεράνω ελέγχου» και άλλα πολλά…
Σχέδιο δράσης
Όσο δύσκολη και αν είναι η κατάσταση, όσο άχαρος κι αν είναι ο ρόλος ενός νέου δημάρχου, που ασχολείται (αναγκαστικά) με το παρελθόν και όχι με το μέλλον, η πρώτη θητεία του κ. Πατούλη περιλαμβάνει την όσο το δυνατόν καλύτερη εξακρίβωση των «εκκρεμοτήτων» της προηγούμενης διοίκησης. Κάθε μέρα καθυστέρησης μπορεί να στοιχίσει ακριβά, δεδομένης της «υπερφόρτωσης» (για να μην πούμε τίποτε άλλο) των ελεγκτικών μηχανισμών.
Για να γίνει αυτό, ο κ. Πατούλης θα χρειαστεί μια αξιόμαχη νομική ομάδα. Το πρώτο που πρέπει να ελέγξει αυτή η ομάδα νομικών θα είναι τα 15 εκατ. ευρώ που διέθεσε ο κ. Τζανίκος για «δικαστικές ενέργειες». Πόσες και ποιες από αυτές τις ενέργειες αφορούσαν στο πραγματικό συμφέρον του Δήμου και πόσες είχαν σχέση με παραλείψεις (καθυστέρηση πληρωμής φόρου, προμηθευτών κ.λπ.) ή και με εντελώς άσχετες προς τον Δήμο υποθέσεις; Οι περιπτώσεις αυτές πρέπει να καταγραφούν, ώστε να διεκδικηθούν τα ποσά από τους υπεύθυνους, με αγωγές ή καταλογισμούς.
Η νομική ομάδα θα πρέπει να καταστρώσει ένα πλήρες νομικό σχέδιο διεκδίκησης τυχόν κατασπαταλημένων ποσών, ώστε αφενός να επιβληθούν διοικητικές ποινές από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφετέρου να πραγματοποιηθούν από τον Δήμο Αμαρουσίου οι ενέργειες για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, αλλά και η διεκδίκηση επιστροφών από τα αστικά δικαστήρια!
Όλες αξιόποινες!
Αυτά που ανακοίνωσαν ο κ.κ. Πατούλης και Γιαννακόπουλος δείχνουν να περιλαμβάνουν ολόκληρο τον Ποινικό και Αστικό Κώδικα! Η νέα νομική ομάδα του Δήμου θα πρέπει να αξιολογήσει τα στοιχεία και να προχωρήσει άμεσα στις ενδεδειγμένες ενέργειες.
Παράλληλα, θα πρέπει να συνεργαστεί με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ορισμένοι εκ των οποίων (π.χ. επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών) συνεχίζουν (θεωρητικά) τον έλεγχο στον Δήμο Αμαρουσίου και ζητούν απεγνωσμένα τη βοήθεια των ανθρώπων του Δήμου! Το μεγάλο θέμα της «εξαφάνισης» των σχετικών κονδυλίων, π.χ., έχει τεκμηριωθεί με πολυσέλιδο πόρισμα, ενώ και η Εισαγγελία ασχολείται ήδη με αυτό. Η νομική ομάδα του Δήμου είναι υποχρεωμένη να στηρίξει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να επιβληθούν διοικητικές ποινές, να γίνουν καταλογισμοί ευθυνών στους υπεύθυνους και, αν κρίνει η Εισαγγελία, να ασκηθούν διώξεις.
Δύο επιλογές
Ο κ. Πατούλης δεν διαθέτει παρά μόνο δύο επιλογές:
1. Να κινήσει όλες τις προαναφερθείσες (ενδεικτικά μόνο) διαδικασίες και να διεκδικήσει με πάθος όσα λεφτά μπορεί. Η απαίτηση αυτή «αγκαλιάζεται» από τη συντριπτική πλειονότητα των δημοτών, που ψήφισαν τον κ. Πατούλη κυρίως για να την πραγματοποιήσει.
2. Να διατηρήσει την «αποστασιοποιημένη» στάση του, με αποτέλεσμα να χαθούν οι ευκαιρίες επιστροφής χρημάτων στον Δήμο, να μείνουν ατιμώρητοι όσοι έχουν ευθύνες και να αποδειχθεί στην πράξη η δικαίωση των παρανόμων.
Ελπίζουμε ειλικρινά να επιλέξει τον πρώτο δρόμο γιατί, αν δεν το κάνει, θα χάσει μια μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσει το πολιτικό του προφίλ. Άλλωστε, για να κινηθούν όλες οι διαδικασίες που αναφέραμε χωρίς αυτόν, αρκεί η ευαισθητοποίηση κάποιων πολιτών με συνείδηση…