Φανερά ικανοποιημένος από την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου αναφορικά με τις ενστάσεις για την ποσόστωση των φύλων εμφανίζεται ο νέος δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης. Παράλληλα, επιτίθεται εναντίον όσων, όπως δηλώνει, επιχείρησαν να κρατήσουν «αιχμάλωτη» τη νέα δημοτική αρχή,
Τα κλειδιά του δημαρχιακού γραφείο παραδόθηκαν και με τη βούλα στον Γιώργο Πατούλη την περασμένη εβδομάδα, μετά τη δημοσίευση των αποφάσεων του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας (αριθμοί αποφάσεων 59/2006 και 93/2006), με τις οποίες απορρίφθηκαν οι ενστάσεις που είχαν κατατεθεί σχετικά με την ποσόστωση των γυναικών στο ψηφοδέλτιό του.
Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Βασ. Σοφίας αφήνονται σαφείς αιχμές για πολιτικούς υποκινητές που κρύβονται πίσω από την κατάθεση των ενστάσεων, ενώ σημειώνονται σκληροί χαρακτηρισμοί περί «διαφθαρμένου καθεστώτος τα τελευταία 16 χρόνια».
Στην ανακοίνωση αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:
«Με τις αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας:
– Γίνεται σεβαστή η βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών του Αμαρουσίου, όπως αυτή εκφράστηκε στις 15 και 22 Οκτωβρίου 2006, να υπάρξει δημοτική αλλαγή στην πόλη και να εκλεγεί νέος δήμαρχος ο Γιώργος Πατούλης.
– Απορρίπτονται τελεσίδικα οι ενστάσεις που υπέβαλλαν τέσσερις επώνυμες συμπολίτισσές μας, η κ. Ελένη Μανιού, η κ. Μαρία Γερασίμου, η κ. Ιωάννα Πετροπούλου και η κ. Σταυρούλα Δημάδη (η οποία όμως με ενυπόγραφη δήλωσή της διευκρίνισε ότι ποτέ δεν υπέγραψε η ίδια την ένσταση, και μάλιστα, δεν παρέστη κατά την εκδίκασή της).
– Ακυρώνονται τα σχέδια των οργανωμένων οικονομικών και κομματικών συμφερόντων που όλοι μας ξέρουμε ότι κρύβονται πίσω από τις ενστάσεις. Τα συμφέροντα αυτά επιθυμούσαν, κόντρα στη λαϊκή ετυμηγορία, να παραμείνει στη δημοτική εξουσία το ίδιο διεφθαρμένο καθεστώς και τα ίδια πρόσωπα που διοίκησαν την πόλη μας τα τελευταία 16 χρόνια».
Πατούλης: "Ύποπτες μεθοδεύσεις"
Σκληρές ήταν και οι σχετικές δηλώσεις του νέου δημάρχου, ο οποίος κάνει λόγο για «ηχηρό χαστούκι» που δέχθηκαν «οργανωμένα οικονομικά και κομματικά συμφέροντα» που κινήθηκαν με «ύποπτες μεθοδεύσεις».
Αναλυτικά, ο νέος δήμαρχος Αμαρουσίου ανέφερε τα εξής:
«Με τις αποφάσεις που εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαιωνόμαστε για τους χειρισμούς μας όσον αφορά την ποσόστωση και τον τρόπο με τον οποίο καταρτίστηκε ο συνδυασμός μας. Εφαρμόσαμε κατά γράμμα όλα όσα προέβλεπε η νομοθεσία και οι εγκύκλιοι του υπουργείου Εσωτερικών, που τέθηκαν σε ισχύ το 2006. Αλλά μόνον στη δική μας περίπτωση, από όλους τους Δήμους της Ελλάδος, υπήρξαν ενστάσεις για την εφαρμογή του νόμου αυτού. Γιατί άραγε; Παράλληλα δόθηκε ένα πολύ ηχηρό χαστούκι στα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα και στους κομματικούς τοποτηρητές τους όλα αυτά τα χρόνια στην πόλη μας, οι οποίοι γνωρίζουμε ότι κρύβονται πίσω από τις ενστάσεις αυτές». Και ο κ. Γ. Πατούλης πρόσθεσε: «Το αποτέλεσμα των εκλογών κρίνεται στις κάλπες, κι όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων. Το Μαρούσι δεν γυρίζει πίσω, όσο κι να προσπαθούν κάποιοι με αστήρικτες ενστάσεις και υπόγειες μεθοδεύσεις, να ακυρώσουν την απόφαση του μαρουσιώτικου λαού να γίνει πράξη η δημοτική αλλαγή.
Δηλώνω κατηγορηματικά ότι παρά την ταλαιπωρία στην οποία υπέβαλαν την πόλη, αλλά και τον συνδυασμό μας αυτοί που κρύβονται πίσω από τις ενστάσεις, βγαίνουμε από τη μάχη αυτή ακόμη πιο δυνατοί. Ακόμη πιο αποφασισμένοι».
Ευθεία επίθεση κατά Μανιού – Πετροπούλου
Τα βέλη του κ. Γ. Πατούλη εκτοξεύθηκαν και ευθέως κατά των γυναικών που κατέθεσαν τις επίμαχες ενστάσεις, οι οποίος, όπως υποστηρίζει, έφεραν πίσω την προετοιμασία της νέας δημοτικής αρχής, για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που θα βρει μπροστά της. Μάλιστα, ο νέος δήμαρχος δράττεται της ευκαιρίας να υπενθυμίσει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, καθώς και το θέμα των εργαζομένων.
«Θα ήθελα να καταγγείλω στους συμπολίτες μας την κ. Ε. Μανιού, την κ. Μ. Γερασίμου και την κ. Ι. Πετροπούλου, αλλά και τα κομματικά συμφέροντα που κρύβονται από πίσω τους. Είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για μια σειρά προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στον Δήμο και την πόλη, εξαιτίας του γεγονότος ότι η νέα δημοτική αρχή δεν έχει αναλάβει μέχρι σήμερα τα καθήκοντά της. Δεν έχει τη δυνατότητα σήμερα η νέα δημοτική αρχή να χειριστεί το σημαντικό ζήτημα που αφορά 113 εργαζόμενους στον Δήμο μας, των οποίων έληξε στις 31/12/2006 η σύμβαση εργασίας τους», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:
«Δεν έχει τη δυνατότητα η νέα δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει τις ληξιπρόθεσμες από το 2004 οφειλές του Δήμου προς τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χαθεί σημαντικό μέρος της ακίνητης περιουσίας του Δήμου.
Δεν έχει τη δυνατότητα η νέα δημοτική αρχή να αναζητήσει τα 2,5 εκατ. ευρώ που χρειάζονται ως τις αρχές Φεβρουαρίου, προκειμένου να προχωρήσει στη ρύθμιση οφειλών του Οργανισμού Εργασίας του Δήμου προς την Εφορία από μη καταβολή ΦΠΑ, που ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ.
Δεν έχει τη δυνατότητα η νέα δημοτική αρχή να προχωρήσει στη ρύθμιση οφειλών του Οργανισμού Εργασίας του Δήμου προς το ΙΚΑ, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.
Δεν έχει τη δυνατότητα η νέα δημοτική αρχή να αναζητήσει πόρους, ώστε να αντιμετωπίσουμε μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2007, οικονομικό άνοιγμα 8 εκατ. ευρώ, στο οποίο ανέρχεται η διαφορά μεταξύ των εσόδων του Δήμου μας και των μεγάλων ανελαστικών δαπανών τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να καλύψουμε στο διάστημα αυτό».
"Θα πούμε και ονοματεπώνυμα"
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Γ. Πατούλης κάλεσε τις δύο κυρίες να δώσουν δημοσίως εξηγήσεις για την επιλογή τους, ενώ δεν δίστασε να ξεκαθαρίσει ότι αν συνεχιστεί η υιοθέτηση «αθέμιτων μέσων», όπως τα χαρακτήρισε, θα προχωρήσει σε επώνυμες καταγγελίες για όσους κρύβονται πίσω τους. «Περιμένω από τις εν λόγω κυρίες που ταλαιπώρησαν την πόλη μας να τοποθετηθούν δημόσια και να μας αποκαλύψουν για ποιο λόγο υπέβαλαν την πόλη μας σε αυτήν την ταλαιπωρία. Θέλω, επίσης, να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Είμαστε αποφασισμένοι ως νέα δημοτική αρχή να προχωρήσουμε μπροστά. Να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε», σημείωσε ο νέος δήμαρχος και κατέληξε: «Τονίζω προς όσους προσπαθήσουν, χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα, να μας βάλουν εμπόδια στο έργο μας, ότι θα τους καταγγείλουμε με τα ονοματεπώνυμά τους στους πολίτες της πόλης. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Το Μαρούσι είναι πάνω απ’ όλους μας».
Γιάννης Μπεθάνης