Πώς κάνουν κουμάντο οι… λιγότεροι
Το θέλετε ακόμα πιο απλά; Από τους 1.300 εκλογείς, τελικά οι 260 (!!!) έβγαλαν δήμαρχο με 20 δημοτικούς συμβούλους και οι υπόλοιποι 340 έβγαλαν την αντιπολίτευση 2 συνδυασμών με συνολικά 13 δημοτικούς συμβούλους.
Εδώ παρουσιάζεται πάλι, το εξής οξύμωρο του νέου Κώδικα. Ανεξάρτητα από το παράδειγμα των "απεχόντων" και των "άκυρων-λευκών", που πάνε στα "αζήτητα" (στην κυριολεξία), στο παράδειγμα που προηγήθηκε βγήκε δήμαρχος ένας που "δεν τον ήθελε" το 56,7% των εκλογέων. Για σκεφτείτε το, πριν διαμαρτυρηθείτε για το "πώς βγαίνει κάποιος δήμαρχος όταν υπάρχει τόση δυσαρέσκεια γύρω σας"…
Γι’ αυτό, λοιπόν, όχι "αποχή" και "λευκά και άκυρα". Ξεχάστε το, και να πάτε όλοι να ψηφίσετε κάποιον. Ακόμα και όταν κατεβαίνει χωρίς πιθανότητες να βγει δήμαρχος.
Με την ευκαιρία, μάλιστα, θα πρέπει να σας πούμε ότι καλά θα κάνετε όσοι δεν ψηφίζετε εδώ να μεταφέρετε τα δικαιώματά σας, διότι δεν είναι δυνατόν να διαμαρτύρεστε, π.χ., για το "πώς κατάντησε το Μαρούσι" και μετά να κατεβαίνετε να ψηφίζετε δήμαρχο στο Γύθειο, διότι έτσι βλάπτετε και τις δύο πόλεις: Και το Μαρούσι, στο οποίο αφήνετε να "αλωνίζει" κάποιος που δεν είναι της αρεσκείας σας, ενώ θα μπορούσατε να τον "μαυρίσετε", αλλά και στο Γύθειο, όπου μπορεί να ψηφίζετε κάποιον που δεν είναι της αρεσκείας των ντόπιων.
Ποιοι ψηφίζουν
Σας λέμε να πάτε να ψηφίσετε όλοι, αλλά δεν σας έχουμε πει ακόμα ποιοι ψηφίζουν. Λοιπόν, δικαίωμα εκλογής έχουν όσοι είναι πάνω από 18 ετών και είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου. Επίσης, ο Κώδικας αναφέρει ότι "η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική" (δεν το λέμε μόνον εμείς δηλαδή). Αυτή η υποχρέωση δεν συντρέχει για τους κατοίκους του εξωτερικού, για όσους έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους, καθώς και για όσους διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χιλιόμετρα από το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν. Αν είστε βέβαια πάνω από 70 ετών, κανείς δεν σας απαγορεύει να ψηφίσετε, ούτε αν είστε πιο μακριά από τα 200 χλμ. και θέλετε να κάνετε τη βόλτα σας και να δείτε παλιούς γνωστούς και φίλους.
Έχει και άλλη πρόβλεψη ο Κώδικας: "Στους δικαστικούς, στους δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους, στους στρατιωτικούς που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις ένοπλες δυνάμεις ή στην ελληνική αστυνομία ή στο λιμενικό σώμα, καθώς και στους υπαλλήλους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, τραπεζών, δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, που την ημέρα της ψηφοφορίας δεν διαμένουν στον Δήμο ή στην Κοινότητα όπου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, χορηγείται, εφόσον δεν παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, ειδική άδεια για να μεταβούν στον Δήμο ή στην Κοινότητα όπου δικαιούνται να ψηφίσουν".
Μάλιστα, αυτή τη φορά, ύστερα από σχετική απόφαση του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας έχει προστεθεί και παράγραφος που αναφέρει ότι τα ανωτέρω εφαρμόζονται ανάλογα και για το προσωπικό των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.
Μιλώντας για τα ψηφοδέλτια
Δεν έχετε την περιέργεια να μάθετε τι αναφέρει ο Κώδικας για τα ψηφοδέλτια; Ε, λοιπόν, τα ψηφοδέλτια "κατασκευάζονται από λευκό χαρτί", έχουν "σχήμα ορθογώνιο" και η εκτύπωσή τους "πρέπει να είναι με μαύρη απόχρωση". Οι διαστάσεις τους είναι στάνταρ, επίσης. Δεν βγάζουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας εδώ, όπως είχε γίνει κάποτε με λευκά και με μπλε ψηφοδέλτια.
Αυτό που είμαστε βέβαιοι ότι δεν το γνωρίζατε είναι ότι, σύμφωνα με τον Κώδικα, οι συνδυασμοί οφείλουν να τυπώσουν τα ψηφοδέλτια και να τα παραδώσουν, με απόδειξη, στον δήμαρχο ή στον πρόεδρο της Κοινότητας, οκτώ (8) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία. Θα πρέπει δε να είναι επαρκή σε αριθμό για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων της περιφέρειάς τους. Ο δε δήμαρχος οφείλει να εφοδιάσει κάθε εκλογικό τμήμα του Δήμου μας με ψηφοδέλτια, κατά είκοσι τοις εκατό (20%), τουλάχιστον, περισσότερα από τους εκλογείς του τμήματος. Αντιλαμβάνεστε τα νούμερα δηλαδή με τόσους συνδυασμούς που έχουμε στο Μαρούσι.