Οι δημοτικές εκλογές του 2006 βρίσκονται προ των πυλών και όλοι γνωρίζουμε ότι θα πραγματοποιηθούν "τη δεύτερη Κυριακή μετά τις 10 Οκτωβρίου", σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως είναι ότι αυτός ο Κώδικας έπαψε να ισχύει από φέτος. Έτσι, μπορεί μεν οι δημοτικές εκλογές να πραγματοποιηθούν στις 15 Οκτωβρίου 2006, όπως είχαν προγραμματισθεί με τον παλαιό Κώδικα, αλλά πολλές λεπτομέρειες γύρω από αυτές δεν ισχύουν όπως τις ξέραμε. Γνωρίζετε, ας πούμε, ότι από φέτος δήμαρχος βγαίνει αυτός που συγκεντρώνει το 42% των ψήφων και όχι το 50% συν ένα όπως παλιά. Ξέρετε, όμως, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας θα έχει 33 δημοτικούς συμβούλους; Θα ρωτήσετε βέβαια "Γιατί 33 και όχι 31; Δεν μας έφταναν αυτοί που είχαμε;". Γνωρίζετε πόσους σταυρούς προτίμησης θα σημειώσετε στο ψηφοδέλτιο της αρεσκείας σας και με τι στυλό; Ε, λοιπόν, εάν δεν τα ξέρετε αυτά και πολλά άλλα, εδώ είμαστε εμείς. Για να σας βγάλουμε από τη δύσκολη θέση, διαβάσαμε τον Κώδικα "πριν από σας για σάς".
Πρώτα απ’ όλα, για να τελειώνουμε με τις ημερομηνίες των εκλογών, πρέπει να σας αναφέρουμε ότι οι εκλογές από την επόμενη τετραετία θα διεξάγονται κάθε δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου. Αυτή είναι και η πρώτη αλλαγή που επέρχεται με το άρθρο 23 του Κώδικα, που είναι και το πρώτο άρθρο του Β΄ Κεφαλαίου περί "Εκλογών-Εκλογέων και Εκλόγιμων". Κεφάλαιο που θα "χτενίσουμε" στη συνέχεια, μαζί με άλλα σχετικά με το θέμα μας.
Δεν μας έφταναν οι σύμβουλοι που είχαμε…
Μια αλλαγή που αφορά ειδικότερα στον Δήμο Αμαρουσίου είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις φετινές εκλογές θα αποτελείται από 33 δημοτικούς συμβούλους και όχι από 31, όπως ίσχυε. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων εξαρτάται από τον τυπικό πληθυσμό κάθε δήμου που προέκυψε από την απογραφή πληθυσμού του 2001. Αυτό το αναφέρουμε διότι, εάν βασιζόταν στον πραγματικό πληθυσμό του Αμαρουσίου, τότε θα έπρεπε να είχαμε 37 ή ίσως και 41 συμβούλους. Το φαντάζεστε; Τώρα, τι ευελιξία μπορείτε να περιμένετε από ένα τόσο πολυμελές όργανο, είναι μια άλλη ιστορία. Τέλος πάντων, στον νέο Κώδικα, από το άρθρο 19 (παρ. 2) προβλέπεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πόλεων με πληθυσμό από 60.001 έως 100.000 κατοίκους αποτελείται από 33 μέλη και το Μαρούσι από την επίσημη απογραφή του 2001 έχει 69.470 κατοίκους
Η αλλαγή αυτή, μπορεί να μην επηρεάζει τον αριθμό των σταυρών που πρέπει να σημειώσει ο εκλογέας στο ψηφοδέλτιο (παραμένει το δικαίωμά μας να σημειώνουμε μέχρι 2 σταυρούς), επηρεάζει όμως τον αριθμό των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που πρέπει να περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού. Πώς γίνεται αυτό; Σύμφωνα με το άρθρο 34 του Κώδικα, ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου (δηλαδή, τουλάχιστον 33 υποψήφιοι), μπορεί δε να αυξηθεί έως το 50% του αριθμού αυτού. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα ψηφοδέλτιο μπορούν να περιληφθούν μέχρι 50 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι (33+17).
Μιας και μιλάμε για τα ψηφοδέλτια, ωστόσο, και για τον τρόπο κατάρτισής τους, αυτό που πρέπει να αναφερθεί και είναι καινοτόμο, είναι το γεγονός ότι ο νέος Κώδικας προβλέπει στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου να περιλαμβάνονται, μεταξύ των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, μέχρι και δύο (2) υποψήφιοι οι οποίοι έχουν διατελέσει δήμαρχοι επί τρεις τετραετίες, για τους οποίους μάλιστα δεν απαιτείται και σταυρός προτίμησης. Αυτό σημαίνει ότι στο Μαρούσι, για παράδειγμα, ο σημερινός δήμαρχος Π. Τζανίκος, αφού έχει υπάρξει δήμαρχος πάνω από τρεις τετραετίες, μπορεί να περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο κάποιου συνδυασμού και να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού αυτού χωρίς να πάρει σταυρούς προτίμησης. Κάτι ως βουλευτής Επικρατείας, που λέμε, μόνον που εδώ θα λέμε κάτι ως "επίτιμος δημοτικός σύμβουλος". Και ας τρέχουν οι άλλοι να μαζέψουν σταυρούς…
Σταυρώνετε κατά βούληση…
Βεβαίως όταν λέμε "κατά βούληση", δεν εννοούμε να βάζετε όσους σταυρούς θέλετε, όπως τους θέλετε και με ότι χρώμα μελανιού θέλετε. Κατά βούληση, εννοούμε ότι δεν θα σας υποδείξουμε συνδυασμό, φυσικά. Δέκα συνδυασμούς έχουμε. Ζωή να ‘χουν όλοι οι υποψήφιοι. Έχετε μεγάλη γκάμα για να διαλέξετε. Εμείς θα σας πούμε ότι, αφού επιλέξετε συνδυασμό μπορείτε να σημειώσετε στο ψηφοδέλτιό του μέχρι δύο (2) υποψηφίους. Αν σας ξεφύγει και σημειώσετε πάνω από δύο, τότε δεν ευνοείτε κανέναν υποψήφιο παρά μόνον τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου, διότι το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείτε άκυρο. Απλά δεν θα μετρηθούν οι σταυροί.
Αυτό που θα προσέξετε είναι να βάλετε τους σταυρούς πριν ή μετά τα ονόματα των δύο υποψηφίων που θέλετε, έτσι ώστε να είναι ευδιάκριτοι και να μην παιδεύονται τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής να καταλάβουν ποιο όνομα αφορά ο σταυρός. Επίσης, θα προσέξετε ώστε οι σταυροί να έχουν μαύρο ή μπλε χρώμα. Άλλα χρώματα δεν γίνονται δεκτά. Δεν μας ενδιαφέρει εάν είστε Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός, δηλαδή. Στις δημοτικές εκλογές "σταυρώνετε" μόνον με μπλε και μαύρο χρώμα, ειδάλλως το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο.
Μιας και μιλήσαμε για "άκυρα" ψηφοδέλτια θα πρέπει να σας πούμε ότι τα "άκυρα" και τα "λευκά" ψηφοδέλτια δεν καταμετρούνται για το εκλογικό αποτέλεσμα. Που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν κενές έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μπερδευτήκατε; Εμείς είμαστε εδώ! Υπάρχουν μερικοί που λένε: "Μωρέ, δεν ψηφίζω εγώ κανέναν άχρηστο! Λευκό θα το ρίξω!" Ή υπάρχουν άλλοι που λένε: "Δεν πάω να ψηφίσω! Α, να χαθούν όλοι τους". Τέλος υπάρχουν και αυτοί που νομίζουν ότι "ξέρουν" και απαντούν: "Μη ρίξετε λευκά, γιατί πάνε υπέρ του πρώτου". Λάθος και στις τρεις περιπτώσεις. Αυτό θέλουν και οι "εκλόγιμοι" (όπως τους αναφέρει ο νόμος), οι οποίοι σε κάθε περίπτωση 33 θα παραμείνουν και θα τους έχουν εκλέξει "οι δικοί τους". Αυτοί δηλαδή που θα έχουν ψηφίσει έγκυρα. Θα σας εξηγήσουμε στη συνέχεια.
Πώς λευκά και άκυρα πάνε στα αζήτητα
Αλλά καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ένα "χονδρικό" παράδειγμα: Ας πούμε ότι έχουμε 1.300 εκλογείς. Από αυτούς δεν πάνε να ψηφίσουν οι 300 (αποχή… "διαμαρτυρομένων" 23%, όπως το 2002). Μας μένουν 1.000. Από τους 1.000, οι 300 ρίχνουν σκόπιμα "λευκό" (άλλοι "διαμαρτυρόμενοι" αυτοί). Μας μένουν 700, από τους οποίους 100 ρίχνουν "άκυρα", είτε επίτηδες (διαμαρτυρόμενοι κι αυτοί), είτε κατά λάθος. Οπότε, μας μένουν 600 έγκυροι, από τους οποίους 260 ψηφίζουν υπέρ του Α υποψηφίου δημάρχου, 200 υπέρ του Β και 140 υπέρ του Γ υποψηφίου.
Εσείς νομίζετε ότι θα ασχοληθεί κανείς με τους 300 που "απείχαν", τους 300 "λευκούς" και τους 100 "άκυρους"; Λάθος, αγαπητοί αναγνώστες! Κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί μαζί τους! Τα ποσοστά, θα βγουν από αυτούς που ψήφισαν έγκυρα και ήταν 600!! Έτσι, αυτός που πήρε 260, πήρε ποσοστό 43,3% (των 600 έγκυρων) και βγαίνει δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή και οι άλλοι δύο (Β και Γ) συγκέντρωσαν ποσοστό 56,7% (των 600 έγκυρων, επίσης) και κάθονται στην αντιπολίτευση.