Στις εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ που είχε ως μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την επικείμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση συμμετείχε και ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ως μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΔΚΝΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και ως εκλέκτορας της ΚΕΔΚΕ.
Ο Γ. Πατούλης σε γενικές γραμμές τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της κριτικής το οποίο ασκούν στον «Καλλικράτη» οι «σκληροί» της Νέας Δημοκρατίας.
Μεταξύ άλλων συνομίλησε και με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη -επίσης προσκείμενο στη Νέα Δημοκρατία- και επανέλαβε για μια ακόμη φορά το πλαίσιο αντιπολιτευτικής τακτικής το οποίο έχει διαμορφώσει η Νέα Δημοκρατία, κατ’ αρχήν όσον αφορά στο χρονικό διάστημα διαβούλευσης που απαιτείται για έναν ουσιαστικό διάλογο και κατ’ δεύτερον, για την ανάγκη να υπάρξει χρηματοοικονομική μελέτη και επιχειρησιακό πρόγραμμα, τα οποία να διατυπώνονται με σαφήνεια στο νομοσχέδιο.
Επίσης, ζήτησε να μην ψηφιστεί το ασυμβίβαστο με την επαγγελματική ιδιότητα των δημάρχων, καθώς αυτό απαξιώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτήν.
«Χρειάζεται -ανέφερε ο κ. Πατούλης- να υπάρχει επένδυση πάνω στην Τ.Α. με αρχές, κανόνες και με τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, παράλληλα όμως να της δοθούν και συγκεκριμένοι πόροι, προκειμένου να αποκτήσει σάρκα και οστά, καθώς βρίσκεται πιο κοντά στην κοινωνία και στα προβλήματά της».
Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι αν το υπουργείο Εσωτερικών λάβει υπόψη του τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ θα υπάρχει συνεργασία, ενώ σε διαφορετική περίπτωση τα συνδικαλιστικά όργανα θα περάσουν σε αγωνιστικές διεκδικήσεις.
Η ΚΕΔΚΕ
Μεταξύ άλλων, σε συνοπτικό ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με το ν/σ του προγράμματος «Καλλικράτης» η ΚΕΔΚΕ αναφέρει:
Σημαντικές παρατηρήσεις και προτάσεις που δεν υιοθετήθηκαν στο Νομοσχέδιο:
• Δεν είναι σαφής η διάκριση των αρμοδιοτήτων Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και Δήμων στον αναπτυξιακό προγραμματισμό (π.χ. στα ΠΕΠ).
• Διατηρούνται ως εκλογικές περιφέρειες οι δημοτικές κοινότητες (τα σημερινά δημοτικά διαμερίσματα) των Δήμων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 100.000 κατοίκων.
• Δεν μεταφέρονται οι αρμοδιότητες για τη σχολική στέγη στους Δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης (όπως προβλέπεται για τους λοιπούς Δήμους).
• Δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου ΕΛΛΑΔΑ με 4 δισ. ευρώ. (Η χρηματοδότηση του προβλέπεται με εξουσιοδοτική διάταξη).
• Καταργείται ο ΕΣΔΚΝΑ και συγκροτείται στη θέση του ο σύνδεσμος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και των Δήμων. Διατηρείται η υποχρεωτική συνένωση των ΦΟΣΔΑ κατά περιφέρεια.
• Διατηρούνται οι αρμοδιότητες της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο σε υποθέσεις μητροπολιτικού χαρακτήρα, αλλά και σε υποθέσεις διαδημοτικού χαρακτήρα.
• Παραμένει η αναστολή της άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας των δημάρχων.
• Διατηρείται η ποσόστωση των φύλων στο 1/3 για κάθε αιρετό όργανο (Δημοτικό Συμβούλιο, συμβούλιο δημοτικής κοινότητας κ.τ.λ.) και όχι για το σύνολο των υποψηφίων για το Δήμο ( όπως πρότεινε η ΚΕΔΚΕ).
Λοιπές παρατηρήσεις και προτάσεις που πρέπει να υιοθετηθούν:
• Απαιτείται η αποσαφήνιση και η συμπλήρωση των ρυθμίσεων που αφορούν τις εκλογικές διαδικασίες (ημερομηνίες διεξαγωγής, έλεγχος των κωλυμάτων και ασυμβιβάστων πριν από την ανακήρυξη των υποψηφίων, προϋποθέσεις αποδοχής ως παραδεκτής της δήλωσης συνδυασμού υποψηφίων)
• Να προβλέπεται η δυνατότητα να περιληφθούν στα ψηφοδέλτια πρώην δήμαρχοι που να εκλέγονται χωρίς σταυρό (όπως προβλέπει το άρθρο 34 του ΔΚΚ).
• Προτείνουμε να προβλέπεται στο ν/σ μείωση της θητείας των αντιδημάρχων (που είναι 2,5 χρόνια κατά το άρθρο 59 του ν/σ) μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
• Να αφαιρεθεί η εμπλοκή του Περιφερειάρχη στις διαδικασίες που αφορούν τις δημοτικές εκλογές (άρθρο 20 παρ. 3 και άρθρο 42 παρ. 4 του ν/σ).