Έχοντας πίσω σας, λοιπόν, μια τετραετία διοίκησης και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που παρουσιάσατε αναλυτικά για τα επόμενα χρόνια, απευθύνεστε στους Μαρουσιώτες ζητώντας ξανά την ψήφο τους. Πώς θα τους πείσετε;
Δεν ζητάμε απλά να μας ξαναψηφίσουν. Ζητάμε τη θετική ψήφο των συμπολιτών μας για να κάνουμε πράξη το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε.
Ζητάμε από τους συμπολίτες μας τη θετική τους ψήφο, όχι τόσο για όσα κάναμε την προηγούμενη περίοδο, αλλά κυρίως για να κάνουμε πράξη το σχέδιο μας για τα επόμενα χρόνια. Για να υλοποιήσουμε την επόμενη τετραετία το πρόγραμμα που έχουμε εκπονήσει, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες και ύστερα από δημόσιο διάλογο με τους πολίτες του Αμαρουσίου. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έργων και παρεμβάσεων που απαντά στις ανάγκες της πόλης και των συμπολιτών μας.
Ένα σχέδιο με το οποίο σκοπεύουμε να “ξαναζωντανέψουμε” τις γειτονιές μας, να αναβαθμίσουμε το αστικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών, αναδεικνύοντας το Μαρούσι σε σύγχρονο μητροπολιτικό Κέντρο του Λεκανοπεδίου, χωρίς να αναιρεθεί η οικιστική φυσιογνωμία του προαστίου μας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε προγραμματίσει σημαντικές παρεμβάσεις:
● Τη Βιοκλιματική Ανάπλαση του ιστορικού εμπορικού κέντρου.
● Τη δημιουργία «πράσινων διαδρομών ζωής» στην περιοχή της Κοκκινιάς. Ενός δικτύου πεζοδρόμων, διαπλατυσμένων πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων.
● Την κατασκευή ενός σύγχρονου παιδικού βρεφονηπιακού σταθμού στην ίδια περιοχή με δυνατότητα φιλοξενίας 90 παιδιών. Αλλά και την κατασκευή 3 συνολικά παιδικών σταθμών στο Ψαλίδι, στη Νέα Λέσβο και στον Άγιο Θωμά.
● Τη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης σε όλο το Μαρούσι, με την κατασκευή και λειτουργία 5 νέων υπόγειων πάρκινγκ. Στο Κέντρο, στον Άγιο Θωμά, στην Κοκκινιά, στο χώρο που βρίσκεται στο Κλειστό Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» και στην Αγία Φιλοθέη. Με παράλληλη διαμόρφωση των υπέργειων χώρων σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, αναψυχής και αθλητισμού.
● Την οργάνωση τής παρά την οδό στάθμευσης, μέσα από την εφαρμογή ενός σύγχρονου και ευέλικτου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, που θα είναι δωρεάν για τους μονίμους κατοίκους.
● Την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο 2ο Λύκειο στην Κοκκινιά, που θα αποτελέσει μια ακόμη διέξοδο ψυχαγωγίας και άθλησης για τη νεολαία της πόλης μας.
● Την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης των γειτονιών, όπως ανέφερα και παραπάνω.
● Την κατασκευή, στο πλαίσιο της «διετίας για τους πεζούς», νέων πεζοδρομίων και την αύξηση του πλάτους των υπαρχόντων με παράλληλη φύτευση δέντρων και φυτών, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το πράσινο της πόλης μας.
● Την κατασκευή 3 νέων πεζογεφυρών, πάνω στον οδικό άξονα της Λ. Κηφισίας, με στόχο την ασφαλή και άνετη μετακίνηση των κατοίκων του Αμαρουσίου. Η πρώτη που έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται βρίσκεται στη συμβολή της Λ. Κηφισίας με την Αναβρύτων. Η δεύτερη στο ύψος των σχολείων του Αμαρουσίου και η τρίτη στο ύψος της Αγίου Κωνσταντίνου. Ενώ διεκδικούμε και την κατασκευή μιας ακόμη στο ύψος του Υγεία.
● Την ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν την ένταξη στο σχέδιο πόλης των περιοχών: Σωρός (Τύμβος – Μαρμαράδικα), Λάκκα Κόττου, Καρπάθικα – Ηπειρώτικα – Τμήμα Αναβρύτων (μετά την ολοκλήρωση της οριοθέτησης των ρεμάτων), Δηλαβέρη και το υπόλοιπο του Αγίου Θωμά και την Ελληνική Παιδεία.
● Ένα νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό που θα υπηρετεί το όραμά μας για μια πόλη φιλική και ανθρώπινη και θα προκύψει μέσα από έναν ευρύτατο δημόσιο διάλογο.
● Την αναβάθμιση και τη συντήρηση ελεύθερων χώρων πρασίνου, όπως το Πάρκο Αρίωνα στη Νέα Λέσβο, το Πάρκο Μαργαρίτα στο Στούντιο Α, το Πάρκο στον Άγιο Θωμά και στην παραρεμάτια περιοχή δίπλα στο ρέμα Χαλανδρίου στο Πολύδροσο.
● Την αξιοποίηση της έκτασης 40 στρεμμάτων πλησίον του ΟΑΚΑ στην περιοχή του Αγίου Θωμά (ΕΤΕΒΑ) και τη δημιουργία χώρου πρασίνου, ήπιας μορφής αθλητικών εγκαταστάσεων, παιδικών χαρών και αναψυχής.
● Την αξιοποίηση του Κτήματος Καρέλλα και τη μετατροπή του σε ένα μοναδικό χώρο πρασίνου, αναψυχής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, σημείο αναφοράς για όλο το Μαρούσι.
● Τη σταδιακή ανανέωση του στόλου της Δημοτικής Συγκοινωνίας με τη μέθοδο leasing.
● Την κατασκευή ενός νέου, κλειστού, πολυ-λειτουργικού χώρου αθλητισμού και πολιτισμού στο Δημοτικό Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης».
● Την αλλαγή του συνόλου του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού με την εγκατάσταση 5.000 νέων φωτιστικών σωμάτων, υψηλής απόδοσης και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης σε όλο το Μαρούσι.
● Τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, του Συνηγόρου του Δημότη, για την παροχή δωρεάν νομικών συμβουλών για υποθέσεις που αφορούν τις σχέσεις των συμπολιτών μας με τη Δημόσια Διοίκηση.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πολλές, μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις που προγραμματίζουμε για το προσεχές διάστημα και υπηρετούν το συνολικό σχεδιασμό μας για το Μαρούσι της επόμενης δεκαετίας. Μια πόλη πιο όμορφη, πιο λειτουργική, πιο ανθρώπινη.
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για τις ενδεχόμενες δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο «Καλλικράτης» στις κοινωνικές υποδομές των ΟΤΑ. Ποιες υποδομές φέρνετε μαζί σας ως «προίκα» για να προχωρήσετε και στην επόμενη τετραετία;
Η ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου του Δήμου αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της διοίκησής μας την περασμένη τετραετία και θα εξακολουθήσει να είναι άμεση προτεραιότητά μας και το επόμενο διάστημα.
Την περίοδο 2007-2010 δώσαμε έμφαση στην ανάδειξη του ανθρώπινου και κοινωνικού προφίλ του Δήμου μας. Το αποδείξαμε με την πολιτική δημοτικών τελών που εφαρμόσαμε. Και αναφέρομαι στη μηδενική αύξηση των τελών τα 4 αυτά χρόνια για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις της πόλης, σε μια κρίσιμη για όλους και πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά και την απαλλαγή πολλών κοινωνικών ομάδων (πολύτεκνοι, ΑμΕΑ, άποροι) από την καταβολή τους ή τη μείωση κατά 50% στην περίπτωση των τριτέκνων.