Πολλές οι αντιξοότητες, λίγα αλλά σημαντικά κέρδη
Στην περίπτωση του συνδυασμού ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ του Κώστα Βλάχου, τα πράγματα είναι αρκετά πιο ξεκάθαρα: Η καθυστερημένη απόφασή του να κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος, μετά και το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την πλευρά Μαγιάκη, ο ελάχιστος χρόνος που υπήρχε για κατάρτιση αξιόμαχου ψηφοδελτίου και προγράμματος και ως εκ τούτου η αδυναμία πρόσβασης και ενημέρωσης των ψηφοφόρων στις γειτονιές του Αμαρουσίου, αποτέλεσαν τους καθοριστικούς παράγοντες για τη χαμηλή επίδοση του 12,63%. Τα καλά νέα, ωστόσο, για τον κ. Βλάχο είναι ασφαλώς η εκλογή 5 δημοτικών συμβούλων, αριθμός που κρίνεται θετικότατος, δεδομένων των παραπάνω αντίξοων δεδομένων στην προεκλογική του εκστρατεία.
Πάντως, εφόσον θεωρήσουμε ότι ο Κ. Βλάχος στόχευε στην κεντροαριστερή πτέρυγα ψηφοφόρων της πόλης, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο χώρος που κάποτε γέμιζε με την πληθωρική του παρουσία ο πρώην δήμαρχος Παναγιώτης Τζανίκος, βρίσκεται για δεύτερη συνεχή εκλογική αναμέτρηση σε χαμηλότατη πτήση, μεγαλώνοντας τον προβληματισμό των τοπικών παραγόντων της συγκεκριμένης πλευράς. Μάλιστα, ακόμη και το εγνωσμένο κύρος του πατέρα του κ. Βλάχου και πρώην δημάρχου Χρήστου Βλάχου δεν αποδείχθηκε ικανό να συσπειρώσει μεγαλύτερη μερίδα πολιτών στον συνδυασμό. Η απογοήτευση, μάλιστα, για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι έκδηλη και στην επίσημη ανακοίνωση του συνδυασμού. Ίσως, πλέον, να έχει φτάσει ο καιρός για μια πιο έγκαιρη και ώριμη σύγκλιση των δυνάμεων που απαρτίζουν το κεντροαριστερό πολιτικό στερέωμα της πόλης, προκειμένου μετά από 5 χρόνια οι προοπτικές να είναι πιο αισιόδοξες.
Η άνοδος Μαγιάκη στοίχισε μια έδρα
Τα πράγματα δεν κύλησαν καλά ούτε στη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ σε αυτές τις δημοτικές εκλογές. Και μόνο η απώλεια της μιας από τις τρεις έδρες που είχε ο συνδυασμός την τετραετία που μας πέρασε (η μόνη περίπτωση που μαρουσιώτικος συνδυασμός έχασε έδρα σε αυτές τις εκλογές), συνιστά μάλλον αποτυχία, ασφαλώς μεγαλύτερη από την επιτυχία της εισόδου στο Δημοτικό Συμβούλιο για δεύτερη συνεχή θητεία, μετά τις άγονες ημέρες που μεσολάβησαν ανάμεσα στο 2002 και το 2010, καθώς για 8 χρόνια οι συνδυασμοί που στήριξε το ΚΚΕ έμεναν εκτός νυμφώνος.
Και εδώ τα πράγματα είναι δεδομένα, καθώς το εκλογικό Σώμα που στηρίζει την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι δεδομένο και με ελάχιστες αυξομειώσεις. Τα μεγάλα ποσοστά Πατούλη, αλλά, κυρίως, η άνοδος της αριστερής παράταξης του Λευτέρη Μαγιάκη, είναι οι κυριότεροι παράγοντες που οδήγησαν στις απώλειες ψηφοφόρων και μιας έδρας για τον Θανάση Φωτόπουλο και τους συνεργάτες του.
«Μικροί» αλλά σταθεροί στις δυνάμεις τους
Τέλος, οι δύο «μικρότερες» παρατάξεις κατάφεραν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους. Ο συνδυασμός ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ του Δορύλαου Κλαπάκη με 4,24% κατάφερε να κρατήσει τα ίδια ποσοστά με το 2010 (4,20%), παρά τη σημαντική αποχώρηση της Κατερίνας Ψάλτη και να έχει και πάλι 2 δημοτικούς συμβούλους για δεύτερη συνεχή θητεία. Κάτι που αναμφίβολα συνιστά επιτυχία, δεδομένου ότι ποτέ πριν το 2010 δεν είχε καταφέρει να εισέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Κλαπάκης ασφαλώς κερδίζει τις ψήφους του από την έντονη δράση του στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το Μαρούσι (υπόθεση Mall, χρήσεις γης κ.λπ.), αποδεικνύοντας ότι έχει ένα σταθερό κοινό που εκτιμά και επιβραβεύει τις ενέργειές του.
Τα νέα ήταν καλά και για τον επικεφαλής των ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ Δημήτρη Πολυχρονιάδη, ο οποίος θα βρίσκεται και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς η παράταξη διατήρησε το πολύτιμο κεκτημένο της μιας έδρας που κέρδισε το 2010. Μάλιστα, πρόκειται από τις λίγες περιπτώσεις σε όλη τη χώρα που η παράταξη που στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκεται… εντός των τειχών του Δημοτικού Συμβουλίου, έχοντας ουσιαστικό λόγο και συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα. Δίχως ιδιαίτερες δυνατότητες ευρύτερης προεκλογικής εκστρατείας, η παράταξη ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ κατάφερε να συγκεντρώσει το σεβαστό ποσοστό της 3,36% (ελάχιστη πτώση σε σχέση με το 2010), βασισμένη στην δυναμική του παρουσία σε κινητοποιήσεις στους δρόμους του Αμαρουσίου, με τις συνεχείς παρεμβάσεις και ανακοινώσεις του εντός κι εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και εκμεταλλευόμενη για μια ακόμη φορά, έστω ακούσια, τα τεράστια ποσοστά που συγκέντρωσε ο πρώτος συνδυασμός.