Οι τοποθετήσεις της μειοψηφίας
Κοινός παρονομαστής των τοποθετήσεων των μελών της μειοψηφίας για τις εκκαθαρίσεις των δύο Δημοτικών Επιχειρήσεων αποτέλεσε η αυστηρή πολιτική καταδίκη της «αδιαφανούς και αμαρτωλής», όπως την χαρακτήρισαν, λειτουργίας τους καθ’ όλη την διάρκεια της ύπαρξής τους, ενώ η λέξη «αδιαφανής» χρησιμοποιήθηκε και για την όλη διαδικασία της εκκαθάρισης. Παράλληλα, καταλογίστηκαν βαριές πολιτικές ευθύνες στην τωρινή διοίκηση για το γεγονός ότι, όπως υποστηρίχθηκε, «μεταβιβάζει επιπλέον οικονομικά βάρη στις πλάτες του Δήμου, από επιχειρήσεις που ο ίδιος ο δήμαρχος είχε χαρακτηρίσει ως “αμαρτωλές”», ενώ τέθηκε και το ζήτημα ενδεχόμενης νομικής ευθύνης όσων δημοτικών συμβούλων υπερψηφίσουν τις εκκαθαρίσεις και τις αποδοχές των χρεών.
Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι επίσης κοινό τόπο των τοποθετήσεων που ακούστηκαν από τα μικρόφωνα της μειοψηφίας ήταν η παραδοχή ότι «εφόσον πιστοποιούνται τα χρήματα που πρέπει να εισπραχθούν από εκείνους στους οποίους οφείλονται, αυτά πρέπει να καταβληθούν».
Ψάλτη: «Αδιαφανής εκκαθάριση ενός αμαρτωλού παρελθόντος»
Απόντος του επικεφαλής της παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Λευτέρη Μαγιάκη λόγω ταξιδιού του στο εξωτερικό, την κεντρική πολιτική τοποθέτηση της μείζονος μειοψηφίας για τις εκκαθαρίσεις των δύο Δημοτικών Επιχειρήσεων ανέλαβε η Κατερίνα Ψάλτη, η οποία χαρακτήρισε την συζήτηση ως «την τελευταία πράξη μιας αμαρτωλής ιστορίας, αυτής των Δημοτικών Επιχειρήσεων», έθεσε θέμα ορθής διαδικασίας εκκαθάρισης, την οποία και χαρακτήρισε ως «αδιαφανή», αλλά και επιλεκτικής εξόφλησης οφειλών κατά το παρελθόν, αναρωτώμενη με ποια κριτήρια πραγματοποιήθηκαν.
Αιτιολογώντας το επιχείρημά της περί «αδιαφάνειας» η κ. Ψάλτη ανέτρεξε στο γεγονός ότι δεν προσκομίστηκαν στο Σώμα όλα τα (πίνακες οφειλών, ισολογισμοί έναρξης εκκαθάρισης κ.ά), με αποτέλεσμα, όπως είπε, «να καλούμαστε να αποφασίσουμε δίχως να έχουμε εικόνα για την περίοδο πριν την έναρξη της εκκαθάρισης. Παράλληλα, δεν αποδέχθηκε την εξήγηση του ορκωτού ελεγκτή ότι τα εντάλματα πληρωμών «δεν είναι υποχρεωτικό να περνούν από Επίτροπο, αφού δεν προβλέπεται από πουθενά», εκφράζοντας αντίθετη άποψη.
Καταλήγοντας, η κ. Ψάλτη απευθύνθηκε προς όσους συναδέλφους της επρόκειτο να εγκρίνουν τις δύο εκκαθαρίσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποιος από εσάς είναι σίγουρος ότι η διαδικασία αυτή είναι σύννομη; Ποιος άραγε αισθάνεται ασφαλής για την ψήφο του; Διότι αν η διαδικασία πάσχει λαθών, τότε ας είναι, αλλά αν πάσχει ατασθαλιών, τότε θα είμαστε όλοι συνένοχοι σε ένα πολυετές έγκλημα».
Κώστα Βλάχος: «Αν ήμουν δήμαρχος, θα έπραττα το ίδιο»
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ Κώστας Βλάχος, ξεκαθάρισε ότι στην ψήφο δεν θα τεθεί θέμα παραταξιακής «γραμμής», αλλά ο καθένας από τα μέλη της θα ψηφίσει κατά συνείδηση, προτού ο ίδιος στηρίξει την διαδικασία της εκκαθάρισης.
Ξεκινώντας με το υποθετικό ερώτημα «τι θα έκανα αν ήμουν εγώ δήμαρχος», ο κ. Βλάχος απάντησε ότι «θα λειτουργούσα με τον ίδιο τρόπο, από τη στιγμή που βάσει νόμου οι δημοτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να κλείσουν και τα χρέη τους να μεταφερθούν στους Δήμους», για να προσθέσει: «Άλλωστε, εφόσον τέθηκε εδώ το ζήτημα της αποπληρωμής των οφειλών προς τρίτους, πώς θα συμβεί αυτό αν πρώτα δεν έχει γίνει η αποδοχή των εκκαθαρίσεων των Κοινωφελών Επιχειρήσεων;».
Ολοκληρώνοντας την σύντομη τοποθέτησή του, ο κ. Βλάχος επικαλέστηκε την απάντηση του γ.γ. του Δήμου στην ερώτησή του αν τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για να δικαιολογήσει την θετική του ψήφο, ενώ άφησε αιχμές κατά της διοίκησης για το γεγονός ότι «άφησε όλο αυτό το διάστημα να δημιουργηθούν οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων προς ΙΚΑ και Εφορία».