Το «λουκέτο» στις παλιές Δημοτικές Επιχειρήσεις του Αμαρουσίου ξεκίνησε με πλειοψηφική αποδοχή της εκκαθάρισης δύο εξ αυτών από το Δημοτικό Συμβούλιο και την μεταφορά των οφειλών τους στον Δήμο.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
Τα θέματα της έγκρισης ή μη λογαριασμών εκκαθάρισης και της ανάληψης από τον Δήμο των υποχρεώσεων της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αλληλεγγύης & Πρόληψης (ΚΕΑΠΔΑ) και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Τέχνης & Πολιτισμού (ΚΕΤΠΔΑ), τα οποία είχαν αποσυρθεί από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 7 ημέρες νωρίτερα, συζητήθηκαν σχεδόν ξημερώματα και σε φορτισμένο κλίμα κατά την συνεδρίαση της Τρίτης 17 Φεβρουαρίου, παρουσία του ορκωτού ελεγκτή που διενήργησε τις εκκαθαρίσεις. Σημειώνεται, ότι, όπως ενημέρωσε ο γ.γ. του Δήμου Μχάλης Χρηστάκης το Σώμα, στους επόμενους μήνες (σύμφωνα με πληροφορίες, τον ερχόμενο Ιούνιο), θα έλθουν προς εκκαθάριση οι
Η διαδικασία ξεκίνησε με καταιγισμό ερωτήσεων από τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, με «πρωταγωνιστές» τους Δημήτρη Κουτσουβέλη και Κατερίνα Ψάλτη (ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ).
Ο κ. Κουτσουβέλης έβαλε εξ αρχής «φωτιά» στην συζήτηση, θέτοντας θέμα τήρησης ή μη της νόμιμης διαδικασίας ως προς την εκκαθάριση της ΚΕΤΠΔΑ, επειδή δεν είχε αναρτηθεί στην «Διαύγεια» ο ορισμός εκκαθαριστή. Απαντώντας, ο πρόεδρος του Σώματος Νώντας Γαρδέλης, ενημέρωσε ότι από λάθος υπαλλήλου δεν υπήρξε ανάρτηση, τονίζοντας ότι υπάρχουν δύο λύσεις: Ή να διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση ΕΔΕ) κατά του υπαλλήλου, είτε να συνεχιστεί η διαδικασία «επειδή το θέμα αυτό περισσότερο τυπικό παρά ουσίας», όπως τόνισε.
Οι εξηγήσεις του κ. Γαρδέλη δεν ικανοποίησαν τον κ. Κουτσουβέλη, ο οποίος, αφού υποστήριξε ότι «η μη ανάρτηση καθιστά άκυρη όποια νομική πράξη πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα», ζητώντας την απόσυρση των θεμάτων και την επαναφορά τους στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Λίγο αργότερα, κι αφού ο κ. Γαρδέλης έλαβε την απόφαση «να συζητηθούν τα θέματα», ο γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Χρηστάκης, απευθυνόμενος στον κ. Κουτσουβέλη, τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος να αποσυρθούν τα θέματα, αφού κάτι τέτοιο δεν θα άλλαζε την ουσία και το περιεχόμενό τους, αλλά είναι προτιμότερο να αναζητηθεί ο τρόπος θεραπείας της διοικητικής παράλειψης στην πορεία.
Απόσυρση του θέματος ζήτησε λίγο αργότερα και η δημοτική σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Μαρία Καρλατήρα, επειδή, όπως υποστήριξε, οι εισηγήσεις που εστάλησαν στους δημοτικούς συμβούλους είναι ελλιπείς και γενικόλογες, επιχείρημα που απέρριψε ο πρόεδρος του Σώματος, υποστηρίζοντας ότι οι πλήρεις εισηγήσεις είχαν σταλεί εγκαίρως προς τους συναδέλφους του.
Να αποσυρθούν τα θέματα ζήτησε και ο Πέτρος Κούκουζας (ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ) στην τοποθέτησή του, ζητώντας να επανέλθουν με τα πλήρη στοιχεία, προκειμένου να μην συζητάμε «για την αποδοχή ή όχι της αδιαφάνειας στις Δημοτικές Επιχειρήσεις», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Βροχή οι ερωτήσεις
Στην διαδικασία των ερωτήσεων, η δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κατερίνα Ψάλτη, ρώτησε τον ορκωτό ελεγκτή αν υπάρχει ισολογισμός έναρξης και χρήσης για τις δύο Δημοτικές Επιχειρήσεις, αν οι προβλεπόμενες δαπάνες έχουν εγκριθεί από τον Επίτροπο, ποιοι προμηθευτές έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα και με ποια κριτήρια, καθώς και για ποιο λόγο συγκεκριμένη οφειλή, η οποία συνοδεύεται από τελεσίδικη απόφαση Εφετείου, περιλαμβάνεται στις «προβλέψεις» και όχι στις οφειλές αυτές καθ’ αυτές.
Ο Δημήτρης Κουτσουβέλης, επανερχόμενος στις ερωτήσεις του, ζήτησε, μεταξύ άλλων, να πληροφορηθεί αν έχει γίνει καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των δύο επιχειρήσεων και αν υπήρξαν αποφάσεις των Δ.Σ. των εταιρειών για πληρωμές προμηθευτών στο «κενό διάστημα», από το 2011 έως τον Ιούνιο του 2013) μεταξύ των δύο εκκαθαριστών (καθώς ο πρώτος εκκαθαριστής που είχε αναλάβει, παραιτήθηκε «λόγω φόρτου εργασίας», όπως ανέφερε ο γ.γ. του Δήμου Μιχάλης Χρηστάκης, απαντώντας στις απορίες της μειοψηφίας). Τον κύκλο των ερωτήσεων έκλεισε από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας Τέλος, η δημοτική σύμβουλος της ίδιας παράταξης (ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ) Μαίρη Διακολιού ρώτησε εάν οι εξεταζόμενες επιχειρήσεις είχαν απαιτήσεις προς τρίτους και τι έχει συμβεί με αυτές.
Την διαδικασία των ερωτήσεων ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της παράταξης ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ Κώστας Βλάχος, ο οποίος ζήτησε τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για τις εκκαθαρίσεις.
Οι απαντήσεις
Με την λακωνική φράση «είναι προφανές ότι τηρήθηκαν», ο γ.γ. του Δήμου Μιχάλης Χρηστάκης απάντησε στην ερώτηση περί νόμιμων διαδικασιών του κ. Βλάχου και στη συνέχεια ήταν η σειρά του εκκαθαριστή να απαντήσει στις ερωτήσεις που κατατέθηκαν.
Ξεκινώντας από την κ. Διακολιού, ο ορκωτός ελεγκτής τόνισε ότι όντως υπήρχαν απαιτήσεις προς τρίτους από τις δύο επιχειρήσεις, έγιναν προσπάθειες για την είσπραξη των οφειλομένων, αλλά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», προσθέτοντας ότι, εφόσον εγκριθούν οι εκκαθαρίσεις, είναι θέμα Δήμου να προσπαθήσει να εισπράξει τις απαιτήσεις αυτές.
Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε τους ερωτώντες ότι «έχουν αποπληρωθεί ορισμένοι προμηθευτές μέσω των χρημάτων που διατέθηκαν από την κεντρική εξουσία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τρίτους», ενώ αναφερόμενος στο θέμα της οφειλής προς προμηθευτή που συνοδεύεται από τελεσίδικη απόφαση Εφετείου και καταχωρήθηκε στην κατηγορία «προβλέψεις», εξήγησε ότι «αυτός είναι ο λογιστικός τρόπος χειρισμού του θέματος, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τα σχετικά τιμολόγια».
Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο πρόεδρος του Σώματος Νώντας Γαρδέλης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αν έχουν ευθύνη οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα ψηφίσουν υπέρ της εκκαθάρισης, δεν έχουν ευθύνη και όσοι δεν ψηφίσουν προκειμένου να εκτελεστεί μία δικαστική απόφαση και βάζοντας τον Δήμο σε κίνδυνο κατασχέσεων;».