Ένα ακόμη βήμα που επιβεβαιώνει την βούλησή της να κατασκευάσει υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης κάνει η διοίκηση Πατούλη, με την έγκριση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Μπεθάνης
Όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση για το θέμα κατά την συνεδρίαση της Τρίτης 23 Ιουλίου μετατράπηκε σε κουβέντα επί της ουσίας και της σκοπιμότητας του έργου, το οποίο, αν μη τι άλλο, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα αλλάξει δραματικά τον χαρακτήρα και την εικόνα της ιστορικής και εμπορικής καρδιάς του Αμαρουσίου.
Μαγιάκης: «Θα προσφύγουμε για ακύρωση του έργου»
Η συζήτηση ξεκίνησε με μια «είδηση» από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λευτέρη Μαγιάκη, ο οποίος προανήγγειλε ότι «σε περίπτωση που η διοίκηση επιμείνει στη θέση της για κατασκευή του πάρκινγκ, η παράταξή μας όχι μόνο θα καταψηφίσει την εισήγηση, αλλά θα προσφύγει στις αρμόδιες υπηρεσίες για να ακυρώσει το έργο και αυτό ας το ακούσουν και ο Δήμος και ο ανάδοχος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μαγιάκης επανέλαβε την πάγια θέση του ότι «το συγκεκριμένο έργο θα επηρεάσει την πόλη για τα επόμενα 50 χρόνια και θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον παραδοσιακό χαρακτήρα της πόλης», για να προσθέσει: «Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για χώρους στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, όμως η επιλογή της πλατείας Ευτέρπης είναι ατυχής για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι, κατά διεθνή πρακτική, ποτέ δεν στήνεις χώρο στάθμευσης στην καρδιά του κέντρου μιας πόλης, αφού αυτό θα αυξήσει κατακόρυφα τον κυκλοφοριακό φόρτο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η πλατεία Ευτέρπης προτείνεται από την Αττικό Μετρό ως χώρος για την κατασκευή σταθμού, στο πλαίσιο επέκτασης του δικτύου της κι αν εκεί κατασκευαστεί τελικά το πάρκινγκ, τότε η επόμενη λύση θα είναι η παρακείμενη πλατεία Γαρδέλη, η οποία θα θυσιαστεί και θα εξαφανιστεί.
Παράλληλα, επανέφερε την οικονομική διάσταση της υπόθεσης, υποστηρίζοντας ότι «το όφελος του Δήμου θα είναι μόλις 30.000 ευρώ ετησίως, για έναν χώρο 2,5 στρεμμάτων, δηλαδή σχεδόν μηδαμινό» και ζήτησε την απόσυρση του θέματος από το προεδρείο του Σώματος, προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση με κατοίκους και εμπόρους της περιοχή, οι οποίοι θα υποστούν τεράστια ταλαιπωρία από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Βλάχος: «Νέα ταλαιπωρία μετά την βιοκλιματική ανάπλαση»
Την αντίθεσή του για το έργο, αλλά και την εκτίμησή του ότι, εφόσον αυτό προχωρεί, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι απαραίτητες, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ Κώστας Βλάχος.
Τόνισε, πάντως, ότι «η μειοψηφία δεν έχει την ευθύνη για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την ταλαιπωρία που θα υποστούν οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι και μάλιστα λίγο μετά την αντίστοιχη ταλαιπωρία, λόγω της υλοποίησης του έργου της βιοκλιματικής ανάπλασης».
Κλαπάκης: «Ούτε ο Τζανίκος δεν το τόλμησε»
Ο επικεφαλής της παράταξης ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Δορύλαος Κλαπάκης χαρακτήρισε την πλατεία Ευτέρπης ως «ακατάλληλο χώρο» για υπόγειο πάρκινγκ, υποστηρίζοντας ότι «ήταν μία ιδέα και συμφωνία της διοίκησης Τζανίκου, την οποία ούτε η ίδια δεν τόλμησε να υλοποιήσει», για να προσθέσει στην συνέχεια ότι «το ποσό των 2.000 ευρώ τον μήνα που θα εισπράττει ο Δήμος από τον ιδιώτη είναι εξευτελιστικό, για να καταλήξει προειδοποιώντας ότι «αν το έργο συνεχιστεί, όλα τα στοιχεία θα πάνε στον Εισαγγελέα, αν και τα πλήρη στοιχεία για το έργο δεν έχουν δοθεί από την διοίκηση, παρά τα συνεχή αιτήματά μας».