Οι προδιαγραφές της «Γραμμής 4»
Η «Γραμμή 4» του Μετρό έχει προγραμματιστεί να εκτείνεται από το Άλσος Βεΐκου έως και τον Ευαγγελισμό, με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ.
Το έργο προβλέπει τη δημιουργία 9 σταθμών, συνολικής έκτασης 8,9 χλμ. Θα ξεκινά από το Άλσος Βεΐκου, διασχίζοντας τους σταθμούς: Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι, καταλήγοντας στο σημερινό σταθμό του Ευαγγελισμού. Ωστόσο, η πλήρης ανάπτυξη της Γραμμής 4 περιλαμβάνει 29 σταθμούς, συνολικής έκτασης 33 χλμ., με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται στα 3,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς της Αττικό Μετρό, οι επεκτάσεις που αναμένεται να προωθηθούν μετά την κατασκευή του τμήματος Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός είναι οι εξής:
• Ευαγγελισμός – Μαρούσι: Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο τμήμα της γραμμής 4 καθώς περιλαμβάνει 10 σταθμούς και 10 χιλιόμετρα υπόγειας γραμμής. Θεωρητικά θα δημοπρατηθεί μετά το 2015.
• Άλσος Βεΐκου – Περισσός: Είναι μία σημαντική επέκταση πιθανότατα με 2 σταθμούς που θα ενώσει την Γραμμή 4 με την Γραμμή 1 του Μετρό στο σταθμό Περισσός, δίνοντας πολλαπλές δυνατότητες μετακίνησης στους επιβάτες.
• Μαρούσι – Εθνική Οδός: Η επέκταση εντάσσεται μάλλον στη Γ` φάση των επεκτάσεων καθώς για να ξεκινήσει πρέπει να έχει -έστω- ξεκινήσει η κατασκευή της γραμμής μέχρι το Μαρούσι. Η επέκταση αυτή θα περιλαμβάνει 3 σταθμούς ενώ θα φτάσει στην Εθνική Οδό, περνώντας από τις περιοχές Πεύκης και Λυκόβρυσης.
Οι επιπτώσεις στο Μαρούσι
Το «πάγωμα» της κατασκευής της «Γραμμής 4» ουσιαστικά λύνει ακόμη περισσότερο τα χέρια του δημάρχου Γιώργου Πατούλη για να προχωρήσει στην κατασκευή μεγάλου υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης, στην καρδιά της πόλης, δίπλα στον σταθμό ΗΣΑΠ.
Η συγκεκριμένη πλατεία βρίσκεται στον σχεδιασμό της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» ως ο χώρος υποδοχής σταθμού της «Γραμμής 4» για το Μαρούσι, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη πλήρως αν θα είναι τερματικός, διότι στα συρτάρια του υπουργείου Υποδομών υπάρχει και το σενάριο της επέκτασης της γραμμής και προς την Πεύκη – Λυκόβρυση. Σε περίπτωση που φιλοξενήσει το υπόγειο γκαράζ, η αμέσως εναλλακτική πλατεία που προβλέπεται από την «Αττικό Μετρό» ως χώρος κατασκευής του σταθμού είναι η ιστορική και φυσικού κάλλους πλατεία Γαρδέλη, μερικές δεκάδες μέτρα πιο δίπλα.
Όμως, η «Γραμμή 4» δεν προβλέπει μόνο έναν σταθμό στο Μαρούσι, καθώς υπάρχει πρόβλεψη και για έναν ακόμη στο ύψος του ΟΤΕ, έναν επί της Λ. Κηφισιάς στο ύψος του Παραδείσου με σύνδεση με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και έναν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Θα έλεγε κανείς ότι αν υπάρχει ένας Δήμος, εκτός της Αθήνας, που «πληγώνεται» από την παρατεταμένη καθυστέρηση του έργου, δεν είναι άλλος από το Μαρούσι, το οποίο ανέκαθεν φιλοδοξούσε να διαδραματίσει μητροπολιτικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτή η καθυστέρηση μόνο καλό δεν κάνει μακροπρόθεσμα στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης.
Γιάννης Μπεθάνης