Ο πρόεδρος της ΠΕΚΑ Κ. Γαλάνης καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους και χαιρετίζοντας την εκδήλωση δεν είπε τίποτα περισσότερο απ’ όσα είχε πει κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, που είχε δοθεί πριν λίγες μέρες στο Δημαρχείο, παρουσία τότε και της προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Ελένης Λέκκα, η οποία μάλιστα είχε αποχωρήσει νωρίτερα και δεν είχε ακούσει όλα τα παράπονα των παρευρισκομένων κεραμιστών.
«Το Μαρούσι δεν πρέπει να λέγεται Κεραμούπολη»
Ο κ. Κ. Γαλάνης, με την ομιλία του έφερε σε αμηχανία τόσο τον απερχόμενο δήμαρχο Αμαρουσίου Π. Τζανίκο, όσο και την υπουργό κα Πετραλιά, τονίζοντας με έμφαση ότι το Μαρούσι δεν θα πρέπει στο εξής να λέγεται Κεραμούπολη, αφού ποτέ δεν φρόντισε αυτή την παραδοσιακή τέχνη, αλλά ούτε και «θεσμό μπορούμε να αποκαλούμε την Έκθεση όταν χρειάζονται 4 μήνες για να εγκριθεί η διοργάνωσή της από τον Δήμο, όταν μάλιστα έχουν μεσολαβήσει τρία χρόνια σιγής».
«Τα τελευταία χρόνια και πάντοτε προεκλογικά ακούγαμε ότι θα δημιουργηθεί Κεραμικό Χωριό», είπε ο κ. Κ. Γαλάνης. «Είχαν εξαγγελθεί επίσης εργαστήρια κεραμικής και Μουσείο Κεραμικής Τέχνης, αλλά τίποτα δεν έγινε, έμειναν στα χαρτιά. Επίσης, είχε εξαγγελθεί ακόμα και η δημιουργία Δημοτικής Επιχείρησης Κεραμικής του Δήμου Αμαρουσίου. Μας είχαν υποσχεθεί απαλλοτρίωση του χώρου, που σήμερα στεγάζει τα μόνιμα εκθετήρια της Κεραμικής και παραχώρησή του στους κεραμίστες, αλλά ούτε και αυτό έγινε. Ταυτόχρονα, το Ολυμπιακό Πάρκο, πίσω από το παλαιό Δημαρχείο φθείρεται και είναι έρμαιο καθημερινών βανδαλισμών. Να θυμίσω στον Δήμο Αμαρουσίου ότι το πρώτο βραβείο, το Χρυσό του 1ου Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κεραμικής του 2004 που έγινε στο Μαρούσι με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν έχει καταβληθεί ακόμα στον καλλιτέχνη. Γι’ αυτό και εμείς σήμερα δεν στρεφόμαστε προς τον Δήμο Αμαρουσίου να μας βοηθήσει, αλλά στην υπουργό κα Πετραλιά και την καλούμε να κάνει ό,τι μπορεί να σωθεί αυτή η παραδοσιακή τέχνη, που η αρχή της βρίσκεται αιώνες πίσω και 110 χρόνια τώρα στο Μαρούσι. Εμείς στην ΠΕΚΑ δεν έχουμε ξεχάσει τον στόχο μας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Λέμε δε στους υποψηφίους δημάρχους ότι όποιος και να εκλεγεί δεν θα πρέπει να ξεχάσει πως αυτός ο τόπος δύο πράγματα μπορεί να αναδείξει, τον Σπύρο Λούη και την Κεραμική».
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΠΕΚΑ έδωσε τον λόγο στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΟΜΜΕΧ Ελ. Σκανδάμη για έναν σύντομο χαιρετισμό, ο οποίος με τη σειρά του κάλεσε τον απερχόμενο δήμαρχο Αμαρουσίου και την υπουργό κα Πετραλιά να απευθύνουν και αυτοί σύντομο χαιρετισμό. Ο κ. Π. Τζανίκος, αφού είπε ότι «η ημέρα δεν ενδείκνυται για αντιπαραθέσεις», δεν είπε τίποτα «για την ταμπακέρα», μίλησε για «καλές προθέσεις» και ψέλλισε ότι «ο Δήμος Αμαρουσίου έκανε ότι μπορούσε μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον που συνεχώς εξελίσσεται». Επίσης, σε κάποια αποστροφή της σύντομης ομιλίας του, κάλυψε την πολιτική της κυβέρνησης για το IBC λέγοντας ότι είναι «σύμφωνος με τις εξελίξεις στο θέμα του IBC», αναγκάζοντας έτσι την υπουργό Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, με κάποια αμηχανία να του ανταποδώσει στη συνέχεια την κάλυψη με τη φράση: «Συμφωνώ με τον κ. Π. Τζανίκο, με τον οποίο πάντα συνεργαστήκαμε καλά, ως προς τις καλές του προθέσεις και σας διαβεβαιώνω ότι πραγματικά υπάρχουν καλές προθέσεις, αλλά το πρόβλημα είναι πώς θα γίνουν πράξη. Εμείς πάντως ως κυβέρνηση, αποβλέπουμε σε νέες μορφές τουρισμού μέσα στις οποίες είναι και η ανάπτυξη της κεραμικής, που είναι μια από τις αρχαιότερες τέχνες της χώρας μας». Έκλεισε δε την ομιλία της λέγοντας: «Η έκθεση αυτή αποτελεί ταυτόχρονα μέσον προβολής όχι μόνο της ελληνικής κεραμικής τέχνης, αλλά και του αρχαίου και σύγχρονου πολιτισμού της Ελλάδας και του τουρισμού μας».
Τα βραβεία της Έκθεσης
Στη φετινή πανελλήνια έκθεση συμμετέχουν περισσότεροι από 90 καλλιτέχνες και τα βραβεία που απονεμήθηκαν είναι:
Α΄ Βραβείο: «Σιωπηλός» Κοντονινάς Περικλής.
Β΄ Βραβείο: «Μπουγάδα» Ραντέβα Αγγελική.
Γ΄ Βραβείο: «Κύματα» Χριστόπουλος Ηλίας.
Α΄ Έπαινος: «Τσιμπάει;» Σαββάτη Ειρήνη.
Β΄ Έπαινος: «Δίνεις βραβείο, παίζει μουσική, δεν δίνεις…; Δεν παίζει…» Galstyan Ara.
Γ΄ Έπαινος: «Βραχύφυτο Οσεριφόλιους» Παπαζήση Κάτια.
Η δε σύνθεση της κριτικής επιτροπής ήταν: Χωραφά Θεοδώρα (Κεραμίστρια), Δαζελίδης Νίκος (Κεραμίστας), Παρασκευάς Νίκος (Γλύπτης–Εικαστικός), Δεβετζής Ανδρέας (Ζωγράφος–Σκηνογράφος), Παυλόπουλος Δημήτρης (Ιστορικός Τέχνης).
Οι πύλες της έκθεσης φέτος θα είναι ανοικτές έως τις 3 Νοεμβρίου 2006, από τις 9:00 π.μ. – 9:30 μ.μ. καθημερινά, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη όπως πάντα.
Για οποιαδήποτε πληροφορία: Γραφείο ΠΕΚΑ: τηλ.: 210–6144430, ενώ υπάρχει και η ηλεκτρονική διεύθυνση: unioncer@gmail.com
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ