Δεδομένων των ανωτέρω και προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική και ολοκληρωμένη αξιοποίηση του σημαντικού αυτού υδάτινου πόρου, με σκοπό την ενίσχυση της πυροπροστασίας και την άρδευση του Άλσους Συγγρού, αλλά ενδεχομένως και άλλων περιοχών του Δήμου μας, πρόθεση του Δήμου μας είναι, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών (ΙΓΕ):
1. Να καθοριστούν οι υφιστάμενες υδατικές απαιτήσεις του ΙΓΕ από τη γεώτρηση εντός του Δάσους, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα αυτοτελούς ή συμπληρωματικής χρήσης των αναβλυζόντων υδάτων όταν απαιτούνται.
2. Να προσδιορισθεί θέση για την κατασκευή νέας αποθηκευτικής δεξαμενής, η οποία θα λειτουργεί κατά τη θερινή περίοδο για την πυρασφάλεια του Δάσους και άρδευση και κατά τη χειμερινή περίοδο.
3. Να υλοποιηθεί πρόγραμμα τεχνητού εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ώστε να επιτυγχάνεται η ανακύκλωση των υπόγειων υδάτων και υπό συνθήκες η ποιοτική αναβάθμισή τους (κατά τη φάση της διήθησης), καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Επιστολές με το παραπάνω περιεχόμενο απεστάλησαν και προς το Δ.Σ. του ΙΓΕ, όμως δυστυχώς η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΓΕ θεώρησε εντελώς περιττή οποιαδήποτε ενίσχυση του Δάσους Συγγρού τόσο στον τομέα πυροπροστασίας όσο και σε αυτόν της άρδευσης του Δάσους.
Η πρότασή μας: «Επιθετική πρόληψη» και πυροπροστασία, με πρόκληση τεχνητής βροχής»
Ο Δήμος Αμαρουσίου πρότεινε κατά τους θερινούς μήνες, σε συνεργασία με το ΙΓΕ, να καταρτιστεί και να υλοποιηθεί ένα πρωτοποριακό για τη χώρα μας σύστημα τεχνητής βροχής, με στόχο τη διατήρηση υψηλών ποσοστών υγρασίας για την πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ένα σύστημα που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αλλά είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία του, με πόρους που θα διεκδικήσουμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σήμερα εντός του Δάσους λειτουργεί δίκτυο πυρόσβεσης συνδεδεμένο με το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ, αυτό όμως δεν χρησιμοποιείται ούτε εξ’ όσων είναι γνωστό προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη πυρκαγιών. Επειδή το Δάσος Συγγρού όμως αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής και η προστασία του αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Δήμου μας, εμείς προτείναμε να αξιοποιήσουμε καταρχήν το νερό που σήμερα πηγαίνει χαμένο και να το διοχετεύουμε στο δάσος, με σύστημα τεχνητής βροχής, για την εξασφάλιση υψηλών ποσοστών υγρασίας κατά τις επικίνδυνες ώρες και ημέρες.
Προωθούμε μια περιβαλλοντικά αποδεκτή λύση
Όπως προκύπτει από όλα τα παραπάνω, η Δημοτική Αρχή επιζητώντας κάθε φορά τη συναίνεση και τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, θέλησε να προωθήσει μία περιβαλλοντικά αποδεκτή λύση, για την αξιοποίηση του σημαντικού αυτού υδατικού πόρου, προκειμένου να μην αποχύνεται μία τόσο μεγάλη ποσότητα ύδατος στον αγωγό ομβρίων.
Είναι περιβαλλοντικό έγκλημα να αφήνουμε να χάνεται τόσο πολύ νερό, όταν μπορούμε αυτό να το αξιοποιήσουμε προς όφελος του Δάσους Συγγρού, αλλά και της πόλης.
Οι λύσεις που προτάθηκαν από πλευράς Δήμου Αμαρουσίου, βασίστηκαν σε ολοκληρωμένες μελέτες για την βέλτιστη διαχείριση και πάντοτε κατόπιν διαλόγου και συναίνεσης όλων των πλευρών. Επιπλέον, οι λύσεις που προτάθηκαν ήταν περισσότερες από μία, ώστε να υπάρχει δυνατότητα επιλογής της καλύτερης δυνατής. Επομένως, όσα διατυπώνονται στο δημοσίευμα περί «παράνομης δεξαμενής ανεφοδιασμού των υδροφόρων που ζητά ο Δήμος Αμαρουσίου» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Δήμος Αμαρουσίου δεν πρότεινε καμία δεξαμενή ανεφοδιασμού υδροφόρων.
Μία εκ των προτάσεων που έθεσε υπό συζήτηση ήταν η δημιουργία δεξαμενής αποθήκευσης των υδάτων, με σκοπό να αξιοποιηθούν όπως παραπάνω αναφέρεται (εμπλουτισμός υδροφόρου ορίζοντα, πυροπροστασία Δάσους Συγγρού κ.λπ.). Με την άποψη αυτή συντάσσεται και το αρμόδιο για τη διαχείριση των υδατικών πόρων όργανο, δηλαδή η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρεια Αττικής.
Αυτό άλλωστε, είναι και το πνεύμα της υπ’ αρ. 441/2001 απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, το οποίο επέβαλε στον ιδιοκτήτη «την υποχρέωση να λάβει, σε συνεννόηση με το Δήμο Αμαρουσίου, την ΕΥΔΑΠ και, συντρεχούσης περιπτώσεως, τους υπευθύνους για τη διαχείριση του «Κτήματος Συγγρού», όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής και την αποτροπή περαιτέρω απώλειας ύδατος». Επιπλέον, η δεξαμενή αποθήκευσης, δεν είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί εντός του Δάσους, αλλά έχει ήδη μελετηθεί η εκδοχή να τοποθετηθεί και σε παρακείμενη ιδιοκτησία του Δήμου Αμαρουσίου.
Με δεδομένη τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος μας για την προστασία του Δάσους, αλλά και την αξιοποίηση προς όφελος του περιβάλλοντος των υδατικών πόρων που καθημερινά χάνονται στο συγκεκριμένο σημείο, περιμένουμε αρωγούς στην προσπάθειά μας τόσο τους τοπικούς Συλλόγους, όσο και από το ΙΓΕ.
Με δεδομένη την ευαισθησία και την ιδιαίτερη προβολή που έχουν επιδείξει για το ζήτημα αυτό Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εθνικής εμβέλειας, τα οποία κατ’ επανάληψη έχουν καταδικάσει το φαινόμενο να μην αξιοποιείται αυτή η σημαντική ποσότητα υδάτων, θεωρούμε ότι και ο Τοπικός Τύπος, και ιδιαίτερα η εφημερίδα σας, μπορούν να συμβάλλουν στην προβολή της πραγματικής διάστασης του συγκεκριμένου θέματος. Και να σταθείτε αρωγοί της υπεύθυνης στάσης που τηρεί η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου.
Η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του Δάσους Συγγρού, είναι υπόθεση όλων μας.
Γραφείο Τύπου Δήμου Αμαρουσίου»