Ειδικότερα προβλέπονται με τα χρήματα αυτά να πραγματοποιηθούν:
• Εργασίες περίφραξης του κτήματος και κατασκευή εισόδων.
• Καθαρισμός από οικοδομικά απορρίμματα.
• Εργασίες πρασίνου και προστασίας του εδάφους από τη διάβρωση.
• Εργασίες που θα γίνουν στην περιοχή με φυτοκάλυψη, ήτοι καθαρισμός και συμπληρωματικές φυτεύσεις με θάμνους.
• Εργασίες για την αναδάσωση των χερσαίων τμημάτων του κτήματος, στα οποία θα ληφθούν και ειδικά αντιδιαβρωτικά μέτρα, όπως φρεζάρισμα και προσθήκη κηπευτικού χώματος.
• Εργασίες συντήρησης πρασίνου, όπως άρδευση για τις νέες φυτεύσεις, λίπανση και βοτάνισμα.
• Εργασίες αντιπυρικής προστασίας, όπως τοποθέτηση κρουνών και πυροφυλακίου.
• Εργασίες τοποθέτησης εξοπλισμού δασικής αναψυχής (τοποθέτηση καθιστικών, κάδοι απορριμμάτων, κατασκευή πέτρινης βρύσης και τοποθέτηση φωτιστικών LED στο κεντρικό μονοπάτι).
Διαβάζοντας τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι η παρέμβαση είναι ολοκληρωμένη και όχι «αδιαφανής, όπως κακώς ισχυρίζεται στην επιστολή του ο κ. πρόεδρος.
Έκτο, όπως επισημάναμε και σε προηγούμενη επιστολή μας προς την εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ για το ίδιο ζήτημα, ο Δήμος Αμαρουσίου διαρκώς μέχρι σήμερα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, που εγκυμονεί η συστηματική καταπάτησή του και η χρησιμοποίησή του άλσους Μιμικόπουλου ως αποθηκευτικού χώρου εναπόθεσης μπαζών και απορριμμάτων, με τις όποιες επιζήμιες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο συνέπειες.
Γι αυτό τον λόγο και με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση και διαφύλαξη του, αναθέσαμε στον νομικό μας σύμβουλο κ. Π. Αμούργη, να ερευνήσει σχετικά και να ζητήσει εγγράφως από τη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής – Δασαρχείο Πεντέλης, την έγκριση για την περίφραξη και αποκατάσταση του χώρου πρασίνου, με δικά μας μέσα και δαπάνες, ως άμεσο μέτρο αντιμετώπισης της διαμορφωμένης κατάστασης, εκπονώντας συγχρόνως και τη σχετική μελέτη.
Στις αρχές του 2009 η μελέτη για την προστασία του άλσους ενεκρίθη καταρχήν από το Δασαρχείο Πεντέλης, στη συνέχεια όμως η Γενική Διεύθυνση Δασών της Περιφερείας Ανατολικής Αττικής την επέστρεψε στον Δήμο μας, θέτοντας επιπρόσθετες διαδικαστικές προϋποθέσεις.
Ο Δήμος εναρμονίστηκε με τις νέες αυτές απαιτήσεις και επανεκκίνησε την όλη διαδικασία. Ειδικότερα επανεκατέθεσε την εναρμονισμένη μελέτη στο Δασαρχείο Πεντέλης, το οποίο μετά την έγκρισή του την απέστειλε εκ νέου στη Γενική Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής. Αυτή, με τη σειρά της, αφού την ενέκρινε, τη διαβίβασε στη Διεύθυνση Δασών της Περιφερείας Αττικής, όπου η τελευταία με την με αριθμό 2185/21.07.2009 απόφασή της την ενέκρινε, όπως αυτή εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο.