Στην τελική ευθεία για τον φετινό επετειακό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου και η χρονιά της πανδημίας κατέγραψε αυξημένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τη βία κατά των γυναικών να χαρακτηρίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η «σκιώδης πανδημία».
Συνέντευξη στη Θώμη Μελίδου
Ο κορωνοϊός πίεσε τα συστήματα υγείας αλλά και τις εστίες – καταφύγια: Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η πανδημία χτύπησε κόκκινο στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, με τουλάχιστον 15 εκατομμύρια περισσότερες περιπτώσεις κάθε τρεις μήνες. Για το σκοπό αυτό άλλωστε όπως έχει ανακοινωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο (2020), ο ΟΗΕ πρόκειται να δαπανήσει 25 εκατομμύρια δολάρια από το ταμείο έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει την βία κατά των γυναικών.
Τα ζητήματα της ισότητας των φύλων, την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας στην εποχή της πανδημίας αλλά και την ανάγκη για ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής στο πλαίσιο της ισότητας των φύλων συζητήσαμε με τους κ.κ. Ανδρέα Ευθυμίου, δήμαρχο Μοσχάτου Ταύρου και την Άννα Κρεμμύδα, πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας του Καλλικρατικού Δήμου.
Ανδρέας Ευθυμίου: «Υπεραμυνόμαστε των Αρχών Ισότητας και Ανθρώπινου Σεβασμού»
Ξεκινήσαμε τη συζήτησή μας με τον δήμαρχο Μοσχάτου Ταύρου, από τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας που κατατάσσουν την Ελλάδα στην τελευταία θέση στις χώρες μέλη. «Κοιτάξτε», επισημαίνει σχετικά ο κ. Ευθυμίου: «Οι συλλογικότητες μας ως κοινωνίες και οικογένειες και η διαρκής αλληλεπίδρασή τους διαρκώς αλλάζει, εξελίσσεται. Είναι σαφές ότι στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας την εξάλειψη, όπου κι αν αυτή παρατηρείται ή σημειώνεται της έμφυλης βίας ή της ανθρώπινης ποδηγεσίας ευρύτερα. Είναι σαφές ότι υπεραμυνόμαστε των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας και ότι ο Δήμος είναι συμπαραστάτης και αρωγός σε κάθε ανθρώπινη αδυναμία ή εκδήλωση βίας, σωματικής ή ψυχολογικής σε γυναίκες, ανήλικα ή οποιονδήποτε άνθρωπο, κάτοικο ή δημότη μας δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα της αυτοδιάθεσης κατά το νόμο και της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του. Είναι σαφές ότι μία αγαστή συνεργασία στη βάση της διαφορετικότητας, αλλά στην ουσία της ισότητας των δύο φύλων δύναται να αποδώσει ποιοτικότερες συλλογικότητες κοινωνιών και οικογενειών.
Ο Δήμος μας αφουγκράζεται, μελετά και σχεδιάζει την επόμενη μέρα στη βάση της ισότητας και των ίσων ευκαιριών. Αυτό αποδεικνύεται και στη δομή της δημοτικής παράταξης της Διοίκησης του Δήμου μας όπου το 1/3 αποτελείται από γυναίκες. Και μπορεί τα επίσημα στατιστικά να δείχνουν ότι η Ελλάδα υπολείπεται σε θέματα ισότητας, ο Δήμος μας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εδώ να συνεργαστούμε με τον πολίτη και τις συλλογικότητές του, να δημιουργήσουμε νέες, να καταργήσουμε πεπαλαιωμένες αντιλήψεις, να εκπαιδεύσουμε ξανά και ξανά στις Αρχές που προάγουμε ως Δημοτική Αρχή. Στις Αρχές της ισότητας, του αλληλοσεβασμού, της συνεργασίας, της άμβλυνσης των διαφορών, της ενότητας στη βάση του ανθρωπισμού και των ίσων δικαιωμάτων.
Στο πλαίσιο των ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων του συλλογικού συνειδητού και ασυνειδήτου στη λειτουργική αναγκαιότητα της ισότητας ως το αρμονικό μοντέλο συνύπαρξης και προόδου των κοινωνιών και των οικογενειών, θα εστιάσουμε ως Διοικητική Αρχή του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου, με την αποκατάσταση της κανονικότητας στη χώρα καθώς σταδιακά θα εξερχόμαστε από την πανδημία», καταλήγει τη σκέψη του ο δήμαρχος Μοσχάτου Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου και ο λόγος στην Άννα Κρεμμύδα.
Άννα Κρεμμύδα: «Καμία ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία»
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Άννα Κρεμμύδα, πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας στον Δήμο Μοσχάτου Ταύρου: «Η ενδοοικογενειακή βία σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα /EIGE, ορίζεται ως το σύνολο των πράξεων σωματικής, σεξουαλικής, ψυχολογικής ή οικονομικής βίας που λαμβάνουν χώρα μέσα στην οικογένεια ή το σπίτι, ανεξαρτήτως βιολογικών ή νομικών οικογενειακών δεσμών, ή μεταξύ πρώην ή νυν συζύγων ή συντρόφων και ανεξαρτήτως αν ο δράστης μοιράζεται ή μοιραζόταν στο παρελθόν την ίδια κατοικία με το θύμα».
Να σημειώσουμε εμείς ότι η ενδοοικογενειακή βία, υπάρχει ήδη καταγεγραμμένη στην βιβλιογραφία πως αποτελεί «αφανή» μορφή εγκληματικότητας, καθώς ελάχιστα περιστατικά καταγγέλλονται. Μια γυναίκα η οποία καταγγέλλει περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στην αστυνομία, έχει υποστεί και υπομείνει περίπου τριάντα πέντε επεισόδια, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά. Το ζήτημα αυτό συζητήσαμε με την κα Κρεμμύδα που διευκρινίζει: «Η ενδοοικογενειακή βία, εκλαμβάνεται, ορίζεται και θεωρείται πρώτιστα καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελεί φαινόμενο με προεκτάσεις και επιπτώσεις σε ατομικό, πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο: επηρεάζει και άλλα μέλη της οικογένειας, εκτός από το θύμα, επιφέρει αρνητικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική του υγεία, προκαλεί τον κοινωνικό αποκλεισμό του, ευνοεί την αναπαραγωγή διαστρεβλωμένων κοινωνικών ρόλων και επί της ουσίας συντελεί στη δημιουργία ενός τεράστιου κόστους επί του κρατικού προϋπολογισμού καθώς ενεργοποιούνται στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινόμενου».
«Οι ιδέες του κυρίαρχου φύλου είναι οι κυρίαρχες ιδέες»
Όπως διατυπώθηκε ήδη από τον Νοέμβριο του 2003, Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, από τον Κόφι Ανάν, Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε., «Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό, μεταξύ συνόρων, πολιτισμών, ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη». Στην ελληνική πυρηνική οικογένεια, για πάρα πολλά χρόνια έως και σήμερα μπορούμε να υποστηρίξουμε με σχετική σιγουριά, «οι ιδέες του κυρίαρχου φύλου, είναι οι κυρίαρχες ιδέες».
Έτσι οι γυναίκες έχουν εσωτερικεύσει την κατωτερότητά τους και υποτάσσονται στις συνθήκες και στα στερεότυπα που έχουν φτιάξει γι’ αυτές, και που και οι ίδιες έχουν συντηρήσει για αιώνες με την αποδοχή της ανδρικής κυριαρχίας. Αυτά διατύπωνε ήδη από τη δεκαετία του 1990 ο Μ. Αντμάν στο «Βία και πονηρία» των Εκδόσεων Καστανιώτη. Τριάντα χρόνια μετά, η χώρα μας κατατάσσεται στην τελευταία θέση στα ζητήματα ισότητας σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας για το 2019, ενώ έχει οπισθοδρομήσει επί των επιδόσεων της καθώς η Ελλάδα σύμφωνα με τον Δείκτη για την Ισότητα των Φύλων, παρατηρείται πως κατατάσσεται σε μία θέση χαμηλότερη από ό,τι το 2005, παρά την ελάχιστη αύξηση που παρουσίασε το 2017.
Συλλογικές οντότητες ισότητας με τη στήριξη των Δήμων
Τα ερευνητικά αυτά αποτελέσματα συζητήσαμε διεξοδικά με την κα Κρεμμύδα που επισημαίνει: «Απαιτείται συλλογική συνειδητοποίηση», τονίζει και συνεχίζει: «απαιτείται ανάληψη πρωτοβουλιών, διαρκείς διεργασίες, και κυρίως ενημέρωση έως ότου ξεριζωθεί από το ατομικό και συλλογικό μας ασυνείδητο η οποιαδήποτε έμφυλη διάκριση που εδράζει τις παρυφές και την ουσία της ύπαρξής της σε διακρίσεις. Και σε αυτό το σημείο οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις ενημέρωσης που μπορούν να αναπτύξουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πολύπλευρες και πολυεπίπεδες στη μετεξέλιξη των κοινωνιών μας σε συλλογικές οντότητες ισότητας».
Δείτε επίσης: «Εξομολογήσεις» γυναικών στα Νότια Προάστια για την ισότητα των φύλων
Ο ρόλος της Πολιτείας και των ΟΤΑ
«Στην έρευνα, τις σκέψεις και τις διεργασίες μας ως Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στη διερεύνηση του βαθμού που δύνανται οι ΟΤΑ να στηρίξουν τη γυναικεία απασχόληση σε σχέση με την κοινωνική πολιτική», τονίζει η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου θα πρέπει σύμφωνα και με πανελλαδική έρευνα για την γυναικεία επιχειρηματικότητα «να λαμβάνονται υπόψη οι ‘ευθύνες’ που καλούνται να εκπληρώσουν οι γυναίκες αναφορικά με τη φροντίδα και περιποίηση των παιδιών, της οικίας και αρκετές φορές των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας. Ένας ρόλος που δεν δύναται να αναλάβει μόνη της η γυναίκα ταυτόχρονα με την επαγγελματική της εξέλιξη και σαφώς ο διαμοιρασμός των ρόλων και των υποχρεώσεων οφείλει να αφορά και τους δύο συζύγους και όχι μόνο. Γιατί η ισορροπία των οικογενειών στους πολλαπλούς ρόλους μέσα στο σπίτι και έξω από αυτό, στην εργασία και την κοινωνία στο πλαίσιο της σύγχρονης απαιτητικής καθημερινότητας είναι και συλλογική υπόθεση και όχι μόνο ατομική ή οικογενειακή. Συλλογική σε επίπεδο στήριξης πολιτικών, δράσεων, εκπαίδευσης και ενημέρωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Κρεμμύδα.
«Κλειδί» οι Δήμοι στην ισότητα και στην κατάργηση των στερεοτύπων
«Οι Δήμοι μπορούν να πρωτοστατήσουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και δράσεις συμβουλευτικής γυναικών και γονέων», επισημαίνει η κα Κρεμμύδα και συνεχίζει: «με σκοπό την άρση στερεοτυπικών αντιλήψεων στους νέο-Έλληνες και ειδικότερα στις μητέρες των νέο-Ελλήνων αλλά και να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα των γυναικών με προγράμματα ενημέρωσης και κατάρτισης, διάχυσης των καλών πρακτικών και τόνωσης της αυτοπεποίθησής τους».
Είναι σαφές τονίζει τέλος η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου, πως «Ισότητα σημαίνει κατάργηση οποιασδήποτε μορφής διακρίσεων με βάση το φύλο. Είναι μία συλλογική μετεξέλιξη της κοινωνίας και ευρύτερα των κοινωνιών μας που προϋποθέτει να σπάσει η αλυσίδα των παραδοσιακών στερεοτύπων. Που προϋποθέτει συλλογική εργασία και συνεργασία όλων των κοινωνικών συνιστωσών ανδρών και γυναικών. Που προϋποθέτει κατάλληλες πολιτικές και δράσεις σε Αυτοδιοικητικό Επίπεδο και σε επίπεδο πολιτικών του κράτους για τη συμφιλίωση της οικογενειακής ζωής με την επαγγελματική, για τη μέριμνα της οικογένειας και κυρίως προϋποθέτει μία νέα συλλογικότητα κοινωνιών που θα εδράζει τη συνύπαρξή της στις Αρχές της Ισότητας, του Σεβασμού και του Ανθρωπισμού, Αρχές που φύσει προωθεί η Δημοτική μας Αρχή και ο δήμαρχος της πόλης μας, Ανδρέας Ευθυμίου», καταλήγει σχετικά η κα Κρεμμύδα.
Δείτε επίσης: Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου: «Χωρίς μεταρρυθμίσεις ο εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση»
Ειδήσεις για τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου μόλις ένα ΚΛΙΚ ΜΑΚΡΙΑ.